ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

Η Ε. Λιακούλη για την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στη Λάρισα

Στην ημερίδα για την παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας , παραβρέθηκε  η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Η ημερίδα, η οποία χαρακτηρίστηκε «υβριδική», καθώς διεξήχθη τόσο διαδικτυακά, όσο και δια ζώσης, τηρουμένων προφανώς όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού covid- 19, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των θεσμικών φορέων, αλλά και των πολιτικών εκπροσωπήσεων όλων των επιπέδων διακυβέρνησης της ευρύτερης περιοχής.

Κατά την παρέμβασή της, η Λαρισαία βουλευτής τόνισε την ανάγκη της ορθολογικής και στοχευμένης  – αυτή τη φορά – αξιοποίησης των 20 δις ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, προκειμένου να βγει ο πρωτογενής τομέας της χώρας πραγματικά κερδισμένος από την όλη διαδικασία.

«Άλλωστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν αποτελεί ένα υπουργείο που προσφέρεται για στείρα αντιπολίτευση, ιδίως όταν ως πολιτικός προέρχεσαι από έναν τόπο με τα οικονομικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της Λάρισας» τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη, για να συμπληρώσει:

«Κύριο μέλημά μας, κατά τη νέα ΚΑΠ, θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση – και ει δυνατόν η αναστροφή – της κλιματικής αλλαγής, η οποία σε πολλές περιπτώσεις όπως φάνηκε στην περιοχή μας από τις συνέπειες του ‘’Ιανού’’, της ‘’Μήδειας’’ και των πρόσφατων ανοιξιάτικων παγετών δεν συνιστά πλέον ‘’Κλιματική Αλλαγή’’, αλλά ξεκάθαρη ‘’Κλιματική Κρίση’’.

Εργαλεία μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η ‘’πράσινη γεωργία’’ γενικότερα, αλλά και οι νέες καλλιεργητικές πρακτικές που θα επιτύχουν την παραγωγή πιο ποιοτικών και πιο υγιεινών προϊόντων για τον καταναλωτή, αναβαθμίζοντας συνολικά την πρωτογενή παραγωγή. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι Έλληνες αγρότες να ‘’ανασάνουν’’ οικονομικά και να αναπροσαρμόσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές και συνήθειες στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής.

Και μπορεί η νέα ΚΑΠ να αποτελεί το ‘’δάσος’’, αλλά η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να κοιτούν και το ‘’δέντρο’’ των επιμέρους προβλημάτων του κάθε γεωργικού κλάδου ξεχωριστά. Κλάδοι που φέτος στην περίπτωση του ν. Λάρισας ‘’χτυπήθηκαν’’ σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως. Και είναι πραγματικά δύσκολο να λες σε κάποιον ότι  είναι καλό το «παντεσπάνι», όταν δεν έχει το «ψωμί»  

Όπως βέβαια κύριο μέλημα της Πολιτείας, αλλά και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, με κρίσιμο εργαλείο τη νέα ΚΑΠ, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών, που δεν θα επιτρέπουν πλέον στους νέους Ανθρώπους του τόπου μας, τους νέους αγρότες μας να εγκαταλείπουν την εύφορη γη της Θεσσαλίας, για την αναζήτηση ενός αβέβαιου μέλλοντος στα μεγάλα αστικά κέντρα, όταν για να παραμείνουν εδώ, θα έπρεπε να τους παρέχονται πολλά περισσότερα και μάλιστα απλόχερα…» τόνισε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη κατά τη σύντομη παρέμβασή της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ