ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΑΓ. ΘΩΜΑ – ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο

Ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά στην απορροή των ομβρίων υδάτων στην χαμηλή περιοχή βόρεια της οδού Ιωαννίνων, κοντά στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού, η οποία πλημμύριζε, επιλύεται με την υλοποίηση του έργου κατασκευής συλλεκτήριων αγωγών για όμβρια ύδατα στη συνοικία του Αγίου Θωμά και στο βόρειο τμήμα της συνοικίας της Φιλιππούπολης.

Το χρόνιο αυτό πρόβλημα, αξίζει να σημειωθεί, πως είχε επιδεινωθεί μετά την κατασκευή της παράκαμψης της Λάρισας, από τη γέφυρα του Πηνειού στη ΔΕΥΑΛ ως την Γεωργική Σχολή (σύνδεση της οδού Λαγού με την οδό Ιωαννίνων). Αυτό συμβαίνει διότι ο νέος δρόμος καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της έκτασης όπου εκτονώνονταν τα όμβρια ύδατα της περιοχής.

Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου  υπεγράφη από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Μαβίδη, παρόντων του Γενικού Διευθυντή Δημήτρη Σαββοργινάκη και της Διευθύντριας της τεχνικής υπηρεσίας Άννας Ζαχίδου και των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας «Εναρμόνιση Α.Ε» (Τεχνική Οικοδομική Τουριστική Εμπορική & Βιομηχανική Α.Ε.) κ.κ. Δημήτρη και Γιώργο Μαυρογιάννη. Το έργο είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), το συμβατικό ποσό ανέρχεται σε 466.007,26€ (πλέον ΦΠΑ) και η χρηματοδότησή του γίνεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ. Ο συμβατικός χρόνος για την υλοποίησή του ανέρχεται σε 10 μήνες.

Η περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί το δίκτυο ομβρίων, όπως προαναφέρθηκε, είναι χαμηλή περιοχή, βόρεια της οδού Ιωαννίνων, κοντά στην εξωτερική κοίτη του  Πηνειού. To υψόμετρο εδάφους στην συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλότερο της  μέγιστης στάθμης του ποταμού στην γέφυρα Γιάννουλης.

Ειδικότερα το προς υλοποίηση έργο αφορά:

  1. Στην κατασκευή χυτού αγωγού ομβρίων υδάτων , στοματοειδούς διατομής από την οδό Αλωπεκής έως την οδό Βονίτσης σε νέο δρόμο που θα διανοιχθεί σύμφωνα με την επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή του Αγίου Θωμά. Οι εσωτερικές διαστάσεις του χυτού αγωγού είναι 2,10μ Χ 1,33μ. και το μήκος του θα είναι 547μ.
  1. Στην κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων κατά μήκος της οδού Ελευθερίας από τη συμβολή με την Παπαζαχαρίου, μετονομαζόμενη σε Αλωπεκής (στο ύψος της Κ. Ζιώτα) έως και μετά την οδό Αλκαμένους όπου συνδέεται με τον στοματοειδή αγωγό. Κατά μήκος των παραπάνω οδών το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ανύπαρκτο και η κατασκευή θα συμβάλει στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ