ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση – καταγγελία του δ.σ. του συλλόγου υπαλλήλων δήμων νομού Λάρισας

Αγαπητοί Συνδημότες/Συνδημότισσες

  1. Για τον Δημοτικό Ηλεκτροφωτισμό.

Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι τα συμφέροντα των δημοτών και των εργαζομένων είναι κοινά γι’ αυτό πιστεύουμε ότι και ο αγώνας για την υπεράσπισή τους μπορεί και πρέπει να είναι κοινός. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ενημέρωσή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή-κάλεσμα.

Η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη, πιστά στοιχισμένη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  τα  σχέδια και τις νομοθετήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, των προηγούμενων και της σημερινής της Ν.Δ., δίνουν γη και ύδωρ στους  επιχειρηματικούς ομίλους, ταΐζοντας τους φρέσκο χρήμα από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, για να έρθει η ανάπτυξη γι αυτούς, ενώ για τους πολίτες της πόλης δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ μείωση στα ανταποδοτικά τέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του δήμου μας επιχειρεί να δώσει σε ιδιωτική εταιρεία την αντικατάσταση των φωτιστικών σε δρόμους και πλατείες με κόστος 14.503.253,26+248.000(ΣΥΝΟΛΟ 14.751.253,26 ευρώ, για 10 χρόνια…τουλάχιστον!

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ έχει ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια με την δουλειά των έμπειρων εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων (έχουν αλλαχθεί  πάνω από 5.000 φωτιστικά σώματα).  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Η  “λύση”  της εκχώρησης της λειτουργίας και  συντήρησης για 10 χρόνια σε ΙΔΙΩΤΗ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ), θα επιβαρύνει τους ΔΗΜΟΤΕΣ, γιατί δίνει την δυνατότητα σε οποιοδήποτε μεγαλοκαρχαρία να βάζει χέρι στο ταμείο του Δήμου (ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ), χωρίς την γνώμη και έγκριση των υπηρεσιών, «πετώντας» στα αζήτητα την  πολύχρονη εμπειρία τους.

Είναι ΨΕΜΑ ότι δεν βάζει χρήματα  ο ΔΗΜΟΣ, γιατί πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έργο (για το 2022) και για τα υπόλοιπα 10 χρόνια θα βγαίνει από το ταμείο 1.500.000 ευρώ.

ΑΛΗΘΕΙΑ είναι  ότι, το όποιο όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση δεν θα το δει ο δημότης στη τσέπη του, αλλά ο επιχειρηματικός όμιλος που θα αναλάβει τη διαχείριση του και παράλληλα ένας κρίσιμος και ζωτικός τομέας για την πόλη παραδομένος στα χέρια του ιδιώτη, θα είναι αδύνατον για τον δήμο να τον διαχειριστεί μπροστά σε κρίσιμες  στιγμές, όπως έχουμε γίνει μάρτυρες σε τομείς που έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρείες( πχ εθνική οδός με την κακοκαιρία).  

  1. Για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Α.Ε.

Με τον αναπτυξιακό οργανισμό η  δημοτική αρχή αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιώνπου θα αξιοποιεί τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος των εργολάβων – επενδυτών, ενώ θα φέρει αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο μηχανισμό που θα στοιχηθεί με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί εξυπηρετούν τη πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους “παίχτες” των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων. Αποτελούν κεντρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνέχεια των αναπτυξιακών συνεδρίων που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η συγκρότησή τους στηρίζεται στα δημοτικά συμβούλια από όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της δικής τους κανονικότητας και  ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα θα αρκεί μία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού για να εκχωρηθεί οποιαδήποτε δημοτική υπηρεσία στους ιδιώτες. Το τι θα επιλέγεται κάθε φορά να εκχωρηθεί εξαρτάται από το καταστατικό του Οργανισμού, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή – μάλιστα – να τροποποιηθεί. Σήμερα στη πρώτη γραμμή για ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να είναι:

  1. Διαχείριση και   εκμετάλλευση   αστικών   ακινήτων   του   Δήμου   Λαρισαίων συμπεριλαμβανομένων   των   δημοτικών   χώρων   στάθμευσης,   της   παρόδιας στάθμευσης αλλά και την εκμετάλλευση των δημοτικών ακινήτων,
  2. Διαχείριση πολιτιστικών   χώρων   και   υποδομών   και   οργάνωση   ενεργειών τουριστικής προβολής,
  3. 3. Διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων, εμποροπανηγύρεων και εκδηλώσεων,
  4. 4. Υλοποίηση παρεμβάσεων έξυπνης πόλης – αστικής κινητικότητας,
  5. 5. Αξιοποίηση ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας,
  6. Υποστήριξη της   επιχειρηματικής   δραστηριότητας,   αγροτικής   ανάπτυξης   και κυκλικής οικονομίας,
  7. Τεχνική υποστήριξη   ωρίμανσης,   υλοποίησης,   επίβλεψης,   παραλαβής   έργων, προμηθειών και υπηρεσιών,

έπονται οι τεχνικές υπηρεσίες που είναι στο σχέδιο του οργανισμού, οι πολεοδομία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η καθαριότητα, αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη, που μέσω υπεργολάβων δόθηκαν σε ιδιώτη οι οικονομικές υπηρεσίες, καμία δημοτική υπηρεσία δεν είναι εκτός του πλαισίου λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι διάφοροι δήμαρχοι, πχ Πειραιά, εισηγούνται ότι όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δηλαδή στο σύνολο των υπηρεσιών, θα παρεμβαίνουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.

Επίσης από τον νόμο με τον οποίο συγκροτούνται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, και αν λυθεί η επιχείρηση, απολύονται. Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα απόσπασης εργαζομένων από τους δήμους, διαμορφώνοντας το έδαφος για την δημιουργία μίας διοικητικής ιεραρχίας που, μαζί με τους μάνατζερ που θα προσλαμβάνουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί με παχυλές αμοιβές, θα λειτουργεί για να διευκολύνει την υλοποίηση των πολιτικών στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων και διοχέτευσης των κάθε είδους κονδυλίων στους επιχειρηματίες.

Ο Αναπτυξιακός  Οργανισμός είναι στην πραγματικότητα επιχείρηση, με διευρυμένες αρμοδιότητες, άλλα και χώρο δράσης.

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθεί για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, μία σειρά από κερδοφόρα για το κεφάλαιο έργα αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές. Επίσης μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε υγεία και παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά των οργανισμών.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στους Δήμους του νομού δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Καλούμε όλους τους συναδέλφους,  τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να μας βρούνε απέναντι, για να μην πληρώσουμε για μία ακόμη φορά την κρίση και την ανάκαμψη των κερδών των λίγων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ