Η ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 337 ΜΟΙΡΑΣ (ΦΩΤΟ)

Στη Λάρισα βρέθηκε την Παρασκευή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης στο πλαίσιο των επαφών του με το προσωπικό και της παρακολούθησης δραστηριότητας μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην περίφημη 337 Μοίρα μετέχοντας σε προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση και τιμώντας τη μνήμη του υποσμηναγού Ν. Σιαλμά που έχασε τη ζωή του το ‘92 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά σε πτήση ζεύγους διθέσιων Αεροσκαφών F-16 στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο, με κυβερνήτες των δύο Α/Φ τον Διοικητή της 337 Μοίρας Αντισμήναρχο (Ι) Ιωάννη Κρίκη και τον Επισμηναγό (Ι) Ιωάννη Τζικόπουλο.

Κατά το σκέλος της πτήσης άνωθεν του Αγίου Ευστρατίου και συγκεκριμένα κατά τη διέλευση άνωθεν του ακρωτηρίου «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ» όπου βρίσκεται και το ομώνυμο Μνημείο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμε φόρο τιμής στην ημέρα μνήμης της απώλειας του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά, που χάθηκε στις 18 Ιουνίου 1992, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης.

ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Μια αναφορά σε μια από τις παλαιότερες Μοίρες της Π.Α, της 337 Μοίρας, με αφορμή την πτήση του Α/ΓΕΕΘΑ επιχειρεί το paidis.com, που συλλέγοντας πληροφορίες από τη σελίδα του ΓΓΕΘΑ ξεδιπλώνει την ιστορία μιας Μοίρας που συγκροτήθηκε το 1948 και έχει έμβλημά της το περίφημο οπλισμένο «Φάντασμα», που επιχειρεί σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και καιρού, με χαρακτηριστικό κλήσης τη λέξη «GHOST».

Σε καιρό ειρήνης η 337 Μοίρα οργανώνει, εκπαιδεύει, εξοπλίζει, συντηρεί και υποστηρίζει το προσωπικό και τα μέσα της, ώστε να είναι ικανή σε κάθε στιγμή να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η αποστολή της 337Μ είναι η διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με πρωτεύοντα ρόλο αναχαίτιση, σύμφωνα με τα γενικά και ειδικά σχέδια και με σκοπό τη συμβολή στην αεράμυνα της χώρας.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω διαπιστώνουμε πως η 337Μ δημιουργήθηκε αρχικά στη Μέση Ανατολή ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε σμήνος της 339 British Combat Wing και ήταν εξοπλισμένη με Α/Φ SPITFIRE, ενώ ως σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της αναφέρονται οι εξής:

Το 1946 μεταστάθμευσε στην 112ΠΜ (Ελευσίνα) και το 1952 γίνεται βαθμιαία αντικατάσταση των SPITFIRE με F-84G & Τ-33 Jet Aircraft και εγκατάσταση στην 110 ΠΜ (Λάρισα), με την ονομασία 337ΜΔΒ. Ως συνέπεια αυτού η 337Μ αποτελεί την πρώτη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας που εξοπλίστηκε με αεροσκάφη Jet, ενώ από αυτή δημιουργήθηκε και το πρώτο ακροβατικό σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 1956, η Μοίρα επιστρέφει στην 112ΠΜ και τρία χρόνια αργότερα (1959) μετασταθμεύει στην 114ΠΜ (Τανάγρα) και γίνεται αντικατάσταση των F-84G με F-86D (Jet αεροσκάφη αναχαίτισης παντός καιρού).

Το 1960, η Μοίρα επιστρέφει στην 112ΠΜ μέχρι τον Μάιο του 1967, ως Μοίρα Παντός Καιρού. Το 1967, μετασταθμεύει στην 111ΠΜ (Νέα Αγχίαλος) με F-5A, ως 337ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας), για να φτάσουμε στο 1978, όταν η Μοίρα επιστρέφει στην Λάρισα και εξοπλίζεται με αεροσκάφη F-4 E. Ο νέος ρόλος της Μοίρας είναι Αναχαίτιση Παντός Καιρού.

Το 2005, μετά από τρεις δεκαετίες υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία, η Μοίρα αποσύρει το τελευταίο F-4E SRA και διακόπτει προσωρινά την λειτουργία της, για να επαναλειτουργήσει το 2006 με αεροσκάφη F-16 Blk 52+.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ