Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Φασούλα «Η Ραψάνη, ιστορία –λαογραφία –τραγούδια» πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης Ραψάνης, στην πλατεία της Ραψάνης, την Κυριακή 20 Ιουνίου.
Για το βιβλίο μιλήσαν η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, ιστορικός, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., η οποία τόνισε την αξία της έρευνας και της πλούσιας βιβλιογραφίας στο βιβλίο και ο κύριος Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός και ιστοριοδίφης, ζώσα πηγή της ιστορικής συνέχειας της Λάρισας , οποίος παρουσίασε τις ενότητες του βιβλίου τονίζοντας τη σημασία των πηγών που κατέγραψε ο συγγραφέας.
Προλόγισε η βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνη της Δ. Β. Ραψάνης, Χάιδω Πανταζή ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ζήλος.
Ο συγγραφέας από την πλευρά του μίλησε για το βιβλίο και την συγγραφή του.
Η πλατεία γέμισε ραψανιώτες και φίλους της Ραψάνης, που πέρασαν ένα δροσερό πρωινό στη πλατεία ακούγοντας για την ιστορία του χωριού. Ότι καλύτερο για ξεκίνημα καλοκαιριού το διήμερο που αφορούσε την ιστορία του χωριού , αφού το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε περίπατος με αφορμή το βιβλίο στα ιστορικά κτήρια του χωριού με την καθηγήτρια κυρια Μπουρνόβα Ευγενία και μουσική πατινάδα με το συγκρότημα Banda Entopica στα σοκάκια του χωριού.
Ο πρόλογος του βιβλίου Ραψάνη όπως ακούστηκε στη εκδήλωση:
“Μια μικρή ιστορία της Ραψάνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάβα των χρόνων και όπως καταγράφηκε στις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, που πέρασαν ως ταξιδευτές ή ασχολήθηκαν ως επιστήμονες κι ερευνητές, από την εποχή ακόμη των θρύλων, των δοξασιών και των πρώτων ιστορικών πηγών μέχρι τις σημερινές ημέρες του διαδικτύου και της ψηφιακής πληροφορίας.
Ένα ιστορικό αφήγημα για την κοινότητα, τους ανθρώπους της και τις δραστηριότητές τους, που βασίζεται όχι μόνο στις ιστορικές και τεκμηριωμένες πηγές αλλά και στους χώρους που έπλασε η συλλογική φαντασία και η κοινοτική μνήμη, στην παράδοση, στα έθιμα, τα τραγούδια”
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. «Ξενώνας Ραψάνης».