ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις και τα στοιχεία των παραστάσεων

Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεσσαλικού Θεάτρου για το καλοκαίρι, που έχει ως εξής:
ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΥΣΑΣ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ «ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ» ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κ. ΣΠΑΝΟΥ
Μια ακόμη διεθνής διάκριση έρχεται να προστεθεί στην ιστορία του Θ.Θ., με τη συμμετοχή του στο 8ο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών, που διοργανώνεται στην Προύσα της Τουρκίας από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου 2021, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας.

Το Θεσσαλικό Θέατρο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ένα σημαντικό  θεατρικό γεγονός, που συγκεντρώνει κορυφαία θεατρικά σχήματα και οργανισμούς των Βαλκανίων, με ισχυρό παρόν στη χώρα τους, σε μια λαμπρή γιορτή με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τέχνη του θεάτρου, αλλά και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των χωρών.

Η παράσταση του Θ.Θ. Τα Αγάλματα περιμένουν, σε κείμενο Ανδρέα Φλουράκη και σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του Κυριακής Σπανού θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο του Πολιτιστικού Πάρκου της Προύσας, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, στις 21:00, ενώ προγραμματίζεται να παιχτεί τον Αύγουστο και στην Ελλάδα, ξεκινώντας το ταξίδι της από τη Λάρισα και το Β΄ Αρχαίο Θέατρο στις 24 και 25 Αυγούστου. Οι παραστάσεις συνεχίζονται με σταθμό τις Συκιές της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ των Φιλίππων και κορυφώνεται στο Ηρώδειο στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θεατρικό έργο                                              Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία – Δραματουργία                       Κυριακή Σπανού

Σκηνικά                                                            Άση Δημητρολοπούλου

Κοστούμια                                                      Ολυμπία Σιδερίδου

Κίνηση                                                              Αναστασία Μπρουζιώτη

Πρωτότυπη μουσική                                   Δεσποινίς Τρίχρωμη

Σχεδιαστής φωτισμών                                Γιώργος Τέλλος

Βοηθός σχεδιασμού φωτισμών                  Παναγιώτης Τσεβρένης

Βοηθός Σκηνοθέτη                                        Μαρία Παπουτσή

Επιμέλεια ήχου                                                 Νίκος Γεωργάκης

Κατασκευή σκηνικού                                     Φρέντυ Γκίζας, Αχιλλέας Τζάνακας

Κατασκευή κοστουμιών                                Νικολέττα Καΐση

Ηχογράφηση μίξη                                            Γιώτης Παρασκευαΐδης – Studio Aux

Φωτογραφίες παράστασης                         Γιάννης Χατζηαντωνίου

Αφίσα                                                                   Μουτζούρα

Βίντεο/trailer                                                     Life of film Productions

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Χριστίνα Βράκα, Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας.

Με την υποστήριξη των ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ TRANS, ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ. Π.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Ταξίδι της Αμάλ

Το Θεσσαλικό Θέατρο υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων θα συμμετάσχει με εκδηλώσεις του στο Ταξίδι της Αμάλ (https://www.walkwithamal.org/el/) ένα μεγάλο διακρατικό καλλιτεχνικό γεγονός. Πρόκειται για  το ταξίδι μιας κούκλας 3 μέτρων (της Αμάλ από τη Συρία) που ξεκινάει από τη Συρία, περνάει στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και καταλήγεις στην Αγγλία. Σε κάθε πόλη που περνάει θα υποδέχονται την Αμάλ και θα την εισάγουν στην τοπική κουλτούρα. Η Αμάλ θα βρίσκεται στη Λάρισα στις 31 Αυγούστου και θα την υποδεχτούμε στο Διαχρονικό Μουσείο και στο ποτάμι. Θα κινητοποιηθούν φορείς της πόλης και παιδιά.

Εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος

Δυναμικά ξεκινά τις δράσεις του στο πλαίσιο της τριετής του συμμετοχής στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος το Θεσσαλικό Θέατρο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο 13-19 Σεπτέμβριου, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στο θέατρο μέσω των συμμετεχόντων σχημάτων, τα οποία πραγματοποιούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε χώρους συνδεδεμένους με το αρχαίο δράμα, δίνοντας ευκαιρία σε νέους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνυπάρξουν καλλιτεχνικά, να συνεργαστούν δημιουργικά, να συμπράξουν ερευνητικά και να εμβαθύνουν στο αρχαίο δράμα.

Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι τον Ιούλιο στην Αυλή του Μύλου

Επιθεώρηση με υπογραφή Κ. Τσιάνου η νέα παραγωγή του Θ.Θ.

Κλασική επιθεώρηση, ένα θεατρικό είδος που έχει σημαδέψει την πορεία του, παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο αυτό το καλοκαίρι. Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι ο τίτλος της παράστασης, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος. H σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν, χρώματα και εικόνες που αναβιώνουν την ιστορικότητα της πόλης της Λάρισας και τονίζουν την διαχρονική της λαμπρότητα σε έναν κόσμο ονείρου, αναμνήσεων και φαντασίας.

Η παράσταση, που θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, στις 21:00, θα παρουσιαστεί στο θέατρο της «Αυλής του Μύλου» από τις αρχές έως και τα τέλη Ιουλίου, με καθημερινές παραστάσεις Δευτέρα έως και Παρασκευή, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ταξιδέψει σε σημαντικούς θεατρικούς χώρους του νομού, αλλά και της θεσσαλικής περιφέρειας.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει χαρακτηριστικά:

Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι! Και θυμάμαι έντονα τα νεανικά και εφηβικά μου χρόνια που  τα πέρασα σε μια φτωχογειτονιά της Λάρισας στη δεκαετία του ’50 και χαίρομαι.

Μια εποχή που αν και ήταν βαθιά πληγωμένη απ’ τον πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, ο ταλαίπωρος Έλληνας προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και για να ξεγελάσει τη μιζέρια του, την βόλευε όπως, όπως ψευτοδουλεύοντας και με μικροδιασκεδάσεις.

Χαρακτηρίστηκε σαν δεκαετία της αθωότητας , μόνο που δεν ήταν και τόσο αθώα. Η κυβερνητική αστάθεια, το παλάτι, η αστυνομοκρατία, ο τραμπουκισμός, οι πολιτικές συνομωσίες, οι μαζικές δίκες, οι εκτελέσεις, οι εξορίες, η απελπιστική ανεργία, η φτώχεια, η υποτίμηση της Δραχμής στο 100%, η εσωτερική μετανάστευση στα αστικά κέντρα, η φυγή στην ξενιτειά, το πιστοποιητικό των κοινωνικών φρονημάτων για εύρεση εργασίας, η λογοκρισία, η μαύρη αγορά πώλησης μωρών σε οικογένειες της Αμερικής, το εκστρατευτικό σώμα του Ελληνικού Στρατού που βρέθηκε στον πόλεμο της Κορέας, ήταν μερικά από τα δεινά που ταλαιπώρησαν τον Λαό μας.

Η  ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και η Αμερικάνικη βοήθεια  με το σχέδιο «Μάρσαλ» δεν είχαν στόχο να βοηθήσουν μόνο οικονομικά την  χώρα, αλλά και να επέμβουν στην αλλοπρόσαλλη διοίκησης της και τέλος, να την «Αμερικανοποιήσουν»,να επιβάλλουν το Μάμπο, την Σάμπα, την Ρούμπα, το Τσα-Τσα  και άλλους εξωτικούς χορούς .Στέναζαν οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με τραγούδια όπως : «Ο Κούμπα-Κούμπα-Κούμπα -Κουμπατσέρο», «Θα’ ρθω να σε κλέψω Μαριγούλα – Μαριγώ να πάμε στο Μεξικό», «Θα γίνω Βραζιλιάνα με το σομπρέρο σου» και άλλα τραγελαφικά και νόστιμα.

Το Ελληνικό λαϊκό τραγούδι με το μπουζούκι, για άλλη μία φορά το πέταξαν στο περιθώριο. Παρ’ όλα αυτά οι συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού μεγαλουργούσαν.

Με όλες αυτές τις μνήμες θέλησα να δημιουργήσω ένα γοητευτικό έργο, με νοσταλγία, γέλιο και συγκίνηση για τους συντοπίτες μου. Μια παράσταση λαϊκή, βασισμένη στους κώδικες της Ελληνικής Επιθεώρησης και των αναψυκτηρίων του 1950 με φόντο την Λάρισα της μετεμφυλιακής εποχής. Είναι μία παράσταση που κουβαλάει τις εμπειρίες μου 45 χρόνων που εργάζομαι για το δικό μας Θεσσαλικό Θέατρο. Το χρωστούσα στο κοινό μας και στη φυσιογνωμία του Θεάτρου μας, που τόσα χρόνια προσπαθούμε να γίνει ένα γνήσιο λαϊκό θέατρο. Οι θεατές μας θα θυμηθούν πολλά και άλλοι τόσοι θα μάθουν το τι έγινε τότε. Θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν τα αξέχαστα τραγούδια της  εποχής. Θα μνημονεύσουν το σχέδιο Μάρσαλ και τα ρούχα που έντυναν την ανέχεια τους, σταλμένα από την ΟΥΝΡΑ. Θα γελάσουν, θα προβληματιστούν και θα συγκινηθούν με τα καλά ,τα άσχημα και τα δραματικά επεισόδια που βίωσε ο κοσμάκης εκείνη τη εποχή».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

Σκηνικά – Κοστούμια: ΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μουσική Επιμέλεια, Διδασκαλία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΩΝΑΣ

Φωτισμοί: ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Βοηθός Σκηνοθέτη : ΕΙΡΗΝΗ ΖΓΟΥΡΗ

Προβολές: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

Κατασκευή Κοστουμιών : ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΑΙΣΗ

Κατασκευή Σκηνικού : ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφίες παράστασης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΛΟΠΟΥΛΟΣ,

Τρέιλερ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΛΑΣ Life of Film productions,

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Βασίλης Καρμίρης, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

Οι περούκες της παράστασης είναι προσφορά  του κομμωτηρίου και του καταστήματος περουκών “ΣΑΝΤΡΑΚΗΣ”

Υπεύθυνος Παραγωγής : ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Ένα μέρος των κοστουμιών της παράστασης είναι από το βεστιάριο του “ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ”

Στην παράσταση παίζουν ζωντανά μουσική οι ηθοποιοί: ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΖΑΦΕΤΑΣ Σαξόφωνο. ΘΑΛΕΙΑ ΧΑΡΑΡΑ Πιάνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ Φλάουτο. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΜΙΡΗΣ Μαράκες και ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΩΝΑΣ Κιθάρα και Τραγούδι.

Στην ηχογράφηση της μουσικής έπαιξαν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ˙ Ακορντεόν και Τρομπόνι. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ Πιάνο. ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ Κιθάρα. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Κρουστά. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ Μπουζούκι.

Με την υποστήριξη της ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ TRANS.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ