Επιμέλεια – Φωτογραφίες : Δημήτρης Καστανάρας
Ήρθε λοιπόν το καλοκαίρι, ο Ιούλιος κοντεύει να «μεσιάσει» και αναρωτιέσαι πού θα πας φέτος με την παρέα ή την οικογένειά σου.
Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στη χώρα μας. Σύμφωνα με το αρ. 38 του Ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012), για την ελεύθερη κατασκήνωση προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ (διοικητική κύρωση). Επιπλέον, αν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, ενδέχεται να υπάρξει και ποινική κύρωση, η οποία συνίσταται σε κράτηση έως 6 μήνες ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.
Το να κάνεις πλέον ελεύθερο κάμπινγκ στη χώρα μας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα.
Κάποτε το να πάρεις τη σκηνή σου και τον υπνόσακο σου δεν ήταν κάτι το δύσκολο για κανέναν. Πλέον όλο αυτό το όμορφο πράγμα έχει γίνει κάτι αρκετά περίπλοκο, ωστόσο όπως επιμένουν οι λάτρεις του είδους το ελεύθερο camping αποτελεί στάση και τρόπο ζωής.
Το ελεύθερο camping είναι ένας τρόπος να φύγεις από την καθημερινότητα της πόλης, να έρθεις πιο κοντά στη φύση, να αλλάξεις εντελώς τους ρυθμούς σου και να ζήσεις με πολύ λίγα πράγματα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με σεβασμό στον χώρο, στη φύση, στους άλλους κατασκηνωτές και βέβαια στην τοπική κοινότητα.
Στο ελεύθερο camping προφανώς και θέλεις μια καλή σκιά για τη σκηνή σου, έτσι ώστε να μη σε ξυπνάει ο ήλιος από τις 7 το πρωί. Σκέψου όμως ότι αν «πιάσεις» μία από τις ελάχιστες θέσεις σκιάς πάνω στην παραλία, οι άλλοι που θα έρθουν για μπάνιο δεν θα έχουν χώρο να απλώσουν την πετσέτα τους.
Είναι σημαντικό να μαζεύεις τα σκουπίδια σου και να τα πηγαίνεις στον κάδο και όσο για την τουαλέτα καλό είναι να γνωρίζεις πού θα πας όταν χρειαστεί, εκτός βέβαια κι αν υπάρχει και προτιμάς την κοντινή ταβέρνα. Σκέψου όμως και κάτι ακόμη. Το χαρτί υγείας που σκέφτεσαι να θάψεις με μεγάλη επιμέλεια στην άμμο, θα χρειαστεί μερικούς μήνες να αποσυντεθεί. Κατά συνέπεια, πάρε μαζί σου και μια σακουλίτσα, και παρ’ το μαζί σου φεύγοντας.
Σε γενικές γραμμές, κοντά σε παραλίες που επιτρέπεται το ελεύθερο camping υπάρχουν καντίνες, ταβέρνες, και γενικώς μαγαζάκια που άνοιξαν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Μπορείς να τους τιμήσεις με την παρουσία σου, συνεισφέροντας έτσι και στην τοπική οικονομία.
Αυτό που διαχρονικά κάνει το ελεύθερο κάμπινγκ να αντιμετωπίζεται με συμπάθεια από τις τοπικές κοινωνίες, είναι αφενός η στήριξη των καταστημάτων αλλά και η αναγνώριση μιας κουλτούρας που διαμορφώνεται μεταξύ ανθρώπου και φύσης και που καλό θα ήταν να διατηρηθεί έστω και έτσι.
Οι κατασκηνωτές γενικά είναι φυσιολάτρες και πολύ προσεκτικοί άνθρωποι, ενώ δεν έχουν αναφερθεί δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από κατασκηνωτική φωτιά. Η κατασκηνωτική φωτιά είναι μια μαγευτική εμπειρία που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ζεσταίνει τα σώματα και τις ψυχές. Έχει όμως και αυτή τους κανόνες της και μάλιστα πολύ αυστηρούς.
Προσοχή και σεβασμός αποτελούν κυρίαρχα συστατικά για να χαρούμε τον αγαπημένο μας τρόπο διακοπών και καλό μας καλοκαίρι!