Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για τη στήριξη των μισθώσεων στο μέλλον δημιουργώντας μισθωτές πολλών ταχυτήτων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, μετά τη συζήτηση στη βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Χωρίς να λάβει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ερώτημά του, για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη: «Κύριε Υπουργέ, καταρχήν για τη στήριξη των μισθώσεων, επειδή κάνατε παραλληλισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διαφωνήσω. Δεν μιλούσαμε και δεν μιλάμε προφανώς για το ίδιο πράγμα. Δεν αναφέρομαι για τη στήριξη στη διάρκεια της πανδημίας. Εννοώ την τύχη της σύμβασης, το μέλλον.

Και ερωτώ: Ο ν. 4795/2021 έδωσε τη δυνατότητα με μονομερή δήλωση του μισθωτή στον εκμισθωτή, όταν είναι δήμος ή Δημόσιο, να παραταθεί για δύο χρόνια. Αυτό δημιουργεί, σας είπα, τριών ταχυτήτων μισθωτές. Δεν είπαμε να ζημιωθεί κάποιος. Και ερωτώ: Συμβάσεις επαγγελματικές οι οποίες λήγουν αυτό τον μήνα, τον άλλον, μπορούν υπό προϋποθέσεις, όχι οριζόντια, να παραταθούν με ταυτόχρονη φορολογική πριμοδότηση των ιδιοκτητών;

Η Γερμανία νομοθέτησε πριν τον κορωνοϊό, κύριε Υπουργέ. Δεν αναφέρομαι στη στήριξη στη διάρκεια του κορωνοϊού. Έβαλε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ο αδύναμος να προστατεύεται.

Δεύτερον, οι οικιστικές μισθώσεις. Η πρόταση είναι για κοινωνική κατοικία, όπως είναι στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο. Ενόψει του νέου πτωχευτικού αναδεικνύεται η ανάγκη ώστε να υπάρχει στέγη. Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαγγέλθηκε από τη Λισαβόνα, αντιμετώπιση της αστεγίας με κατασκευές κοινωνικών υποδομών, κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω η χώρα μας εάν συμμετείχε ή όχι.

Είναι υπαρκτό το πρόβλημα και ερωτώ ποια είναι η στεγαστική πολιτική, η πολιτική της Κυβέρνησης για τα ενοίκια για τις οικιστικές αφενός μισθώσεις, τουλάχιστον για τους αδύναμους, και δεύτερον ποια είναι η πολιτική για τις επαγγελματικές μισθώσεις, αν μπορούσε να απαλειφθεί ως λόγος καταγγελίας της μισθωτικής σύμβασης η επέλευση της πανδημίας υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή,  κάποιος επιχειρηματίας οποίος δεν θα μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο αυτό τον μήνα και τον άλλον, αν μπορεί και εφόσον το αποδεικνύει, να επικαλεστεί ως ανωτέρα βία –ήταν κάτι το οποίο ήταν απρόβλεπτο, νομίζω πως συμφωνείτε κι εσείς και εγώ και όλη- η επέλευση της πανδημίας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ