ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

Με τη ΔΑΚΕ καθηγητών συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος που χαρακτήρισε αυτονόητη την αξιολόγηση και τη δια βίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

«Η αναβάθμιση της παιδείας, την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει ως στόχο, προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θέσουν σε εφαρμογή νέα δεδομένα στην εκπαίδευση με βάση και την εμπειρία από χώρες που πρωτοπορούν, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές, αλλά και χρήσιμες παρατηρήσεις που θα προκύψουν από τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Θεωρώ ότι η συμβολή των εκπαιδευτικών μας στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι καθοριστική. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι αυτονόητο, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, ότι με την ταχύτητα των εξελίξεων που συντελούνται γύρω μας, είναι δεδομένη η αξιολόγηση και η δια βίου εκπαίδευση, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ καθηγητών ενημέρωσαν τον Θεσσαλό πολιτικό για ζητήματα που αφορούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εστιάζοντας στο επικείμενο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Όπως ανέφεραν, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης είναι αναγκαίος και οι ίδιοι ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έχουν χρέος να συμβάλλουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο στην προσπάθεια για αλλαγές που θα ωφελήσουν τους μαθητές και θα προάγουν γενικότερα την απόδοση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.

Τα “αλλά” των εκπαιδευτικών

Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» σημείωσαν ότι έχουν γνωστοποιήσει τις παρατηρήσεις τους και αναμένουν ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τους από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως επεσήμαναν, πρωτεύουσα θέση στις παρατηρήσεις τους, κατέχει η ένστασή τους για τη συμμετοχή ιδιωτών εκπαιδευτικών σε θέσεις Στελεχών Εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο, γεγονός που κατά τη γνώμη τους θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα και χρήζει εκτενούς συζήτησης. Επίσης, διατύπωσαν ενστάσεις για τις «υπερεξουσίες» που προβλέπονται για τους Διευθυντές των σχολείων και την «υποβάθμιση» παραδοσιακά χρήσιμων οργάνων της διοίκησης του σχολείου, όπως ο Σύλλογος Διδασκόντων. Προς αποφυγή των όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν από τις διατάξεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, υπογράμμισαν, ότι, το θέμα άπτεται και των διαφόρων ειδικοτήτων που θα πρέπει να ταιριάζουν (π.χ. διευθυντής μαθηματικός δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά το εκπαιδευτικό έργο του εκπαιδευτικού φιλόλογου). Συνεπώς, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου θα πρέπει να γίνεται από Σύμβουλο της αντίστοιχης ειδικότητας. Επιπλέον, τόνισαν ότι δεν είναι δόκιμο να υφίσταται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για μαθήματα Β´ κ Γ´ ανάθεσης, δεδομένου ότι αυτά διδάσκονται κατά περιπτώσεις σε σχολεία από συναδέλφους τους παρεμφερούς ειδικότητας, ελλείψει των εκπαιδευτικών με την αντίστοιχη ειδικότητα (π.χ. ο φυσικός που διδάσκει και χημεία). Τέλος, ανέφεραν ότι στην πριμοδότηση για διοικητικές θέσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η θητεία των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, καθώς αυτή αποτελεί μια πραγματική και πολύτιμη εμπειρία σε θέσεις διοίκησης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Καρκαλής, ο αντιπρόεδρος κ. Κων/νος Κωστόπουλος, η γραμματέας κ. Δάφνη Μπατσίλα, ο ταμίας κ. Νίκος Ζέρβας και τα μέλη κ.κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, Θανάσης Φούντας, Θανάσης Μίζιος και Σταμάτης Μαλάκος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ