ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελασσόνα και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021. Συνδιοργανωτές ήταν το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων (Α.Ε.Μ.Α.), η εταιρεία εφαρμογών πληροφορικής LOGON Α.Ε., ο Δήμος Ελασσόνας, το Δίκτυο καλλιτεχνών και επιστημόνων για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας, η οποία τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και δια βίου μάθησης κ. Λιούπας Νίκος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γάτσας Νίκος και η Πρόεδρος του «Δικτύου» κ. Μπλιούμη Ελένη.

Ο κ. Αυδίκος Ευάγγελος ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος με τίτλο: «Σύμπραξη για την ανάπτυξη-αναπαράσταση και διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού μέσω τεχνολογιών λόγου-εικόνας- επαυξημένης πραγματικότητας» τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «το όραμα του αείμνηστου Δρ. Κοινωνιολογίας και πολιτικού επιστήμονα Κώστα Σαχινίδη γίνεται πράξη. Το Α.Ε.Μ.Α. μπαίνει στην τελική φάση αναδημιουργίας και ψηφιοποίησης της μουσειακής του συλλογής».

Στην ημερίδα η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βλαστού, Κούζας, Λιόλιος) παρουσίασαν βασικά σημεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σ’ όλο τον Δήμο Ελασσόνα και της οποίας οι καρποί θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τη λειτουργία του μουσείου. Επίσης τα μέλη του ΑΕΜΑ (Κόκκινου, Νακούλας) αναφέρθηκαν στις βιντεοσκοπήσεις και την αρχειακή έρευνα, ενώ η μουσειολόγος κ. Καλοκαιρινού ανέπτυξε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για την οργάνωση του μουσείου. Επίσης, ο τρίτος εταίρος (logon, Καρόπουλος) επισήμανε τον ρόλο της τεχνολογίας στην προσπάθεια να αποκτήσει το μουσείο μια σύγχρονη λειτουργικότητα).

Η ημερίδα ανέδειξε το γεγονός ότι πλέον απομένει το τελευταία βήμα για τη οργάνωση του μουσείου και την παράδοση στο κοινό. Βρισκόμαστε πλέον σε μια κατάσταση, κατά την οποία έχει ολοκληρωθεί η επιτόπια έρευνα με τη συγκέντρωση ενός εντυπωσιακού υλικού (300 και πλέον απομαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων). Έγιναν βιντεοσκοπήσεις γιορτών και δραστηριοτήτων, συγκέντρωση αρχειακού υλικού και η μουσειολόγος διαθέτει μεγάλη ποικιλία υλικού. Επισημάνθηκε η ανάγκη για τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού από ειδικό συντηρητή, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία της τοποθέτησης του υλικού.

Παράλληλα, εξελίσσεται η καταγραφή του υπάρχοντος υλικού με την τεκμηρίωσή του. Επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των πλευρών, πρωτίστωςτου Δήμου, ο οποίος διαχειρίζεται πλέον το μουσείο μέσω πενταμελούς επιτροπής, να συνδράμει πολλαπλώς την προσπάθεια για ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση του μουσείου στο κοινό.

Η ημερίδα έκλεισε «καλλιτεχνικά» καθώς η κ. Κακανούλη Χρυσούλα απήγγειλε ποιήματα του Δημήτρη Ντάλλα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση παρουσιάστηκε ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Ελασσόνας στο YouTube στη διεύθυνση:   https://dimoselassonas.gr/index.php/enimerosi-politwn/deltia-

typou/4051-mouseio-aema-to-orama-pou-ginetai-praksi από τον κ. Γραβάνη Δημήτρη, ενώ η ΕΡΤ ήταν παρούσα τόσο ραδιοφωνικά όσο και τηλεοπτικά.

Η εκδήλωση/ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) ( κωδικός έργου Τ1ΕΔΚ-04696).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ