ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» αναφέρει το Θ.Θ ως παράδειγμα ήπιας διπλωματίας

Περίσσευαν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία για το άνοιγμα νέων καλλιτεχνικών οριζόντων για το Θεσσαλικό Θέατρο, ενώ η διοίκηση και η καλλιτεχνική του διεύθυνση παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συνέντευξη τύπου στην Αυλή του Μύλου κάνοντας τον απολογισμό της συμμετοχής του Θ.Θ. στο 8ο Διεθνές Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Προύσας, με την παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν», σε κείμενα Α. Φλουράκη και σκηνοθεσία Κ. Σπανού.

«Αποκομίσαμε πλούσιες εμπειρίες και ουσία, ενώ τύχαμε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας», περιέγραψε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του ΔΣ Ν. Καλτσάς, που στάθηκε ιδιαίτερα στην εξωστρέφεια του θεάτρου, ενώ η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κ. Σπανού αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης του φορέα «που είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε μεγάλες προκλήσεις»

«Πρόκειται για δύσκολες απόπειρες που αξίζει να ενισχύονται για καλλιτεχνικούς λόγους και για το “χτίσιμο” του βιογραφικού του Θεσσαλικού Θεάτρου», υπογράμμισε με νόημα, κάνοντας γνωστό πως το θέατρο επέστρεψε από την Προύσα έχοντας στις αποσκευές του προσκλήσεις για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις στη Β. Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία.

Ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του θριάμβου η κ. Σπανού έκανε γνωστό δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» που αναφέρεται στο Θ.Θ «ως παράδειγμα ήπιας διπλωματίας», ενώ το μέλος της διοίκησης του θεάτρου Στ. Μπάσδρα περιέγραψε ένα γεμάτο 3ήμερο και διοργανωτές που τίμησαν την ελληνική αποστολή, αλλά και μια ιδιαιτέρως πετυχημένη παράσταση που χειροκροτήθηκε θερμά.

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το Θ.Θ και θα είμαστε υποστηρικτές στα μεγάλα και τα σπουδαία του τόπου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», δεσμεύτηκε ο Ζ. Ντελόπουλος, εκ μέρους της «ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ TRANS», χορηγός και υπεύθυνος της ασφαλούς και έγκαιρης μεταφοράς των σκηνικών της παράστασης στην Προύσα, ενώ ενθουσιασμένοι με την εμπειρία και την «ανταλλαγή» κουλτούρας και πολιτισμών δήλωσαν οι ηθοποιοί Αθηνά Σακαλή,  Χρήστος Κορδελάς, Παναγιώτης Τόλιας και Ηρακλής Τζαφέτας

Η αποστολή

Η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θ.Θ., Κ. Σπανού, οι ηθοποιοί της παράστασης Τα αγάλματα περιμένουν και μέρος του τεχνικού προσωπικού του Θ.Θ. αποτέλεσαν την ομάδα που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ την αποστολή συνόδεψε ο πρόεδρος Νίκος Καλτσάς και το μέλος του Δ.Σ. του Θεσσαλικού Στέλλα Μπάσδρα.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε στην Κωνσταντινούπολη η Κυριακή Σπανού. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θέατρου επισκέφτηκε το Φανάρι ως επικεφαλής της αποστολής του Θ.Θ., στο περιθώριο της συμμετοχής του στο 8ο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών της Προύσας. Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, η κ. Σπανού μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμου αλλά και όλης της Λάρισας.

Η διοργάνωση

Θερμή υποδοχή και ζεστή φιλοξενία επιφύλαξε στην αποστολή του Θ.Θ. η ομάδα του Φεστιβάλ της Προύσας. Τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, συνοδοί -μεταφραστές και εθελοντές με επικεφαλής τη διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου της Προύσας Arzu Tan Baytaktutan και τη συντονίστρια του Φεστιβάλ Anxhela Bregu φρόντισαν για την άψογη προετοιμασία της παράστασης του Θ.Θ. αλλά και για κάθε ανάγκη που προέκυψε κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της αποστολής του Θεσσαλικού στην Προύσα. Τέλεια οργάνωση και απόλυτος συντονισμός για τους διοργανωτές, που εντυπωσίασαν με την ετοιμότητα, τη συνέπεια και τελικά, την άψογη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Η παράσταση – Συνάντηση με τον Γ.Δ. των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας

Σε ένα εντυπωσιακό χώρο εκδηλώσεων, στο Ανοιχτό Θέατρο του Πολιτιστικού Πάρκου της Προύσας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου η παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου Τα Αγάλματα περιμένουν, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα του κοινού. Ιδιαίτερα ενθουσιώδης η υποδοχή από τους νεαρούς ηθοποιούς της δραματικής σχολής της Προύσας, που έδωσαν δυναμικό παρών στην πλατεία.

Τιμή και συγκίνηση για την αποστολή του Θεσσαλικού η παρουσία του Γενικού Διευθυντή των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, Mustafa Kurt, ο οποίος ταξίδεψε από την Άγκυρα για να παρακολουθήσει την ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ. Στο τέλος της παράστασης ο κ. Kurt αναφέρθηκε με θαυμασμό στην παράσταση και χαιρέτησε με εγκαρδιότητα την ομάδα του Θ.Θ., απευθύνοντας μήνυμα φιλίας και πρόθεσης συνέχισης της καλλιτεχνικής συνεργασίας στην κ. Σπανού. Η βραδιά έκλεισε σε ζεστό κλίμα με την ανταλλαγή αναμνηστικών ενθυμίων.

Ευχαριστίες

Σε δύσκολες εποχές για την καλλιτεχνική δημιουργία η στήριξη, ηθική και υλική, από άξιους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αποτελεί πηγή δύναμης και αισιοδοξίας. Το Θεσσαλικό Θέατρο ευχαριστεί θερμά την ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ TRANS και τον κύριο Ζήση Ντελόπουλο για την προσφορά της ασφαλούς και έγκαιρης μεταφοράς των σκηνικών της παράστασης του στην Προύσα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ. Π.Ε.), καθώς και στην Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας για την έμπρακτη στήριξη στην προσπάθειά μας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com