ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος ΣυνΠολιτείας

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η κίνηση του Δημάρχου κ. Κόκουρα να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με αναπτυξιακή εταιρία με αντικείμενο την πραγματοποίηση μελετών για τρία δημοτικά έργα. Παρά την σωστή απόφαση του Δημάρχου να πραγματοποιηθούν οι μελέτες για τα συγκεκριμένα έργα, ο τρόπος που επέλεξε να γίνουν είναι λάθος.

Έτσι αντί να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμών μέσω των οποίων, μελετητές θα αναλάμβαναν  την εκπόνηση των μελετών, επιλέγει έναν μεσάζοντα που θα αναλάβει την απ’ ευθείας ανάθεση των μελετών, πιθανόν σε συγκεκριμένα μελετητικά γραφεία.

Η κίνηση αυτή ανήκει σε γκρίζα περιοχή από άποψη νομιμότητας και προκύπτουν ερωτήματα που χρήζουν διευκρινίσεις, όπως.

  • Αν η προγραμματική σύμβαση τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις του ν. 4412/2016.
  • Αν η προγραμματική είναι γνήσια προγραμματική ή κατ’ επίφαση.
  • Δεν αποσαφηνίζεται επίσης, αν υπάρχει αμοιβή της εταιρίας κάτι το οποίο καθιστά τη σύμβαση μη νόμιμη.

Για τα παραπάνω αλλά και για μια σειρά άλλων διευκρινίσεων θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον Δήμαρχο με επιστολή της παράταξής μας.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η δουλειά που αναλαμβάνει να κάνει  η αναπτυξιακή εταιρία. Πρώτον να αναθέσει τις μελέτες σε κάποιο μελετητικό γραφείο και δεύτερον να επιβλέπει την πορεία εκπόνησης των μελετών.

Είναι όμως γνωστό σε όλους, ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει την διαχειριστική δυνατότητα να ασκεί επίβλεψη σε έργα όπως η εκπόνηση μελετών. Μπορεί επομένως να κάνει την δουλειά της αναπτυξιακής εταιρίας. Δεν μπορεί όμως να κάνει απ’ ευθείας αναθέσεις παρά μόνον, να ετοιμάσει την προκήρυξη διαγωνισμού.

Άρα η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος η αναπτυξιακή εταιρία έγινε μόνο και μόνο, για να γίνουν οι μελέτες με τη διαδικασία της ανάθεσης.

  • Χωρίς διαγωνισμό.
  • Χωρίς πιθανές εκπτώσεις, που προκύπτουν στους διαγωνισμούς.
  • Χωρίς να ερωτηθεί η τεχνική υπηρεσία.
  • Χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τσουβαλιάστηκαν τρείς μελέτες διαφορετικού περιεχομένου για να δοθούν σε ένα γραφείο. Θεωρώ πως δεν είναι δόκιμη αυτή η τακτική κ. Δήμαρχε, ούτε είναι σωστό να υιοθετείτε,  κυβερνητικές αποφάσεις που άνοιξαν τον δρόμο ώστε να κατευθύνονται όλα και  με συνοπτικές διαδικασίες σε λίγους ιδιώτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ