Σε νέα διαμαρτυρία, συνέχεια της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας, προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης καλλιτέχνες από ολόκληρη τη Θεσσαλία, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου) και διεκδικώντας την οικονομική τους στήριξη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας.
«Διεκδικούμε τα αυτονόητα και ζητούμε να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματά μας», αναφέρουν οι διοργανωτές, που έχοντας την στήριξη δεκάδων σωματείων και φορέων απαιτούν τα εξής:
Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Ιούνιο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της. Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα όλοι οι δημόσιοι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων). Κανένας χώρος πολιτισμού κλειστός, γιατί ακόμη και για τον Σεπτέμβριο είναι όλα ρευστά.
Η εκδήλωση-διαμαρτυρία πραγματοποιείται από τους: Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας), Πανθεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών στη νυχτερινή διασκέδαση, Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων», Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ενώ συμμετέχουν μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και εργαζόμενοι στον χορό.
Ειρήνη Παπουτσή