ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ “MILEX-21”

Στην 1η Στρατιά ο υφ. Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ – OHQ), στη Λάρισα, η Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης “MILEX-21”, που διεξάγεται από τις 7 Ιουνίου με στόχο την εξάσκηση του προσωπικού των Στρατηγείων της Ένωσης στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών διαδικασιών επιχειρησιακής σχεδίασης, στον τομέα διαχείρισης κρίσεων, σε στρατιωτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Στην 1η Στρατιά και στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης παρέστη την Πέμπτη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του πως «η Άσκηση “MILEX-21” είναι η μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική άσκηση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, πάντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας των κρατών – μελών της και με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα».

«Η Ελλάδα, ως η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που μετέχει ενεργά ως μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας και ως δρώντας με αναμφίβολη γεωστρατηγική υπεροχή, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει συνέργειες και πολιτικές που προωθούν την άμυνα και την ασφάλεια, καθιστώντας τη χώρα αδιαμφισβήτητο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης.

Με προσανατολισμό πάντα στη διεθνή νομιμότητα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αντιμετώπιση των υφισταμένων εστιών σύγκρουσης, την εμπέδωση της ειρήνης, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε ένα σταθερό περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Είναι δεδομένο ότι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο, σπανίως συντελούνται χωρίς τριβές. Στο πλαίσιο αυτό, η βέλτιστη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εργαλείου και η αρμονική ανάπτυξη και χρήση κάθε συνιστώσας της συνολικής ισχύος που μπορεί να αντιπαραθέσουν, δεν αποτελεί πολυτέλεια ή επιλογή. Αποτελεί υποχρέωση που πρέπει να πραγματοποιηθεί», κατέληξε ο κ. Στεφανής.

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών διεξήχθη και με την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Γενικού Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλλου Ναύαρχου Herve Blejean, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα, του Έλληνα Αντιπρόσωπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ, καθώς και πλήθος Στρατιωτικών Αντιπρόσωπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ