ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 150 ΧΡΟΝΙΑ;

Νέα μελέτη από ερευνητές στη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ προσδιορίζει το μέγιστο όριο στην ανθρώπινη διάρκεια ζωής.

Αλλά πόσο καιρό θα μπορούσε να ζήσει ένας άνθρωπος; Είναι μια ερώτηση που οι άνθρωποι κάνουν εδώ και αιώνες. Ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής (ο αριθμός των ετών που μπορεί να περιμένει να ζήσει ένα άτομο) είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί, οι μέγιστες εκτιμήσεις διάρκειας ζωής (η μεγαλύτερη ηλικία που θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει ένας άνθρωπος) είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν. Προηγούμενες μελέτες έχουν θέσει αυτό το όριο κοντά στην ηλικία των 140 ετών. Αλλά μια πιο πρόσφατη μελέτη προτείνει ότι το όριο στην ανθρώπινη διάρκεια ζωής είναι πιο κοντά στα 150.

Ειδικότερα, ερευνητές στη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την εκτίμηση της μέγιστης ανθρώπινης διάρκειας ζωής. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο υπολογιστή, εκτιμούν ότι το όριο της ανθρώπινης διάρκειας ζωής είναι περίπου τα 150 χρόνια.

Ζώντας μέχρι τα 150

Πιθανότατα υπάρχει μια σχέση μεταξύ της πιθανότητας θανάτου σας και του πόσο γρήγορα και πλήρως αναρρώνετε από τις ασθένειες. Αυτή η παράμετρος είναι ένα μέτρο της ικανότητάς σας να διατηρήσετε την ομοιόσταση – τη φυσιολογική σας ισορροπία – και είναι γνωστή ως ανθεκτικότητα. Στην πραγματικότητα, η γήρανση μπορεί να οριστεί ως απώλεια της ικανότητας διατήρησης της ομοιόστασης. Συνήθως, όσο νεότερο είναι το άτομο, τόσο πιο ικανό είναι να αναρρώσει γρήγορα από μία ασθένεια.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από πάνω από 70.000 συμμετέχοντες ηλικίας έως 85 ετών και εξέτασαν βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον αριθμό των αιμοσφαιρίων τους. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων που έχει ένα άτομο μπορεί να υποδεικνύει το επίπεδο φλεγμονής (ασθένειας) στο σώμα του, ενώ ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου ή γνωστικής εξασθένισης, όπως η απώλεια μνήμης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές απλοποίησαν αυτά τα δεδομένα σε μία μόνο παράμετρο, την οποία ονόμασαν δείκτη κατάστασης δυναμικών οργανισμών (Dosi).

Το όριο διάρκειας ίσως να είναι και μεγαλύτερο

Αλλά οι εκτιμήσεις αυτού του τύπου παίρνουν ως δεδομένο ότι καμία νέα ιατρική θεραπεία για κοινές ασθένειες δε θα βρεθεί στο μέλλον. Αυτό είναι ένα σημαντικό ελάττωμα, καθώς παρατηρείται σημαντική ιατρική πρόοδος κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής και αυτό ωφελεί μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους.

Για παράδειγμα, ένα μωρό που γεννιέται σήμερα μπορεί να βασιστεί σε περίπου 85 χρόνια ιατρικής προόδου για να ενισχύσει το προσδόκιμο ζωής του, ενώ ένας 85χρονος ζωντανός τώρα περιορίζεται από τις τρέχουσες ιατρικές τεχνολογίες. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός που χρησιμοποιείται από αυτούς τους ερευνητές θα είναι σχετικά ακριβής για τους ηλικιωμένους, αλλά θα γίνει σταδιακά λιγότερο ακριβής όσο νεότερος είναι το άτομο που εξετάζεται.

Τι χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τη γηραιότερη άνθρωπο μέχρι σήμερα

Το όριο Dosi για μέγιστη διάρκεια ζωής είναι περίπου 25% μεγαλύτερο από ό, τι έζησε η Jeanne Calment. Έτσι, αν σκοπεύετε να το ξεπεράσετε (και αυτήν), χρειάζεστε τρία σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι τα καλά γονίδια. Δεύτερον, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, το οποίο μπορεί να προσθέσει έως και 15 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Και τέλος, μια σημαντική ανακάλυψη για τη βιολογία της γήρανσης σε θεραπείες και φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν την υγιή διάρκεια ζωής.

Επί του παρόντος, η προσθήκη περισσότερο από 15-20% στην υγιή διάρκεια ζωής στα κανονικά θηλαστικά είναι εξαιρετικά δύσκολη, εν μέρει επειδή η κατανόησή μας για τη βιολογία της γήρανσης παραμένει ατελής. Αλλά είναι δυνατόν να αυξηθεί η διάρκεια ζωής πολύ απλούστερων οργανισμών – όπως οι στρογγυλοί σκώληκες – έως και δέκα φορές.

news4health.gr με πληροφορίες από: thecoversation

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ