ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΑΓΡΟ-SOS!» ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΚΕΟΣΟΕ

Ενεργή συμμετοχή και στήριξη στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων, παρέχει η ΚΕΟΣΟΕ προκειμένου να διαδοθεί η καμπάνια του Συνδέσμου για την πρόληψη των ατυχημάτων – πολλές φορές θανατηφόρων – που προκαλούνται από την κακή χρήση των αγροτικών μηχανημάτων.

Με τίτλο: ΑΓΡΟ-SOS! Προς Οδηγούς Αγροτικών Μηχανημάτων, κυκλοφόρησε αφίσα με βασικές οδηγίες προς τους χειριστές αγροτικών μηχανημάτων κατά βάση γεωργούς, σύμφωνα με τις οποίες οι γεωργοί καλούνται να:

Βάλουν τρίγωνη αντανακλαστική πινακίδα. Έτσι βοηθούν τους οδηγούς που ακολουθούν να καταλάβουν ότι προπορεύεται αργοκίνητο όχημα και να λάβουν τα μέτρα τους.

Ελέγξουν ότι λειτουργούν σωστά όλα τα φώτα και ότι δεν καλύπτονται από λάσπες ή σκόνη.

Προσέξουν το ρυμουλκούμενο όχημα. Να βάλουν οπωσδήποτε φώτα και μεταλλικά ή αυτοκόλλητα αντανακλαστικά. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τα αντανακλαστικά, να βάλουν φάρο, ώστε να βοηθήσουν τους άλλους οδηγούς να προλάβουν να δουν και να καταλάβουν τον όγκο που πιάνει το γεωργικό μηχάνημα.

Σβήσουν οπωσδήποτε τους λευκούς προβολείς εργασιών πριν βγουν στο δρόμο. Όταν οι λευκοί προβολείς είναι αναμμένοι οι οδηγοί που ακολουθούν νομίζουν ότι το γεωργικό μηχάνημα κινείται στο αντίθετο και όχι στο ίδιο ρεύμα κι επιπλέον τυφλώνονται προσωρινά.

Ελέγξουν τα ελαστικά για λάσπες και χώματα πριν βγουν στο δρόμο. Αν μείνουν στο δρόμο μπορεί να ανατρέψουν οχήματα και ειδικά τα δίκυκλα.

Επιπλέον οι ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων δεν πρέπει:

Σε καμία περίπτωση να αφήσουν άπειρους οδηγούς χωρίς δίπλωμα για τρακτέρ να οδηγήσουν το όχημα. Πολλά θανατηφόρα περιστατικά καταγράφονται σε «έκτακτες περιπτώσεις» στις οποίες δίνουμε το όχημα σε τρίτους, είτε για δική τους ευκολία είτε για δική τους εξυπηρέτηση.

Να μην αφήσουν ποτέ ανήλικους να οδηγήσουν το όχημα. Λόγω της ηλικίας και της απειρίας τους αδυνατούν να εκτιμήσουν τους κινδύνους με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές ανατροπές με οδηγούς παιδιά.

Να τοποθετούν συνεπιβάτες και ειδικά παιδιά αν δεν υπάρχει ειδικό κάθισμα. Σε ένα απότομο φρενάρισμα, μια λακκούβα ή στροφή μπορεί εύκολα να χαθεί η ισορροπία.

Να οδηγούν κουρασμένοι ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Απαιτείται να βρουν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν ή να συνέλθουν ώστε να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Τέλος οι ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων καλούνται να μην ξεχνούν, ακόμη και όταν οδηγεί άλλος το όχημά τους, ότι είναι νομικά και ηθικά υπεύθυνοι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ