ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Λάρισας απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα

Αγρότες από Μακεδονία, Θεσσαλία και Φθιώτιδα βρίσκονται ήδη σε ρυθμό δυναμικών κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις σε ζημιές που υπέστη η παραγωγή από κακοκαιρίες προηγούμενων μηνών, ενώ ζητούν αλλαγές στον κανονισμό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που δεν αποζημιώνει όλες τις καταστροφές.

Ήδη από χθες, 14 Ιουνίου, έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα επεκτάθηκαν στην πλατεία Λαγκαδά (στις 11 π.μ.) και θα κλιμακωθούν αύριο Τετάρτη, με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας (8 μ.μ.), στον κόμβο της Νάουσας (7.30 μ.μ.), στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία (10.30 π.μ.), στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κατερίνης (11 π.μ.) και στο δημαρχείο Σκύδρας Πέλλας κ.ά..

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στη Φλώρινα και την Παρασκευή στην Αργαλαστή Πηλίου. Αντίθετα με άλλες φορές, οι αγρότες κινητοποιούνται σε μια περίοδο με αυξημένες εργασίες στα χωράφια και όχι χειμώνα.

Αλλαγή ΕΛΓΑ

Διεκδικούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή φέρνει.

Απαιτούν άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές από τον παγετό της φετινής άνοιξης. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», έμειναν στα λόγια οι υποσχέσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ ότι «θα μας αιφνιδίαζε ευχάριστα με αποζημιώσεις και, μάλιστα, στον χρόνο που θα παραδίδαμε την παραγωγή μας. Αν και έχει λήξει η περίοδος της συγκομιδής σε πολλές καλλιέργειες με κεράσια, βερίκοκα, υπερπρώιμα ροδάκινα, δεν είδαμε κανέναν “ευχάριστο αιφνιδιασμό”».

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ ζητούν επίσης να γίνει συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα με τις εκάστοτε αποζημιώσεις, να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.

Ζημιές από χαλάζι

Τα ίδια σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν και οι αγροτικοί σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς κ.ά. με δεδομένο ότι έχουν περάσει δύο μήνες από τον τελευταίο παγετό του Απριλίου και τρεις από εκείνους του Μαρτίου, που πρόσθεσαν κι άλλες ζημιές στις καταστροφές που είχε επιφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο το πέρασμα της «Μήδειας».

Τις περασμένες μέρες νέες καλλιέργειες δέχτηκαν πλήγμα (κυρίως σε ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια) από το χαλάζι, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς, όπως αναφέρουν οι Έλληνες παραγωγοί, δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν τα αντιχαλαζικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τους αγρότες, όχι μόνο δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις ή έστω προκαταβολές, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη οι εκτιμήσεις ζημιάς για τις πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες ήδη έχουν συγκομιστεί.

Διευκολύνετε ξένους

Επίσης, οι αγρότες διεκδικούν να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση ξένων εργατών γης να δουλέψουν στα ελληνικά χωράφια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μαζευτεί η παραγωγή. Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν από το κράτος να αναλάβει, λόγω πανδημίας, την ευθύνη οργανωμένα και με τα κατάλληλα μέτρα, όπως τεστ Covid, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψη κλπ.

Στις επιδιώξεις του αγροτικού κόσμου είναι ακόμη η χρηματοδότηση έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους και από παγετό, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» στα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τις τράπεζες, τις εφορίες, τις ΔΕΚΟ, τους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Ο αγροτικός σύλλογος Αμπελώνα

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα καλεί όλους τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος με τα τρακτέρ τους στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 8 μ.μ. της Τετάρτης. Σημείο προσυγκέντρωσης η κεντρική πλατεία του Αμπελώνα στις 7 μ.μ. ώστε να γίνει συντεταγμένα η μετακίνηση στη Λάρισα.

“Από το συλλαλητήριο δεν θα πρέπει να λείψει κανείς αφού εντάσσεται σε έναν κοινό και δυναμικό αγώνα για την επιβίωση των αγροτών που αντιπαλεύουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και διεκδικούν άμεσες δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς” σημειώνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Αμπελώνα Γιώργος σακοράφας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com