ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΚΑΡΠΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑΣ

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Μ. Χαρακόπουλος

Να ενισχυθούν οι καλλιεργητές ελιάς και ροδιάς του δήμου Τεμπών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακαρπία -λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών- ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με Αναφορά του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από παραγωγούς του Δήμου Τεμπών για το πρόβλημα που υφίσταται φέτος με την ακαρπία, ιδιαίτερα στις ελιές της περιοχής, συνηγορεί στο αίτημα του Δήμου Τεμπών, ζητώντας να διερευνηθεί η δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση των εν λόγω παραγωγών.

Στην αναφορά, επισυνάπτεται σχετική επιστολή του Δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη που περιγράφει το πρόβλημα και σημειώνει την αναγκαιότητα για οικονομική ενίσχυση. Όπως επισημαίνεται, η ακαρπία στις καλλιέργειες ελιάς και ροδιάς δεν αποδίδεται σε παρενιαυτοφορία, άλλα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο τέλος του χειμώνα (Μήδεια) και στους όψιμους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου.

Έτσι, όπως σημειώνεται, για πρώτη φορά, αποφασίστηκε η ακύρωση του προγράμματος Δακοκτονίας για το τρέχον έτος στον Δήμο Τεμπών.

Επίσης, διατυπώνονται προτάσεις για δίκαιες αποζημιώσεις, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνει και ζημιές που δεν καλύπτει ο κανονισμός του, καθώς και για ενισχύσεις de minimis ή αποζημιώσεις μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, γνωστών ως ΠΣΕΑ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ