ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ;*

Η αξία του οργανωμένου μαζικού εμβολιασμού στα λοιμώδη νοσήματα είναι επίτευγμα και κατάκτηση της ανθρωπότητας. Τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη βαριά εξέλιξη της νόσου. Ταυτόχρονα, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο προστατεύει κυρίως αυτόν που το κάνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα (ένας ασυμπτωματικός ασθενής μεταδίδει λιγότερο), πληθαίνουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν τη μείωση της συχνότητας μετά-COVID συνδρόμου (μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου) στους εμβολιασμένους.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού. Πού αποσκοπεί αυτή η συζήτηση, ενώ είναι γνωστό ότι η διάρκεια της ανοσίας για τους εμβολιασμένους παραμένει άγνωστη και η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια ακόμα και για αυτούς που θέλουν να εμβολιαστούν, ή ακόμα περισσότερο για ενδεχόμενο που θα χρειαστεί 3η ή επαναληπτική δόση;

Η προπαγάνδα για υποχρεωτικότητα με ποινές σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού έχει στόχο και καθόλου τυχαία δεν είναι. Σκοπός είναι να τεκμηριωθεί κι άλλο το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και στόχος να απεμπολήσει η κυβέρνηση τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση του συστήματος Υγείας.

Άλλωστε ο υπαίτιος για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και τις αμφιβολίες που διατηρεί ο λαός πρέπει να αναζητηθεί στις ίδιες τις κυβερνητικές, ευρωενωσιακές και παγκόσμιες αλλά και στις «επιστημονικές» παλινωδίες, που είναι σύμφυτες με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Έτσι ο εμβολιασμός έγινε αντικείμενο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, εργαλείο για γεωπολιτικά παιχνίδια, καθυστερήσεις προπληρωμένων παραγγελιών από χρήματα των λαών. Ενα πανανθρώπινο αγαθό έχει μετατραπεί σε ένα χρυσοφόρο εμπόρευμα.

Αυτοί οι παράγοντες καθόρισαν τη μεγάλη ανεπάρκεια στις ποσότητες των εμβολίων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες της εμβολιαστικής εκστρατείας. Ποιος δεν θυμάται τη δέσμευση εμβολίων κατά τη μεταφορά τους από μία χώρα σε άλλη ή τα «κανόνια» στις παραδόσεις; Ταυτόχρονα, όσο δεν προχωράει ο εμβολιασμός σε όλο τον πλανήτη, τότε νέα, πιθανώς ανθεκτικότερα ή μεταδοτικότερα στελέχη του ιού θα μεταλλάσσονται. Κάτι τέτοιο ήδη βιώνουμε με τη μετάλλαξη «Δέλτα», τη λεγόμενη και «ινδική» μετάλλαξη (παρεμπιπτόντως, η Ινδία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει εμβολιασμένο το 5% του πληθυσμού της ενώ είναι η χώρα όπου παράγονται τα περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως).

Απευθυνόμενη στη νεολαία, η κυβέρνηση εφαρμόζει την πιο γελοία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης». Αυτοί που ενοχοποίησαν τη νεολαία (που παρτάρει χωρίς να σκέφτεται τους παππούδες), που κράτησαν κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια σχολεία και σχολές (ακόμα και τις ιατρικές), δίνουν 150 ευρώ για ταξίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες στους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο. Εκφυλισμός, εξαγορά, ενίσχυση του ανορθολογισμού ή όλα μαζί;

Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι ο εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης και συναλλαγής. Καλλιεργείται η λογική της αλήθειας του καθενός, καμία εμπιστοσύνη στην αντικειμενική αλήθεια και στα επιστημονικά δεδομένα, καμία προσπάθεια να αξιοποιούνται για να προστατευτεί η υγεία του λαού.

Πιστεύει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος πως αν κάποιος δεν δέχεται να κάνει εμβόλιο γιατί (λανθασμένα) νομίζει ότι ο ιός δεν υπάρχει ή ότι είναι ίδιος με τον ιό της γρίπης ή ότι θα εκδηλωθούν μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία του, αρκούν 150 ευρώ για να τα ξεπεράσει; Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με «δωράκια» στη νεολαία.

Ας αναζητήσει λοιπόν στη δική της πολιτική η κυβέρνηση τις αιτίες των αμφιβολιών, του φόβου και του ανορθολογισμού, τα όρια που μπαίνουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ας τα αναζητήσει στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δημιούργησε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ο «προσωπικός γιατρός» που κάθε λίγο αναφέρουν διάφοροι «ειδικοί» είναι ανύπαρκτο πρόσωπο. Ακόμα κι αυτοί που καταφέρνουν να ρωτήσουν κάποιον, δεν παίρνουν υπεύθυνες απαντήσεις στα αναρίθμητα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με «τα συνοδά νοσήματα που έχουν», για το αν πρέπει να εμβολιαστούν. Η γενικευμένη ανασφάλεια του πληθυσμού «αν πάθω κάτι πού θα πάω», που κυριαρχεί στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, «δεν ξέρω ποιον να εμπιστευτώ, τη μια τα λένε έτσι και την άλλη αλλιώς», έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Πλέον έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι όπως και στην υπόλοιπη διαχείριση της πανδημίας, έτσι και στον εμβολιασμό τα επιστημονικά δεδομένα υποτάσσονται στην πολιτική της κάθε αστικής κυβέρνησης. Η εμπιστοσύνη του λαού μας δεν έχει κλονιστεί προς την επιστήμη, αλλά προς τους επιστήμονες που την υπέταξαν στο κέρδος, στις πολιτικές των κυβερνήσεων και στον καπιταλισμό. Να λοιπόν ποιος ενισχύει και τροφοδοτεί τον ανορθολογισμό, τον αντιεπιστημονισμό, τον σκοταδισμό.

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στον λαό μας. Η πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού με υποδειγματικά υγειονομικά μέτρα προστάτευσε τον ίδιο, ο οργανωμένος αγώνας συνδικάτων προστάτευσε πολύ περισσότερους. Γνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει ακόμα δρόμο. Γι’ αυτό ο αγώνας για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, για προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων, υλικών, επιστημονικών επιτευγμάτων, η καθημερινή πάλη για όλες τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης που επηρεάζουν άμεσα την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού), φαρμακοεπαγρύπνηση με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να κατηγορεί η κυβέρνηση για «υγειονομικό σαμποτάζ» όσους δεν έπαψαν να αγωνίζονται για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τους κομμουνιστές και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές που δεν έπαψαν να δείχνουν τον πραγματικό ένοχο για την τραγωδία που ζει ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από τα στοιχεία των αντιπροσώπων προκύπτει ότι το 92,76% ήταν εμβολιασμένοι (το 42,06% πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις και το 50,7% είχαν κάνει την πρώτη δόση), ενώ το υπόλοιπο 7,24% είχαν προγραμματίσει την πρώτη δόση ή είχαν νοσήσει. Οι κομμουνιστές ξέρουν και κάνουν πράξη το ότι «η γνώση είναι δύναμη».

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κόμματα του κεφαλαίου, ειδικά για εκείνους που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό.

*για την αντιγραφή από άρθρο του Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 10-11/07/21, Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com