ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, με τον Υπουργό κύριο Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή Υπουργό κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στην αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΠΦΣ κύριο Βαλτά Απόστολο, συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλογου Λάρισας Θάνος Κουτσούκης ως αν. Γραμματέας του ΠΦΣ, καθώς και οι αντιπρόεδροι του ΠΦΣ Στέλιος Καλογερόπουλος και Γιάννης Δαγρές, ο  Γενικός Γραμματέας Σεραφείμ Ζήκας, ο ταμίας Παναγιώτης Φράγκος, τα μέλη Κωνσταντίνος Λουράντος, Γιάννης Τσικανδηλάκης, Κώστας Κούβαρης και Θανάσης Παπαθανάσης και ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΦΣ Ηλίας Δημητρέλος.

Συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή των φαρμακείων στο Σύστημα Υγείας της χώρας διαχρονικά αλλά και ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Η κρίσιμη αυτή περίοδος για τη χώρα μας δεν έχει παρέλθει και θεωρείτε κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η συμβολή των φαρμακοποιών      θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη.

Μετά από την τεράστια προσφορά του κλάδου στη στήριξη του συστήματος υγείας, στην απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην ανάδειξη της σημασίας των μέτρων προστασίας, στην προαγωγή των εμβολιασμών, στην επανεκκίνηση της οικονομίας με τη διάθεση και την εκπαίδευση των πολιτών πάνω στα τεστ αυτοδιάγνωσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το προσεχές διάστημα, πάνω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων και με τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Οι φαρμακοποιοί ανέλυσαν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει τα χρόνια των μνημονίων καθώς και το αιώνιο ζήτημα των ελλείψεων σε φάρμακα, που ενώ έχουν γίνει προτάσεις πάνω σ’ αυτό από το Προεδρείο του ΠΦΣ, τις οποίες έχει αποδεχθεί το Υπουργείο, έχει καθυστερήσει σημαντικά η υλοποίηση.

Ο κ. Κικίλιας, αφού έδειξε τη δέουσα προσοχή στα θεσμικά ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, όσο και με μια σειρά από προβλήματα καθημερινότητας και αφού αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης, ειδικά των περιφερειακών φαρμακείων με τη μεγάλη προσφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας, έδωσε μεγαλη σημασία στην ανάγκη για αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων στη χώρα.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας, κ. Κουτσούκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη της διατήρησης του πρωταρχικού χαρακτήρα του φαρμακείου στη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από την άκρατη τάση εμπορευματοποίησης η οποία επήλθε με την επιβολή αδίκων, εξοντωτικών φόρων στο φάρμακο που καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα των φαρμακείων ως αυτούσιων σημείων παροχής υπηρεσιών υγείας,  με τα απελευθερωμένα ωράρια, με τις απειλές περί διάθεσης φαρμάκων μέσω άλλων καναλιών  κλπ και σχετικά με το ζήτημα των γενοσήμων ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την πίεση που ασκούν ορισμένες εταιρείες για την προώθηση off patent φαρμάκων μέσω του μηχανισμού των ελλείψεων, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη ελευθερία για τους φαρμακοποιούς στην επιλογή του ιδιοσκευάσματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση.

Οι συναντήσεις των δυο πλευρών, μέσω ειδικών επιτροπών, θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα θέτοντας στο μικροσκόπιο όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων στη χώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ