Η ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ Α’ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν η συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο δημαρχείο της Λάρισας, ενώ όπως αναμενόταν στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν στο Α’ Αρχαίο Θέατρο.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν όλες οι συγκυρίες ώστε να υπάρξει ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 που είναι άλλωστε και το τέλος της προγραμματικής περιόδου», ανέφερε δίχως να μας αιφνιδιάσει η υπουργός, αν και η είδηση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στα… ψιλά γράμματα και το κλείσιμο των δηλώσεών της.

«Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης του Αρχαίου Θεάτρου, δηλαδή πως η αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού διά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων θα αξιοποιήσει για το καλό της πόλης το εξαιρετικά σημαντικό αυτό μνημείο», πρόσθεσε με νόημα η κ. Μενδώνη.

Αν μη τι άλλο σημαντικό το κεφάλαιο της διαχείρισης του θεάτρου, ας σπεύσουν λοιπόν οι τοπικοί παράγοντες (γιατί όχι με τη δημιουργία σχετικού φορέα) πριν τα μυαλά της πρωτευούσης αναλάβουν τη διαχείριση του μνημείου.

Άλλωστε με ναυαρχίδα το Θεσσαλικό Θέατρο, που άνοιξε για τα καλά τα φτερά του και καταθέτει διαπιστευτήρια στο εξωτερικό, τι καλύτερο από τη δημιουργία, στελέχωση και χρηματοδότηση ενός φορέα διαχείρισης του εμβληματικού μνημείου, που θα προσδώσει νέα ώθηση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Λάρισας αξιοποιώντας ένα αρχαίο θέατρο που ας μην ξεχνάμε βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και κυριολεκτικά και μεταφορικά στην καρδιά της πόλης.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ