ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο η τέχνη του εφικτού. Αν δεν έχει και κοινωνικό πρόσημο, αν δεν προτεραιοποιεί, δηλαδή, τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας τότε είναι ανέφικτο να κερδίσει την καρδιά και το μυαλό των πολιτών. Κι αυτό παρατηρούμε σήμερα με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από τον πτωχευτικό νόμο και τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων νεών από τα ΑΕΙ μέχρι την κατάργηση του οκτάωρου κι από την αύξηση φόρων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών μέχρι την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του νομοθετούν έχοντας ως προτεραιότητα την ικανοποίηση της απληστίας λίγων κι εκλεκτών, που «τυγχάνει» να είναι και φίλοι τους.

Όπως ξέρουμε όμως από τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, η δράση φέρνει αντίδραση κι αυτή όσο θα απομακρυνόμαστε από τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας όλο και θα γιγαντώνεται. Πρωτοστατούν, μάλιστα, οι κοινωνικές ομάδες, και δη η μεσαία τάξη, οι οποίες εξαπατήθηκαν προεκλογικώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τους έταξε μειώσεις φόρων κι ανάπτυξη και τους φέρνει φορολογικές αυξήσεις, καθώς και στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και βαθιά ύφεση. Η σημερινή τους αγωνία για την επόμενη ημέρα μετατρέπεται σε απόγνωση κι οργή απέναντι στην κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων και της μετάθεσης της ευθύνης για ό,τι στραβό συμβαίνει στον «εχθρό λαό».

Δεν μπορείς να κρύβεις την αλήθεια από όλους για πάντα

Προφανώς κι αυτή η απογοήτευση των πολιτών ελλοχεύει κινδύνους αν δεν διοχετευτεί προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Η συνωμοσιολογία της ακροδεξιάς και τα σταγονίδια της Χρυσής Αυγής περιμένουν στη γωνία για να καρπωθούν πολιτικά οφέλη. Γι’ αυτό και είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων, πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την θέση σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αύριο ξανά της κυβέρνησης, να συμπτύξουν ένα αντί-ΝΔ μέτωπο προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών που πλήττονται αδίκως από τις κυβερνητικές πολιτικές. Σε αντίθεση, μάλιστα, με το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προ του 2019, το οποίο επιχειρεί να νεκραναστήσει ο κ. Μητσοτάκης, το αντί-ΝΔ μέτωπο δεν πρέπει να θεμελιωθεί πάνω στη δαιμονοποίηση του πολιτικού αντίπαλου, όσο ακραίες πολιτικές κι αν ασκεί.

Οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε ενεργώς στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει μάλιστα της προγραματικής συνδιάσκεψης του προσεχούς Παρασκευοσαββατοκύριακου αλλά και του συνεδρίου όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να προβάλλουμε τις προγραμματικές μας θέσεις οι οποίες ολοένα και συστηματοποιούνται. Υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις όπου έχουν παρουσιαστεί οι προτάσεις μας για τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υγεία, το περιβάλλον και τη Δευτέρα που μας πέρασε για τα εργασιακά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας έχει στηθεί εδώ και καιρό ένα επικοινωνιακό τείχος, το οποίο εσχάτως εμπλουτίζεται με τη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι δεν μπορείς να κρύβεις την αλήθεια από όλους για πάντα. Άλλωστε και πριν το 2015 οι πολιτικές δυνάμεις που εναντιώθηκαν στην άγρια λιτότητα των μνημονίων είχαν πολεμηθεί αγρίως από τα φερέφωνα σκοτεινών εξουσιών.

Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, είτε είμαστε βουλευτές είτε στελέχη είτε μέλη είτε απλοί πολίτες με κοινωνικές ευαισθησίες κι έγνοια για την κοινωνική δικαιοσύνη, έχουμε χρέος να απευθυνόμαστε καθημερινώς στην κοινωνία και να εκμεταλλευόμαστε τα παραθυράκια που το σύστημα ξεχνά να σφαλίζει προκειμένου να περνάμε το μήνυμά μας. Μήνυμα αφύπνισης, αλλά κι έμπρακτης απόδειξης ότι στον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση η κοινωνική πλειοψηφία δεν είναι μόνη της. Διαθέτει ως στήριγμα την προοδευτική παράταξη, που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα και είναι και τώρα παρούσα για να μην επιτρέψει σε αυτούς που πρόδωσαν τη λαϊκή εμπιστοσύνη να μας επιστρέψουν στις πολιτικές που οδήγησαν στα μνημόνια και τα επαναφέρουν από την πίσω πόρτα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ