Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΛΥΣΕΙΣ – ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Πριν λίγες ημέρες η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, πραγματοποίησε έκτακτα μια σύσκεψη φορέων για την πανδημία, με σκοπό όχι να διεκδικηθούν η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού σε μεγάλους χώρους δουλειάς και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά για να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική διαχείριση και της πανδημίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ, η οποία  προσπαθεί για ακόμα μια φορά, να ρίξει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο λαό, με τη γνωστή πια «ατομική ευθύνη», τώρα γύρω από την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, βρίσκονται στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της “ανταποδοτικότητας” που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη. Αυτή η πολιτική είναι η πραγματική απειλή για την προστασία της υγείας του λαού από τον ιό, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, μιλούν τώρα μόνο για την ανάγκη του εμβολιασμού, όπως προηγούμενα μιλούσαν μόνο για την χρήση της μάσκας και την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από το λαό.

Κρύβουν όμως το γεγονός ότι  συνειδητά δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά μόνο με κάποιους προσωρινά εργαζόμενους και με αναζήτηση κάποιων δωρεών σε εξοπλισμό. Δεν είδαμε καμία εναντίωση του περιφερειάρχη στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «νέο ΕΣΥ» που -εν μέσω πανδημίας- μιλάει για κλείσιμο κοντινών νοσοκομείων, δείχνοντας καθαρά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και όχι των δικαιωμάτων του λαού.

Κρύβουν επιμελώς, ότι και οι δυο (κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή) αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών μονάδων υγείας με το προσωπικό τους, δίχως αποζημίωση, αντίθετα τις ενίσχυσαν πλουσιοπάροχα μέσα στην πανδημία, ότι δεν πήραν και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ότι δεν οργάνωσαν την ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση του λαού για τα οφέλη του εμβολιασμού.                  Ότι υποτάσσουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας του λαού, στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού.                           Ότι αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας η κυβέρνηση, με την ανοχή και της περιφερειακής αρχής, επέβαλε μια σειρά αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, αύξησε τα αντιδημοκρατικά μέτρα και την καταστολή σε βάρος των δικαιωμάτων και των αγώνων του λαού.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί την εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων – όπου και αν παράγονται αυτά- για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό του λαού.

Το καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού που προτείνει η Λαική Συσπείρωση, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιβολής και εκβιασμού. Απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρης προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις απ’ τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και φυσικά χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει “παράθυρο” καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, πολύ δεν περισσότερο απολύσεων, όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες η υφυπουργός εργασίας Δ. Μιχαηλίδου.

Αυτοί οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό, γιατί μόνο με τον εμβολιασμό δεν τελειώνουμε με την πανδημία, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (Νοσοκομεία, Κ.Υ, ΕΚΑΒ) με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας με το προσωπικό τους, δίχως αποζημίωση, άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, τους στρατευμένους στους φοιτητές-σπουδαστές, μαθητές.

Κι όλα αυτά χωρίς καμιά περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα τον κορονοϊό, απαγόρευση απολύσεων, πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που ήδη έχει “ξεσαλώσει” με μόνο πρακτικό αποτέλεσμα την τιμωρία εργαζομένων, αντί της ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας και της προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com