ΚΑΝΕΤΕ ΦΙΕΣΤΕΣ ΕΝΩ ΑΥΞΗΣΑΤΕ ΕΙΚΟΣΙ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Β. Κόκκαλης

Λάβρος κατά της κυβέρνησης ήταν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα της βουλής την Τετάρτη. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως ενώ η κυβέρνηση με φιέστες πανηγυρίζει πως μειώνει τους φόρους, με μία μόνο της πράξη, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνει περί τους 20 φόρους, μειώνει επιδόματα και καταργεί φοροαπαλλαγές!

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είπατε ότι μειώσατε τους φόρους που έβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση χάριν διαλόγου, δίκην διαλόγου. Ακόμα κι έτσι να είναι, είναι λόγος να τους αυξήσετε; Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών –εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, ελάχιστα ξέρω- δεν αυξάνονται περίπου είκοσι φόροι; Δεν μειώνονται επιδόματα; Δεν επηρεάζονται οι φοροαπαλλαγές στην πρώτη κατοικία, στα επιδόματα; Και συστήσατε ομάδα εργασίας για να εξεταστούν οι τυχόν παρενέργειες από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δεν έχουμε αύξηση των φόρων;»

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε -και θα ήθελα, σας παρακαλώ, λίγο την προσοχή σας- να αναφέρω τρεις φράσεις, μόνο τρεις φράσεις: «Η φορολογία ήδη μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται», «Η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια», «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι», «Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους». Τώρα προσθέτω κάτι δικό μου: Να βιαστούν και όσοι δεν έχουν σκεφτεί τις διακοπές να το κάνουν γρήγορα. Ποιος τα είπε αυτά; Tα είπε ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί.

Είμαι πραγματικά σε δίλημμα. Εάν συμφωνήσω ότι οι πολίτες όχι απλά νοιώθουν, αλλά και πρέπει να είναι αισιόδοξοι, κύριε Υπουργέ και όσοι δεν έχουν ακόμα ετοιμάσει τις διακοπές –δηλαδή και οι τελευταίοι- να πάνε, εάν συμφωνήσω, έχω την εντύπωση ότι θα είμαι εκτός πραγματικότητας.

Εάν διαφωνήσω, όμως, μπορεί να με χαρακτηρίσουν «γκρινιάρη», να μου πουν ότι κάνω φτηνή αντιπολίτευση. Είναι πραγματικά ένα δίλημμα. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος βλέπει, θα κρίνει εάν οι πολίτες σήμερα δικαιούνται και πρέπει να είναι αισιόδοξοι από την υγειονομική κρίση –αλλά και από την οικονομική- ή τελικά αυτό δεν ισχύει.

Κύριε Υπουργέ, δεν θα κάνω σύγκριση, γιατί η Κυβέρνηση οφείλει να απολογείται καθημερινά και όχι να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση. Έγιναν εκλογές το 2019. Η πολιτική είναι πράξη και δεν είναι φιέστες.

Είπατε ότι μειώσατε τους φόρους που έβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση χάριν διαλόγου, δίκην διαλόγου. Ακόμα κι έτσι να είναι, είναι λόγος να τους αυξήσετε; Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών –εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, ελάχιστα ξέρω- δεν αυξάνονται περίπου είκοσι φόροι; Δεν μειώνονται επιδόματα; Δεν επηρεάζονται οι φοροαπαλλαγές στην πρώτη κατοικία, στα επιδόματα; Και συστήσατε ομάδα εργασίας για να εξεταστούν οι τυχόν παρενέργειες από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δεν έχουμε αύξηση των φόρων;

Όμως, είπαμε, κύριε Υπουργέ, η πολιτική είναι πράξη και δεν είναι φιέστες.

Όσον αφορά το πτωχευτικό, δυστυχώς σύντομα ο ελληνικός λαός θα καταλάβει το μέγεθος της πολιτικής απάτης. Για να είμαι ειλικρινής, επειδή ως δικηγόρος το κατείχα, όταν ανακοινώσατε το θέμα με τη ρύθμιση των χρεών, πήρα τηλέφωνο τον κ. Αλεξιάδη και του είπα «Στείλε μου την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών γι’ αυτήν την περιβόητη ρύθμιση τριακοσίων δόσεων». Μιλάμε για διακόσιες σαράντα, διακόσιες ογδόντα δόσεις! Λες και είναι κοντέρ αυτοκινήτου!

Είχα την εντύπωση ότι έχετε εκδώσει –γιατί βγαίνουν συχνά υπουργικές αποφάσεις- μία απόφαση ευνοϊκής ρύθμισης. Διαπιστώνω, όμως, ότι εσείς εννοείτε –και να το ακούσει αυτό ο κόσμος- το περιβόητο άρθρο 5 –ή το άρθρο 4, δεν θυμάμαι- του Πτωχευτικού Νόμου, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κύριε Υπουργέ, όπως –τολμώ και το λέω- δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι, έτσι δεν θα προχωρήσει ούτε αυτός, για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες όχι απλά δεν είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν στην εξωδικαστική διαδικασία την οποία θέλει να την κινήσει ο οφειλέτης, αλλά ούτε καν να απαντήσουν ότι αρνούνται. Άρα, πώς θα πετύχει; Γιατί λέτε στον κόσμο για τελευταία ευκαιρία για διαγραφές δανείων, για διαγραφές οφειλών;

Δεν έχετε σχέδιο. Μας κατηγορείτε ότι κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στα ενοίκια πράγματι είχατε στήριξη. Δεν το αμφισβητούμε. Σχέδιο για την επόμενη μέρα υπάρχει για την προστασία των μισθώσεων, είτε είναι επαγγελματικές, είτε είναι οικιστικές; Γνωρίζετε ότι πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν επιλογή στους μισθωτές; Συγκεκριμένα λένε «Εάν ήσουν εργαζόμενος με αναστολή, δεν σε θέλω. Θέλω ένα επάγγελμα πιο σίγουρο». Ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις επαγγελματικές μισθώσεις; Εκπονήσατε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει.

Κλείνω, κύριε Υπουργέ, με το εξής: Επειδή είπαμε ότι δυστυχώς έχετε καταντήσει την πολιτική φιέστα, στις 6 Μαρτίου και πριν από ενάμιση μήνα ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή για τους σεισμοπαθείς. Στις 6 Μαρτίου 2010, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πέτσας ανακοινώνει άμεση στήριξη στους πληγέντες από τον σεισμό: «Τη Δευτέρα οι πρώτες αποζημιώσεις».

Ποια Δευτέρα ήταν αυτή; Η Μεγάλη Δευτέρα δεν ήταν. Ποια Δευτέρα; Έχουν περάσει δεκαοκτώ Δευτέρες και έχουν πάρει μέχρι τώρα 0,68 ευρώ. Τα 600 ευρώ αντιστοιχούν σε 0,68 ευρώ μέχρι σήμερα! Και ο κ. Πέτσας, με όλο το κομβόι, μίλησε και για οικοσυσκευές. Αυτό τώρα λέγεται φιέστα; Πρέπει να είναι αισιόδοξοι αυτοί οι άνθρωποι; Να βιαστούν να πάνε και αυτοί διακοπές, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ναι ή όχι;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ