Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΣΤΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Τις 11 συνολικά προτάσεις που υπέβαλε ο δήμος Φαρσάλων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Εσκίογλου χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «μία μεγάλη ευκαιρία που ο δήμος Φαρσάλων δε θα αφήσει να πάει χαμένη», ενώ στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση των δύο ταμιευτήρων στην δημοτική ενότητα Ναρθακίου, για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος των Φαρσάλων.

Αναλυτικά ο δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε τα εξής: «Ο δήμος Φαρσάλων προετοίμασε και υπέβαλε συνολικά 11 προτάσεις για χρηματοδότηση σε όλες τις προτάσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όπου ήταν δυνητικά δικαιούχος ο δήμος ή η ΔΕΥΑΦ.

Συγκεκριμένα, μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ιανού ζητήσαμε την άμεση χρηματοδότηση του έργου που αφορά την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων του δήμου Φαρσάλων, το οποίο είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» αλλά δεν υπήρχαν πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου. Η διαχειριστική αρχή του υπουργείου Εσωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας και το μετέφερε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έτσι, επιτεύχθηκε η πρώτη ένταξη έργου της ΔΕΥΑΦ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η υπογραφή της σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να δημοπρατηθεί το έργο στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Το κυριότερο όμως έργο που ζητάμε να χρηματοδοτηθεί από το «Αντώνης Τρίτσης» και να υλοποιηθεί άμεσα είναι η αξιοποίηση των ταμιευτήρων σε Ναρθάκιο και Δίλοφο για τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Φαρσάλων.

Αυτό αφορά στην κατασκευή δύο φραγμάτων στις θέσεις Κακλιτζόρεμα στο Δίλοφο και Λουτσιακόρεμα στο Ναρθάκιο, την κατασκευή αγωγού υδροδότησης από τα φράγματα μέχρι τις δεξαμενές Φαρσάλων για την υδροδότηση της πόλης και τέλος την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας νερού.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις μας για το Αντώνης Τρίτσης αυτές είναι οι

Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας του δήμου Φαρσάλων και αφορά τις δημοτικές ενότητες Ναρθακίου και Ενιπέα.

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑ Φαρσάλων με την τοποθέτηση συστήματος ενεργειακής βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας της επιχείρησης και τη διασύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το εθνικό σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητάμε επίσης την ωρίμανση του έργου της αντιπλημμυρικής μελέτης για το δήμο μας.

Την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολικών υποδομών που αφορούν τις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγροκηπίου και σχολικές υποδομές.

Τη δημιουργία βρεφικού σταθμού για βρέφη από δύο μηνών μέχρι δυόμιση ετών.

Υποβάλαμε πρόταση για δράσεις ηλεκτροκίνησης στο δήμο μας που αφορά την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σταθμού φόρτισης.

Επίσης ζητάμε χρηματοδότηση για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δημοτικών κτηρίων του δήμου μας,

Καθώς και για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης του δήμου Φαρσάλων.

Στον τομέα του πολιτισμού, ζητήσαμε την ένταξη έργων που αφορούν τον Πύργο Καραμίχου και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας της τοπικής ιστορίας των Φαρσάλων και τη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του Πύργου.

Τέλος, καταθέσαμε και πρόταση για την χρηματοδότηση του δήμου για τις «έξυπνες πόλεις», δηλαδή το λεγόμενο «Smartcities».

Παρά το γεγονός πως λόγω τόσο του Ιανού όσο και του σεισμού του περασμένου Μαρτίου, θα μπορούσαμε να μεταθέσουμε χρονικά την υποβολή των προτάσεων για αντικειμενικούς λόγους, οι υπηρεσίες του δήμου μας εργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά για να καταφέρουμε να είμαστε εντός του ορισθέντος χρονικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Τεχνική Υπηρεσία όσο και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Αναμένεται τώρα, μετά από την αξιολόγηση τους από το υπουργείο Εσωτερικών στους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν οι πρώτες αποφάσεις ένταξης για τη χρηματοδότηση των έργων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στο στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν οι προτάσεις που μόλις σας ανέφερα.

Πρόκειται για έργα που αφορούν το σύνολο του Δήμου Φαρσάλων με στόχο:

τη δημιουργία νέων υποδομών

την επίλυση χρόνιων προβλημάτων

τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και της ασφάλειας των δημοτών μας

την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την υλοποίηση των έργων

την πλήρη εναρμόνιση και συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και περιβαλλοντική νομοθεσία

τη δημιουργία ενός σύγχρονου σχολικού περιβάλλοντος με την υλοποίηση παρεμβάσεων σε όλα τα σχολικά κτίρια με την αναβάθμιση των υποδομών
και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας με τη διενέργεια προσεισμικού ελέγχου στις κρίσιμες κτηριακές υποδομές του Δήμου Φαρσάλων μετά και το σεισμό της τρίτης Μαρτίου στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αυτοδιοίκηση, για να κάνει βήματα μπροστά σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία που ως δήμος Φαρσάλων δε θα αφήσουμε να πάει χαμένη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ