ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ!

Στη Βουλή η κραυγή αγωνίας για την ερημοποίηση της περιοχής

«Το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ή ορθότερα της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο, δεν τίθεται ούτε εμμέσως, ούτε εκ του πλαγίου, όπως ειπώθηκε. Τίθεται ευθέως και διεκδικητικά από το σύνολο των φορέων της Θεσσαλίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή σχετική αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαράς Καφαντάρη, κατά τη δευτερολογία του στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου άνοιξε η συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ακούσαμε σήμερα καταξιωμένους ανθρώπους, που είναι η “θεσμική μνήμη”, αν θέλετε, της Θεσσαλίας όσον αφορά το υδατικό ζήτημα, το υδατικό πρόβλημα, που είναι ιδιαίτερα έντονο. Η επίκληση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξέρετε είναι λίγο ως φύλλο συκής. Υπό την έννοια ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτεί με βάση τα υφιστάμενα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης και στα οποία δεν υπήρχε αναφορά στη μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ουσιαστική η σημερινή πρωτοβουλία να ανοίξει ο φάκελος του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος».

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «θα χρειαστεί μια επόμενη συνεδρίαση αφιερωμένη αποκλειστικά στο υδατικό πρόβλημα, στο οποίο θα πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Θεσσαλίας, προκειμένου να ακουστεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής μας και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η κραυγή αγωνίας που αρθρώνουν όλοι αυτοί που ασχολούνται χρόνια με το πρόβλημα, το οποίο πραγματικά έχει τεράστιες διαστάσεις, οι οποίες ξεπερνούν πια τα όρια της Θεσσαλίας. Να κληθούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των δήμων -οι οποίοι επίσης εκφράζουν αγωνία όλα αυτά τα χρόνια- και η εκτελεστική εξουσία να δώσει απαντήσεις για να δρομολογήσουμε έναν οδικό χάρτη.

Αναφέρθηκαν νωρίτερα οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας από τη Θεσσαλία, στην πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει για μια διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με την εκτελεστική εξουσία, τους αρμόδιους υπουργούς, υπό την Προεδρία του Υπουργού Επικρατείας, του κ. Γεραπετρίτη. Νομίζω, ότι η συνέχεια εκείνης της συνεδρίασης θα μπορούσε να είναι μία επόμενη συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που είπε η νέα επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης κ. Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη. Πραγματικά σοκάρει το γεγονός, ότι από το 2001 το εθνικό σχέδιο για την ξηρασία, όπως μας είπε, έμεινε ουσιαστικά ανενεργό, στο ράφι».

Γι’ αυτό και πρότεινε να γίνουν δυο συνεδριάσεις:

«Μια με την εκτελεστική εξουσία και τους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπου θα δούμε ποια έργα είναι ημιτελή και τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθούν. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του Αχελώου. Αναφέρθηκα στο στοιχειωμένο έργο στην Ελασσόνα, το φράγμα του Αγιονερίου, ένα ημιτελές έργο που ρημάζει. Αναφέρθηκα στο έργο του φράγματος στη Σκοπιά στα Φάρσαλα, για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δρομολογούνται εξελίξεις. Να δούμε λοιπόν το ζήτημα συνολικότερα. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από απόψεως εκτελεστικής εξουσίας με την δρομολόγηση όλων εκείνων των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών».

Και μια δεύτερη συνεδρίαση προκειμένου «να ακούσουμε από την Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης ποια θα είναι η επικαιροποίηση της δικής τους πρότασης όσον αφορά το υδατικό πρόβλημα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Και πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί ανοίγει επιτέλους αυτός ο φάκελος και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και πιστεύω, ότι θα είναι πάρα πολύ δημιουργικές οι επόμενες συνεδριάσεις».

Στη συνεδρίαση περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Θεσσαλία ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακός και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φάνης Γέμτος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ