ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ!

Με τον Λαρισαίο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αρτοποιών και των πρόεδρο της Συντεχνίας στη Λάρισα συναντήθηκε η Ευ. Λιακούλη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ Μιχάλη Μούσιο και τον Πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Λάρισας κ Αλέξανδρο Γκούλιo, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας  Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να συζητήσουν ένα από τα  μείζονα προβλήματα του κλάδου, που  εντοπίζεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται από μεγάλες επιχειρήσεις –super market, οι οποίες χρησιμοποιούν τον όρο «αρτοποιείο- φούρνος» σε τμήματα πωλήσεών τους, δημιουργώντας την πεποίθηση στον  καταναλωτή ότι  αγοράζει φρέσκο παραδοσιακό ψωμί, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης

Οι αρτοποιοί, ένας από τους δυναμικότερους κλάδους που αριθμεί 15.000 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα και 220 στο νομό Λάρισας, ενώ απασχολούνται σ’αυτούς συνολικά 140.000 εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα από το αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν σε βάρος τους οι μεγάλες αλυσίδες s/m, καθώς ανεπίτρεπτα δημιουργείται σύγχυση και παραπλάνηση στον καταναλωτή , χωρίς να τονίζεται με τρόπο ειδικό και να επισημαίνεται όπως οφείλεται από τις συναλλαγές και τα χρηστά ήθη, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τα αρτοποιήματα που παράγονται στα s/m και είναι ήδη κατεψυγμένα- προψημένα.

Ήδη οι αρτοποιοί όλης της χώρας ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, να επανελεγχθεί το θεσμικό πλαίσιο και να αυστηροποιηθεί η σήμανση των προϊόντων, για να προστατεύονται καταρχήν οι καταναλωτές που πρέπει να ξέρουν τί ακριβώς τρώνε και ποια είναι η προέλευση των προϊόντων, ενώ επεσήμαναν τη σοβαρή ζημιά, που ήδη υφίστανται και η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν,  έφτασε στη μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 20%, γεγονός που σημαίνει ότι ειδικά οι συνοικιακοί φούρνοι, οδηγούνται σε λουκέτο, όπως επιβ3εβαιώνεται και από τα στοιχεία σχετικής έκθεσης του ΚΕΠΕ.

Μετά τη συνάντηση, η κ Λιακούλη επεσήμανε:

«Ενημερώθηκα από τους αρτοποιούς της χώρας και της Λάρισας, για το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει αυτόν τον δυναμικό κλάδο και πραγματικά αντιλήφθηκα το μέγεθος του θέματος που τους απασχολεί. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που καταγγέλλουν και αποδεικνύουν με τα στοιχεία που προσκομίζουν, οφείλει η Κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα,  να αντιμετωπίσει. Η σύγχυση στον καταναλωτή είναι ανεπίτρεπτη. Ο πόλεμος εναντίον παραδοσιακών μικρών επιχειρήσεων , όπως τα αρτοποιεία μας , είναι προφανώς ένα δεδομένο που πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει με όρους προστασίας των αδύναμων, παραδοσιακών αρτοποιών. Ο τίτλος «αρτοποιείο- φούρνος» έχει συγκεκριμένη έννοια για τον καταναλωτή και παραπέμπει στα φρέσκα, μη κατεψυγμένα προϊόντα και το περιεχόμενό του πρέπει να προστατευτεί, μαζί και οι επιχειρήσεις που τα παράγουν. Όταν αγοράζουμε ψωμί, πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτό είναι προψημένο- κατεψυγμένο ή φρέσκο και παράγεται με την παραδοσιακή διαδικασία (ζύμωσης, ωρίμανσης κλπ). Αναρωτιέμαι, ποιος είναι ο λόγος να μην αναγράφεται αυτό καθαρά, με σαφήνεια και να είναι ορατό σε όλους; Αυτό που οι όροι της αγοράς επιβάλλουν,  είναι η αληθής ενημέρωση του καταναλωτή και όχι η παραπλάνησή του. Περαιτέρω, τα μικρά αρτοποιεία της γειτονιάς σβήνουν καθημερινά και αυτό πρέπει να αποτραπεί με την ενίσχυσή τους και το ξεκαθάρισμα των όρων στην αγορά. Δεν πρέπει να αφήσουμε, έναν δυναμικό κλάδο να μαραζώσει. Φέρνω το θέμα άμεσα στη Βουλή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μου και ζητάμε  με οργανωμένη συζήτηση , από το αρμόδιο Υπουργείο,  να επέμβει και να δώσει θεσμική λύση στο θέμα»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ