ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ…

Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη Δημ. Σύμβουλος της Συν Πολιτείας του Δήμου Τυρνάβου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου το τελευταίο θέμα ήταν η επανασύσταση του πρώην Δήμου Αμπελώνα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και για ένα τέτοιο θέμα διαπίστωσα  πρώτα μια πρόχειρη αντιμετώπιση από τον Πρόεδρο φέρνοντάς  το στο σώμα χωρίς καμμιά εισήγηση ούτε από την μεριά του αιτούντος αλλά ούτε και από την μεριά της Δημοτικής αρχής. Στην αρχική πρόσκληση πριν την αναβολή απλά καταγράφονταν το θέμα.

Ένα θέμα τέτοιας σοβαρότητας σε Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι μονοθεματικό  να συνεδριάζει στο Δημοτικό Διαμέρισμα που το αφορά ( ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ μας δίνει αυτή τη δυνατότητα) να γίνεται δια ζώσης και να είναι παρόντες και οι φορείς και οι κάτοικοι της Δημ. Κοινότητας. Στη θητεία μας είχαμε συνεδριάσει στον Αμπελώνα για το φυσικό αέριο.

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες  και για να μην θεωρηθεί ότι αποφεύγω να πάρω θέση σας λέω ότι θα ήταν  ωραίο να γίνει ο διαχωρισμός  .

Γνωρίζοντας όμως τις καταστάσεις και ρωτώντας τον κ. Στεργίου τον σημερινό Δήμαρχο Βελβεντού ο οποίος πρωτοστάτησε στο διαχωρισμό από του καλλικρατικού  Δήμου διαπιστώνω ότι αυτό το αίτημα είναι  πάρα πού δύσκολο και χρονοβόρο και στις σημερινές  συγκυρίες  μπορεί και αδύνατον .

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πώς φθάσαμε ως εδώ;

Δεν αντέδρασε κανείς όταν έγινε ο νέος καλλικρατικός Δήμος Τυρνάβου ..

Δεν αντέδρασε κανείς τόσα χρόνια…..κάνοντας κάτι παρά μόνο γκρινιάζοντας για το πράσινο…

Μετά από τρεις θητείες φθάνουμε σήμερα με άδεια χέρια να το ζητάμε.

Ας δούμε τι έκαναν άλλοι για να το πετύχουν αυτό που ήρθε σαν θέμα στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο.

Μιλάω για το Δήμο Βελβεντού και το Δήμαρχο κ. Στεργίου με τον οποίο επικοινώνησα προσωπικά.

1) Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010   ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 2019.

2) Μάζεψαν πάνω από 3.500 υπογραφές.

3) Το υπέγραψαν 3.300 Δημότες ενήλικοι και έδιναν 10 ευρώ στην αρχή και μετά κάθε χρόνο για να έχουν να κινούνται. Μετά τον δεύτερο χρόνο μειώθηκαν πολύ οι συνδρομές διότι δεν πίστευε κανένας ότι θα πετύχουνε κάτι. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΕΙΝΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΑΤΟΜΑ.

4) Ίδρυσαν   ΜΚΟ  με τα παραπάνω μέλη με  συνδρομή ετήσια για τα έξοδα μετακίνησης και τα έξοδα δικηγόρου κλπ  αλλά κυρίως  για να έχουνε νομική υπόσταση και να κλείνουνε τα ραντεβού.

5)   Δημιούργησαν  Συντονιστική επιτροπή φορέων  με εκπροσώπους όλων των φορέων του πρώην Δήμου για να μπαίνουν μπροστά στις κινητοποιήσεις.

6)        Παλέψανε και είχανε την θετική στάση και υποστήριξη  του περιφερειάρχη

7)             >>>       >>                    >> όλων των βουλευτών του Νομού

8)        Την θετική στάση τοπικών συλλόγων και φορέων

9)        Στείλανε έγγραφα  με την αιτιολογία του θέματος   σε εκατοντάδες πολιτικούς, σε αυτοδιοικητικούς, σε γνωστές προσωπικότητες, επιστήμονες, Πανεπιστημιακούς κλπ

10) Δημιουργήσανε με μελέτες την ταυτότητα του Δήμου Βελβεντού.

Όπως διαπιστώνετε χρειάζεται  πολύ δουλειά να γίνει για να προετοιμαστεί το θέμα για  ν αρθεί για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Τυρνάβου και να ακολουθήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σήμερα εμείς τι βλέπουμε ; να ανοίγει μια συζήτηση χωρίς καμία προετοιμασία για το  σοβαρότατο αυτό θέμα.

Πού θα στηριχθεί αυτό το αίτημα;

Στην απόσταση ΟΧΙ

Στη διαμόρφωση του εδάφους ΟΧΙ

Στην  τοπική ιστορία ΟΧΙ

( Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση αλλά ο Πρόεδρος μου αφαίρεσε τον λόγο λέγοντας ότι θα ακουστώ σε επόμενο Συμβούλιο. Τα επόμενα είναι όσα ήθελα να καταθέσω και δεν μ΄ αφήσανε)

Στα ευρωπαϊκά προγράμματα ή έργα ή μελέτες γιατί όλοι ξέρετε ότι η μοναδική μελέτη που βρήκαμε ήταν ο περιμετρικός δακτύλιο του Αμπελώνα κι αυτός αφημένος στην τύχη του από το 2009 ΟΧΙ λοιπόν κι εδώ.

Στους συνεταιρισμούς με εξαγωγές προϊόντων  στην Ευρώπη  φέρνοντας  συνάλλαγμα στον τόπο ΟΧΙ

Στον εθελοντισμό των κατοίκων για να διορθώνονται όποια στραβά προκύπταν όπως κλάδεμα δέντρων -πυροπροστασία το καλοκαίρι κλπ  γιατί δεν τα έκανε   ο Δήμος  ΟΧΙ.

Στο μόνο που πατάμε είναι ότι δεν κουρεύεται το πράσινο , δεν κλαδεύονται τα πάρκα ( ξέρετε ότι είχε μπει στον προγραμματισμό από μας σαν Δημοτική Αρχή) δεν μαζεύονται τα σκουπίδια. Δεν κλείνουν τις λακκούβες. Σας ρωτάω θα μας πάρει κανένας στα σοβαρά για να μας υποστηρίξει;

Όλοι θα μας πούνε ότι αυτά μπορούν με προγραμματισμό να λυθούν(πχ οι προσλήψεις που έγιναν στην καθαριότητα στη θητεία μας).

Ποια είναι τα παράπονα των πολιτών του Αμπελώνα;

Τα φέραμε για συζήτηση στο Δ. Σ;

Προσπαθήσαμε να τ α λύσουμε;

Πιστεύω ότι πρέπει να μάθουμε και τις προθέσεις των πολιτών του Αμπελώνα με μια λαϊκή συνέλευση. Ούτε αυτό  έγινε.  Με Ιδεατά και αόριστα  λόγια δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.

Έτσι  το θέμα πήρε αναβολή για να συζητηθεί αργότερα με τον τρόπο που ανέφερα πιο πάνω.

Εξ άλλου μόλις την Δευτέρα ζητήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως το Τοπικό του Αμπελώνα και να δούμε τέσσερις διαφορετικές θέσεις στην απόφασή του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε εισήγηση από τα υπόλοιπα τοπικά του πρώην Δήμου Αμπελώνα…

Γι όλα τα παραπάνω και ώσπου να καταλήξουμε στην επανασύσταση του Δήμου Αμπελώνα για το οποίο ξαναλέω ότι θα ήταν ωραίο να γίνει ,καταθέτω  κι εγώ τη δική μου πρόταση που την θεωρώ ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη  και ζητάω να συζητηθεί:

Αν θέλουμε την κοινωνική συνοχή  των δυο πληθυσμών των μεγάλων πόλεων του Δήμου μας  πρέπει να δώσουμε στους πολίτες του Αμπελώνα το αίσθημα της ισονομίας και ισοτιμίας  με τον ερχομό διοικητικών υπηρεσιών στο πέτρινο Δημοτικό Κατάστημα . Όπως η πολεοδομία ,η τεχνική υπηρεσία ,η ΔΕΥΑΤ  ( Ρώτησα η ίδια του υπαλλήλους της πολεοδομίας και τεχνικής υπηρεσίας παλιότερα και η απάντησή τους ήταν θετική) Ακόμα όλοι γνωρίζουμε ότι στο Δημαρχείο του Τυρνάβου δεν χωράμε….έψαχνα χώρο για τις επιτροπές παιδείας και δεν υπήρχε .. Θα  έχουμε λοιπόν κι ακόμα ένα κέρδος που λέγεται χώρος! Αυτό ήταν και στο πρόγραμμά μας σαν παράταξη.

Nα λειτουργεί το γραφείο του Δημάρχου με την παρουσία του ή την παρουσία αντιδημάρχων. Όταν μοιράσεις τις υπηρεσίες και έχεις φυσική παρουσία και στις δυο μεγάλες πόλεις σίγουρα θα ελαχιστοποιήσεις  την δυσαρέσκεια των πολιτών και πολλά από τα προβλήματα θα λυθούν. Γιατί τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να περιμένουν έως την επανασύσταση του πρώην Δήμου Αμπελώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ