ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS “School into the wild” ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ  

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης εικονικής μετακίνησης του προγράμματος Erasmus+: “Attractive Schools – Happy Students – Better Life” από 7-11 Ιουνίου 2021. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία) συναντήθηκαν και πάλι διαδικτυακά, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δράσεις που πραγματοποίησαν, καθώς και τις ομορφιές του τόπου τους.

Με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης, συμμετείχαν σε ένα εικονικό ταξίδι γεμάτο εικόνες και ήχους. Χαράς καθώς, έστω και με αυτόν τον τρόπο, μικροί και μεγάλοι από τόσες διαφορετικές χώρες κατάφεραν να επικοινωνήσουν, να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν χαμόγελα, ευχές και καλές πρακτικές που χρησιμοποίησαν. Λύπης καθώς, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που προκάλεσε παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού, για μία ακόμη φορά δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν και να βρεθούν όλοι μαζί για να πραγματοποιήσουν δια ζώσης τις δράσεις που είχαν σχεδιάσει.

Αν και η οθόνη δε μπορεί να μεταφέρει συναισθήματα και μυρωδιές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν όλες οι χώρες τη δουλειά που με τόσο κόπο αλλά και μεράκι προετοίμαζαν από καιρό. Έτσι την πρώτη ημέρα, έπειτα από τους χαιρετισμούς των χωρών, έγινε μία σύνοψη των πεπραγμένων του προγράμματος και μία παρουσίαση για το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης ημέρας παρουσιάστηκαν μέσω βίντεο και power point οι εργασίες των μαθητών σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα κάθε περιοχής.

Επίσης, παρουσιάστηκαν δράσεις που είχαν γίνει σε προγενέστερο χρόνο στα ποτάμια και στα δάση της κάθε χώρας, οι οποίες είχαν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από περιβαλλοντικά θέματα. Παράλληλα, προκειμένου τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν έστω και με αυτόν τον τρόπο τις χώρες μέλη του προγράμματος, παρουσιάζονταν βασικές πληροφορίες για κάθε μία από αυτές. Την τέταρτη ημέρα του προγράμματος συνεχίστηκαν οι παρουσιάσεις των χωρών, αυτήν τη φορά σχετικά με την αγροτική ζωή του τόπου της κάθε μίας.

Οι μαθητές γνώρισαν στοιχεία αναφορικά με τις εργασίες, τις δραστηριότητες, τα οικήματα και τις ενδυμασίες των ανθρώπων που κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές. Την πέμπτη και τελευταία ημέρα του προγράμματος διεξήχθη ταυτόχρονα ένα διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές από όλες τις χώρες. Οι ερωτήσεις αφορούσαν βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις πέντε συμμετέχουσες χώρες και οι απαντήσεις ήταν πολλαπλών επιλογών.

Ως τελευταία δραστηριότητα και προκειμένου να υπάρξει διάχυση του προγράμματος τόσο ανάμεσα στους συμμετέχοντες όσο και στην κοινωνία, παρουσιάστηκαν εργασίες οι οποίες μετέφεραν το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η χώρα μας παρουσίασε την τοιχογραφία, που κοσμεί πλέον τον τοίχο του σχολείου μας και μία ηλεκτρονική αφίσα που απεικονίζει παιδιά να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον πλάι στη γέφυρα της πόλης μας.

(Το link της διαδικτυακής αφίσας: https://www.thinglink.com/scene/1459036502678831107)

Η διοργάνωση -και παράλληλα το τέλος του προγράμματος- ολοκληρώθηκε μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανταλλάσσουν ευχές και υποσχέσεις πως δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτό το μαγικό ταξίδι, πως θα κρατήσουν βαθιά μέσα τους τις γνώσεις και τις φιλίες που αναπτύχθηκαν και την υπόσχεση να βρεθούν ξανά στο μέλλον.

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ήταν και ο αποχαιρετιστήριος λόγος της διευθύντριας του σχολείου  κας Μπάκου Καλλιόπης, η οποία ολοκλήρωσε παράλληλα με αυτόν τον αξιοθαύμαστο τρόπο και την εκπαιδευτική της καριέρα, έχοντας φέρει εις πέρας για πολλοστή φορά και με απόλυτη επιτυχία ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οι ευχαριστίες όλων και οι ευχές για υγεία, καλή τύχη και αντάμωση, θα τη συντροφεύουν για πάντα ως επιστέγασμα της προσφοράς τόσων ετών στην εκπαίδευση και στα παιδιά, που με τόσο πάθος αγάπησε και υπηρέτησε.

Στην εικονική μετακίνηση συμμετείχαν οι μαθητές, τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Βελεσιώτου Αικατερίνης, Μάτσια Χριστίνας, Μπάκου Καλλιόπης, Σανοζίδη Παναγιώτη, Υφαντή Δήμητρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ