ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΡΑΧΗ

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στον Μ. Χαρακόπουλο

Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι στην περιοχή της Αετοράχης Ελασσόνας, όπου υπάρχει αίτημα για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού, εντοπίζονται τα ερείπια της μονής του Αγίου Γεωργίου, καθώς και δύο κηρυγμένα σπήλαια φυσικού κάλλους και για τον λόγο αυτό το ζήτημα πρόκειται να εισαχθεί στο αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας, για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων για την υποβάθμιση της ζωής τους από την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου στην Αετοράχη, τις οποίες έθεσε υπόψη της μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα στην απάντησή της προς τον Θεσσαλό πολιτικό, η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εταιρεία με την επωνυμία ILIAKO POWER III Μ. Ι.Κ.Ε., κατόπιν σχετικού αιτήματός της, γνωστοποίησε, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την πρόθεσή της να εγκαταστήσει Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος 36 MWp, έκτασης 1.100 περίπου στρεμμάτων, στα νότια του οικισμού της Αετοράχης του Δήμου Ελασσόνας και εντός της κτηματικής περιφέρειας αυτού, καθώς η διαχείριση της εν λόγω έκτασης ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ. Στην περιοχή κατάληψης του έργου εντοπίζονται τα ερείπια της μονής του Αγίου Γεωργίου καθώς και δύο κηρυγμένα σπήλαια φυσικού κάλλους (με τις υπ’ αριθμ. ΥΑ 10775/15-11-1971, ΦΕΚ 936/Β/22-11-1971 και ΥΑ6533/25-5-1962, ΦΕΚ 190/Β/2- 6-1962).

Το Δεκέμβριο του 2020 το ΥΠΑΑΤ υπέβαλε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας του ΥΠΠΟΑ το υπ’ αρ. Πρωτ. 3380/364112/28-12-2020 αίτημα για την έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω Σταθμού, το ζήτημα το οποίο πρόκειται να εισαχθεί στο αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας, για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση υλοποίησης του έργου, είναι αυτονόητη η τήρηση των διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας, και δη του ν. 3028/2002».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com