ΓΙΑ ΤΟΝ Φ/Σ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις του ΥΠΑΑΤ Σ. Λιβανού στον Μ. Χαρακόπουλο

«Η όποια απόφαση παραχώρησης θα ληφθεί μετά τη μελέτη όλων των αναγκαίων στοιχείων, τα οποία παρέχονται από τις τοπικές Υπηρεσίες –και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, πρώτη μεταξύ των οποίων είναι η επιτρεπόμενη χρήση γης. Επιπλέον, για τη λήψη της απόφασης θα σταθμιστούν όλες οι δυνητικές επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της περιοχής». Τα παραπάνω διευκρινίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Σπήλιος Λιβανός απαντώντας στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε απευθυνθεί στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την επανεξέταση της δημιουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού (φ/σ) ισχύος 36 MW σε έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων στην περιοχή της Αετοράχης Ελασσόνας, λόγω πλήθους αρνητικών συνεπειών που επισήμαινε η Συντονιστική Επιτροπή Αετοράχης.

Ο κ. Λιβανός στην απάντησή του αναφέρει ότι «προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της ενδεχόμενης παραχώρησης, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εγγράφως» απαντήσεις, κατά τομέα αρμοδιότητας α) από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, β) την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, γ) την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, δ) τον Δήμος Ελασσόνας – Διεύθυνση Πολεοδομίας, ε) το Δασαρχείο Λάρισας και στ) την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Γης – Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων.

Όπως σημειώνει «οι απαντήσεις των ανωτέρω Υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» Τέλος, αναφέρει ότι «στον ν. 4056/2012 “Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις” (52/Α΄/12-3-2012), όπως ισχύει, ορίζεται η υποχρέωση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων ανάμεσα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χώρους ή δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας. Οι ελάχιστες αποστάσεις ορίζονται στους πίνακες 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ν. 4056/2012 και έχουν αμφίδρομη ισχύ, με την έννοια ότι εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο στις περιπτώσεις που στην περιοχή, όπου ήδη λειτουργεί νόμιμα κτηνοτροφική εγκατάσταση, πρόκειται να γίνει ανάληψη νέου έργου ή δραστηριότητας. Μεταξύ των χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας σύμφωνα με τον ν.4056/2012, δεν περιλαμβάνονται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγιεινή και καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων λόγω της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να διερευνώνται στο πλαίσιο της κτηνιατρικής νομοθεσίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ