ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΕΠΙΕΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΠΟΠ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μεταξύ των οποίων οι Στ. Αραχωβίτης, Ολ. Τελιγιορίδου και Β. Κόκκαλης

Η φέτα αποτελεί τη Ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και το εθνικό μας προϊόν και η προστασία της αξίας και της συνοδού φήμης της, είναι υποχρέωση πρωτίστως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) προς τον έλληνα κτηνοτρόφο αλλά και την οικονομία.

Δυστυχώς όμως, ενώ ο κτηνοτροφικός κόσμος έχει, και δικαίως, αυτή τη απαίτηση, το ΥπΑΑΤ αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 260.000 ευρώ που όχι μόνον υπολείπεται του ανώτατου ποσού που προβλέπεται από την συγκεκριμένη ΚΥΑ αλλά και είναι δυσανάλογα χαμηλό σε σχέση με την έκταση και τις συνέπειες της παράβασης. Την απογοήτευσή τους για το ύψος του προστίμου εξέφρασαν λοιπόν με σχετικές δηλώσεις και τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)  όσο και ο Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) αλλά και πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι.

Ακόμη, είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι το ΥπΑΑΤ θεωρεί κιόλας ότι η επιβολή ενός δυσανάλογα χαμηλού σε σχέση με την έκταση και τις συνέπειες της παράβασης προστίμου αποτελεί και «έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης προστασίας της φέτας ΠΟΠ»!

Η συγκεκριμένη επιβολή  προστίμου δίνει το πράσινο φως για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων νόθευσης της Φέτας και καταρράκωσης της φήμης της σε μεγάλες αγορές στο εξωτερικό γιατί δεν αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη παράβαση που ο παραβάτης – γαλακτοβιομηχανία –νοθεύει  το εθνικό μας προϊόν τη Φέτα ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, το εξάγει σαν φέτα ΠΟΠ σε  μια από τις μεγαλύτερες αγορές, αυτή  της Γερμανίας, και η παράβαση αλλά και η έκταση της εξαχθείσας νοθευμένης φέτας ΠΟΠ γίνεται γνωστή όχι από την λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου του ΥπΑΑΤ αλλά από την ίδια την αγορά της Γερμανίας!

Για τον λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Σ. Αραχωβίτης Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ολ. Τελιγιορίδου Αν. Τομεάρχη, κατατέθηκε Ερώτηση που συνυπογράφεται από 30 ακόμη Βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προκειμένου να δοθούν προς τους κτηνοτρόφους μας οι οφειλόμενες από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ