ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ)

Η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε το δημαρχείο και δεσμεύθηκε για λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου το 2023

Με κάθε επισημότητα και τήρηση των μέτρων και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Κυριακής η νέα περιοδική έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821».

«Το Διαχρονικό Μουσείο είναι θεματοφύλακας και ένα κεντρικό σημείο αναφοράς της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Λάρισας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, περιγράφοντας μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της περιοχής.

«Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα και παρουσιάζει την τέχνη στη Θεσσαλία κατά τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την Επανάσταση», τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Στ. Σδρόλια, περιγράφοντας τις ενότητες της, ενώ νωρίτερα σε σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος έκανε γνωστό πως την έκθεση θα συμπληρώσουν τρία ακόμη έργα Λαρισαίων δημιουργών που θα φτάσουν περί τα τέλη του Αυγούστου στο μουσείο.

Τόσο ο κ. Ιερώνυμος όσο και ο μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτωνας στάθηκαν ιδιαίτερα στη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, καλώντας την ηγεσία του να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό του Μαρτίου σε ιερούς ναούς και μνημεία του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2022, συνεργάζεται η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και η Μητρόπολη Ελασσόνας, οι οποίες έχουν δανείσει τα περισσότερα αντικείμενα. Άλλα εκθέματα προέρχονται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου, το Μουσείο Μπενάκη καθώς και τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε και στο Λαογραφικό Μουσείο εξαίροντας την προσφορά και το έργο του.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ο οποίος ανέφερε τα εξής:

“Συγχαρητήρια στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας,  που από την αρχή της λειτουργίας του  σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον πολιτισμό στη Θεσσαλία  και φέτος γιορτάζει τα 5 του χρόνια, με μια σειρά από  εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με την  έκθεση « Η επιστροφή των Μουσών», που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι ένα  εξαιρετικά «εύγλωττο»,  πρότυπο Περιφερειακό Μουσείο, που αξίζει όλοι να επισκεφτούν. Ένα από τα ωραιότερα Μουσεία της χώρας, που αξίζει την προβολή διεθνώς.

Συγχαρητήρια στην διευθύντρια Σταυρούλα Σδρόλια με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και σε  όλη την ομάδα του Μουσείου που εργάστηκε για την οργάνωση της   έκθεσης.

Ευχαριστούμε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που τιμά με την παρουσία της τα εγκαίνια. Είναι μια Υπουργός πρώτης γραμμής που με ενσυναίσθηση και αποτελεσματικότητα βρίσκεται πάντα κοντά μας και μας στηρίζει με πράξεις.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνεργάστηκαν στην έκθεση: τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και  τη Μητρόπολη Ελασσώνος,  που δάνεισαν σπάνια θρησκευτικά κειμήλια, τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Λάρισας και Τυρνάβου, το  Μουσείο Μπενάκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.  Το τμήμα της Χάρτας του Ρήγα που εκτίθεται  στην έκθεση προέρχεται από το Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια, ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του  ελλαδικού χώρου, του 18ου αιώνα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συντηρεί και αναδεικνύει με 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, προστατεύουμε και αποδίδουμε στην κοινωνία το μοναδικό και αναντικατάστατο πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλίας. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Αποφέρει    αποτελέσματα  απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας

Είναι ευκαιρία σ’ αυτή την ειδική συνθήκη  της πανδημίας του  κορωνοιού, να  επανασυστηθούμε  όλοι με τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Είναι μια περίοδος που χρειάζεται να  ενισχύσουμε το εθνικό αίσθημα αυτογνωσίας, μέσα από τη μελέτη  της ιστορίας, διαχρονικά. Γιατί  το πολιτιστικό απόθεμα, η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη δημιουργία  είναι  όχημα ανάπτυξης -πνευματικής αλλά και οικονομικής- στο νέα καθημερινότητα της  μετα-covid εποχής.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το δημαρχείο της Λάρισας και είχε συζήτηση με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις πολιτιστικές υποδομές της Λάρισας. Η υπουργός αναφορικά με το αρχαίο θέατρο της πόλης δεσμεύθηκε ότι θα λειτουργήσει το 2023 αφού μέχρι τότε θα έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι εκκρεμότητες.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, του βουλευτή Μαξ. Χαρακόπουλου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Δεληγιάννη, του αντιδημάρχου Πολιτισμού Π. Σάπκα, του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρ. Καπετάνου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com