9 – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Μυτιλήνη, στις 9, 10 και 11 Ιούλη, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Η κατασκήνωση του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου θα γίνει στο Άλσος Τσαμάκια, έναν πανέμορφο χώρο, δίπλα στην πόλη της Μυτιλήνης που συνδέεται με λαμπρές σελίδες του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη Λέσβο, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, την περίοδο 1940-1944.

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Διημέρου θα γίνει το Σάββατο, στις 8 μ.μ., όπου θα χαιρετίσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, και θα μιλήσει ο Νίκος ΑμπατιέλοςΓραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από τη Μυτιλήνη, λοιπόν, τον 30ό προορισμό μιας μοναδικής διαδρομής που έγραψε τη δική της ιστορία, χιλιάδες νέοι, μαζί με τους συντρόφους από την Τουρκία, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κοινής πάλης των λαών ενάντια στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της προσφυγιάς, της θυσίας της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Συνεχίζουν την «οργανωμένη απειθαρχία» στα σχέδια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών να εμπλέξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!

Στέλνουν μήνυμα πως «κοινός εχθρός είναι ο καπιταλισμός!», μήνυμα αλληλεγγύης στην πάλη των λαών, εναντίωσης στους πολέμους για τα κέρδη των λίγων!

Στην καρδιά του Αιγαίου, όπου διασταυρώνονται οι διαμάχες των ιμπεριαλιστών, όπου ξετυλίγεται το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων, στέλνουν μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς.

Στέλνουν μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στα χιλιάδες θύματα των πολέμων και επεμβάσεων, που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε φυλακές, με θανάτους ακόμα και μικρών παιδιών, ως αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων! Για καμία νέα φυλακή στα νησιά! Κόντρα στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, που είναι όπλο στα χέρια των εκμεταλλευτών για να καμουφλάρεται η πραγματική αιτία των δεινών που ταλανίζουν τους λαούς.

Δηλώνουν βέβαιοι πως «Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!». Σε αυτόν το δρόμο, στο δρόμο της πάλης για την εργατική εξουσία σε κάθε χώρα διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για την πραγματική ειρήνη και την ευημερία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Πέμπτη 8 Ιούλη

20.00 Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, την προσφυγιά.

20.15 Συναυλία με το «Ξεκούρδιστο Μήλο».

21.30 Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιάννη Κακκαρώνη και Στέλιο Σπυριδάκη.

22.30 Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση, Φραντζέσκο Βεντούρη, Αγγελική Βισβάρδη – Μπουγά.

Παρασκευή 9 Ιούλη

8.30 Εκδρομή – πεζοπορία στα Αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου.

12.00 Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Αντίστοιχα, θα μοιράσει στα προσφυγόπουλα την έκδοση που έχει επιμεληθεί και αφορά σε ένα διήγημα για μικρές ηλικίες με θέμα το Προσφυγικό.

17.30 Εκδήλωση στο Μαθητικό Στέκι του Διημέρου με θέμα «Θέλουμε ένα σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι λίγα στους λίγους», με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατηγοριοποιεί σχολεία και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.

19.30 Εκδήλωση με τίτλο «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!». Συμμετέχουν στελέχη της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΤΚG), όπου θα μεταφέρουν ζωντανή πείρα από τη δράση των δύο Οργανώσεων και τους αγώνες που ανέπτυξαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια -ανέκδοτα και μη- της δεκαετίας του ’40, στη σκηνή του Διημέρου.

21.15 Θεατρικό απόσπασμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ, η ανταρτομάνα της Αγιάσου» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβαλιώτου, στον συναυλιακό χώρο του Κάστρου της Μυτιλήνης.

22.00 Χαιρετισμός από την Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

22.30 Συναυλία με τους «RAD MUSIC International»

24.00 Νησιώτικο γλέντι με το σχήμα «La Muzica». Στην έναρξη θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Αρίων».

Σάββατο 10 Ιούλη

10.00 Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι μαθητές κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σημεία με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο κέντρο της πόλης.

20.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
  • Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP)

Θα μιλήσει ο:

  • Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

22.00 Μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ’ τη ζωή δεν είναι…».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης – πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος. Παύλος Παπαναστασάτος – κιθάρα, Περικλής Μαλακατές – μπάσο, Χρήστος Γκόντζος – μπουζούκι, Θανάσης Ζαχαρόπουλος – κλαρινέτο, Παναγιώτης Βήτος – κρουστά.

Ερμηνεία: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πολυξένη Καράκογλου.

Και οι: Mevhibe Kardelen Pinar – βιολί, Günselin Seda Çetinkaya – φωνή, Volkan Bora Uğur – κιθάρα, Güneş Yüzak – κλασική κιθάρα.

23.00 Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

24.00 Παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler.

Στο χώρο θα λειτουργεί:

  • Έκθεση φωτογραφίας για τα 30 χρόνια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ με τίτλο «30 χρόνια – ένας προορισμός: Οι λαοί θα νικήσουν!».
  • Έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κατάσταση στην περιοχή.
  • Έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Μαθητικό Στέκι.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com