ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ

Διχαστικός εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού αρχικά των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δεύτερη φάση των υγειονομικών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πυρά από την αντιπολίτευση για το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την έλευση του τέταρτος κύματος της πανδημίας οδηγεί σε νέα μέτρα που μέχρι τώρα είχαν αποφευχθεί. Βλέποντας την έκρηξη των κρουσμάτων και έχοντας εδώ και καιρό αποτύχει να πείσει τους δύσπιστους πολίτες για την αναγκαιότητα να πάνε να εμβολιαστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού αρχικά των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δεύτερη φάση των υγειονομικών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός, παρότι εμφανίσθηκε αρκετά προσεκτικός στη δήλωσή του, δεν κατάφερε να αποφύγει τις αιχμές προς τους ανεμβολίαστους εξομοιώνοντας τους με την παραλλαγή «Δέλτα» και δηλώνοντας πως αποτελούν «διπλή απειλή».

Ο πρωθυπουργός, στο σύντομο μήνυμά του, ανακοίνωσε πως:

  • Kαθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. «Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», είπε.
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», ανέφερε.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκη σημείωσε πως ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος».
  • Τέλος, ανέτρεψε με ευκολία τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησής του για τους κλειστούς χώρους (σ.σ. είχαν γίνει πρόσφατα ανακοινώσεις που προέβλεπαν πως από τις 15 Ιουλίου θα χωρίζονταν σε αμιγείς και μικτούς). Ο Κυριάκο Μητσοτάκης, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών και ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός «έχει αποτύχει, έχει χάσει την αξιοπιστία του, δεν τον ακούνε οι πολίτες και προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας το διχασμό» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της Κουμουνδούρου αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πολλοστή φορά αμετανόητος, διχαστικός, αναξιόπιστος και εκτός τόπου και χρόνου να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη διαχείριση της πανδημίας.

Για να μην παραδεχθεί πως απέτυχε στο στόχο για 70% ανοσία ως τον Ιούνιο, απλά τον αναδιατυπώνει με λαθροχειρίες, μιλώντας για εμβολιασμό του 70% ως το τέλος του καλοκαιριού, λες και έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Πέρα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για την προστασία των ασθενών, ανακοίνωσε πως οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο για τους εμβολιασμένους, πετώντας πάλι το μπαλάκι της αποτυχίας του στους καταστηματάρχες. Επιμένει στα διχαστικά προνόμια των εμβολιασμένων, όταν έχει εμβολιαστεί μόνο το 45% των πολιτών σε μεγάλο βαθμό με δική του υπαιτιότητα».

ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά – με όχημα αυτή τη φορά τον ”υποχρεωτικό εμβολιασμό” – να μετακυλίσουν στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους «κοινωνικού αυτοματισμού», προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες» σημειώνει το ΚΚΕ.

«Η ανακοίνωση μέτρων ”υποχρεωτικότητας”, που ξεκινάει στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ, φανερώνει την υποκρισία των κυβερνήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρούν την υποχρηματοδότηση των δημοσίων συστημάτων υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα τους, συντηρούν τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς κι αποδέχονται τα πρωτόκολλα – ”λάστιχο” των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων» σημειώνει μεταξύ άλλων.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε χαμηλότερους τόνος έρχεται η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής. «Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλλιέργησαν τον εφησυχασμό που έβλαψε για άλλη μια φορά. Τα κρούσματα τους επανάφεραν στη δύσκολη πραγματικότητα. Με μεγάλη καθυστέρηση μιλούν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και ενημέρωση των πολιτών. Προέχει, όμως, οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη και αυτό απαιτεί πραγματικούς ελέγχους. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το κλειδί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ