ΣΤΟ ‘’ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ΄΄ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΥΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ!

Ερώτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη

Σε νέα παρέμβαση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε με ερώτησή της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να λάβουν από τον ΕΛΓΑ και οι καρυδοπαραγωγοί της Ελασσόνας, εξαιτίας των εκτός εποχής ακραίων καιρικών φαινομένων, που σημειώθηκαν φέτος στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζει η βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Στο πλαίσιο σειράς παρεμφερών ερωτήσεων που κατέθεσα το πρόσφατο διάστημα, σχετικά με τις σημαντικές ζημιές λόγω των ακραίων και ασυνήθιστων για την εποχή τους καιρικών φαινομένων στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής της Θεσσαλίας, δυστυχώς, έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση των παραγωγών κελυφωτών του Δήμου Ελασσόνας.

Όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αποτελούν απόρροια του διογκούμενου προβλήματος της κλιματικής κρίσης, μαζί με τους συνεχιζόμενους παγετούς μέσα στην καρδιά της  Άνοιξης, κατατάσσουν φέτος το ν. Λάρισας, δυστυχώς, «αρνητικό πρωταθλητή» στις απώλειες αγροτικού εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονος προβληματισμός κυριαρχεί και στους παραγωγούς καρυδιών της Ελασσόνας, μετά τα πρόσφατα χτυπήματα που δέχθηκαν και οι αμυγδαλοπαραγωγοί της ίδιας περιοχής. Συγκεκριμένα, οι καρυδοπαραγωγοί μιλούν για απώλεια που κυμαίνεται από 50 έως και 70% της παραγωγής τους, εξαιτίας των σφοδρών παγετών που επικράτησαν κατά τα διαστήματα Φεβρουαρίου, Μαρτίου και προσφάτως του Απριλίου. Όπως, μάλιστα, δηλώνει η Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών  Ένωσης Ελασσόνας με σχετική της επιστολή προς τον ΕΛΓΑ Λάρισας: ‘’Στις αρχές Απριλίου 2021, σημειώθηκε νέος παγετός στον Δήμο μας, με θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την εποχή. Ο παγετός αυτός προκάλεσε μειωμένη παραγωγή, που είναι αποτέλεσμα της κακής γονιμοποίησης ως συνέπεια της καταστροφής αρσενικών ανθέων, γεγονός που τώρα διαπιστώνεται’’».

 Δεδομένου ότι οι πληγέντες καρυδοπαραγωγοί αθροιστικά με τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής αποτελούν πλέον ένα σημαντικό αριθμό καλλιεργητών που θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται φέτος, σε έναν δήμο, όπως της Ελασσόνας, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ευπορότερους του ν. Λάρισας, ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγέντων παραγωγών καρυδιού στην περιοχή του Δήμου Ελασσόνας;

Τον ρωτώ επίσης αν θα μείνει συνεπής στις πρόσφατες δεσμεύσεις σας προς τους αγρότες, για άμεση προκαταβολή  του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να στηριχθεί το εισόδημά τους και βέβαια, αν και πότε θα προβεί στην επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ως ζημιογόνο αίτιο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, η οποία πλήττει βάναυσα τον αγροτικό κόσμο»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ