ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ (ΦΩΤΟ)

Εσκίογλου σε Λυκουρέντζο: Δώστε άμεσα προκαταβολές στους πληγέντες και αποζημιώσετε στο 100% με «ειδικό κωδικό»

Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών της επαρχίας Φαρσάλων άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση που έπληξε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής κυρίως τα χωριά του Αγίου Γεωργίου και του Κατωχωρίου, όπως και ένα τμήμα του Σταυρού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το χαλάζι μεγέθους φουντουκιού που έπεφτε για πάνω από 10’ λεπτά αλλά και την ισχυρή βροχόπτωση επλήγησαν περισσότερα από 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, με τους αγρότες να μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή τουλάχιστον 6.000 στρεμμάτων, που αφορά σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, κηπευτικών και καλαμποκιού.

Από το πρωί της Δευτέρας επιτόπου έσπευσε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον προϊστάμενο του οργανισμού Μ. Λιόντο, ενώ σε απόγνωση οι παραγωγοί που βλέπουν για μια ακόμη φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ζητούν αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και συζήτηση για το θέμα στη Βουλή και στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας γίνεται προσπάθεια για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης «που δείχνει πολύ σοβαρή», ενώ ο δήμος Φαρσάλων έχει ήδη προχωρήσει στην αναγγελία ζημιάς και τις επόμενες 15 μέρες οι αγρότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Ο Μ. Εσκίογλου 

Μετά τη σημερινή αυτοψία που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων από το χθεσινό χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, η οποία κοινοποιείται στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην επιστολή, ο κ. Εσκίογλου ζητά να δοθούν το συντομότερο δυνατό προκαταβολές στους πληγέντες αλλά και να αποζημιωθούν οι καταστροφές στο σύνολο τους, στην πεπατημένη του «Ιανού» δηλαδή μέσω «ειδικού κωδικού».

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Φαρσάλων: «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί δυστυχώς η επαρχία Φαρσάλων επλήγη για μία ακόμη φορά από ακραία καιρικά φαινόμενα την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021. Χαλάζι, αλλά και μεγάλες ποσότητες νερού προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα και κηπευτικά, με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Το χτύπημα αυτό ήρθε σε μία περίοδο όπου η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς είναι η τρίτη μεγάλη καταστροφή που «χτυπά» την περιοχή μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αποκορύφωμα τον «Ιανό» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως καταλαβαίνετε, οι οικονομικές αντοχές αυτών των αγροτών είναι εξαντλημένες προ πολλού, αφού οι περισσότεροι είχαν μεριμνήσει για τα καλλιεργητικά τους έξοδα, είτε από το υστέρημά τους, είτε μετακυλίοντας τις πληρωμές για την περίοδο πώλησης των προϊόντων τους.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ πέραν της επιβεβλημένης ταχύτητας στη διαδικασία των εκτιμήσεων και της αποζημίωσης, να προχωρήσετε σε κατ’ εξαίρεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, αλλά και αποζημίωσης στο σύνολο της ζημιάς χρησιμοποιώντας την πεπατημένη του «ειδικού κωδικού» μέσω του οποίου πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις του «Ιανού».

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και πλέον διακυβεύεται η επιβίωση χιλιάδων οικογενειών στην επαρχία Φαρσάλων. Στις έκτακτες περιστάσεις απαιτούνται έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ