ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΖΩΩΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης μετά από επίσκεψη συμβούλων της παράταξης στον μη αδειοδοτημένο, όπως τον χαρακτηρίζει, χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του δήμου Τυρνάβου

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ημέρα που η παράταξη μας Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου το σοβαρό θέμα των αδέσποτων ζωών στο Δήμο μας με τη μορφή επερώτησης αριθμός απόφασης 133/2020 στη Δημοτική αρχή και το πρόβλημα παραμένει χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και αλλαγή.

Το πρωί της Πέμπτης 22/07/21 οι δημοτικοί σύμβουλοι μας Τσικριτσής Στέλιος , Διαμάντω Μπάσμπα , Νίκος Μπαντόγιας και ο σύμβουλος του τοπικού συμβουλίου Τυρνάβου Κώστας Πατσίκας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο μη αδειοδοτημένο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου Τυρνάβου. Οι συνθήκες που επικρατούν στις συγκεκριμένες δημοτικές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για την ευζωία των δεκάδων ζώων που στοιβάζονται σε χώρους που δεν τηρούν τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς την συνεχή παρουσία μόνιμου κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τον αρμόδιο φορέα για την υγεία & τον αριθμό των ζώων που παραμένει έγκλειστο στο συγκεκριμένο δημοτικό χώρο των παλαιών σφαγείων Αμπελώνα καθώς και για την κατάληξη που έχουν όλα αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα.

Για ποιο λόγο τόσο η σημερινή καθώς και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έχουν προβεί στις απαραίτητές ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί εκεί αδειοδοτημένη Δημοτική κτηνιατρική κλινική, αλλά επιλέγουν να λειτουργούν τον συγκεκριμένο χώρο σε αυτό το θολό καθεστώς μέχρι και σήμερα;

Οι πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής Δημοτικής Αρχής όσο και των προηγούμενων  είναι βαρύτατες για το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στον Δήμο μας. Οι δημοτικές αρχές εφαρμόζουν κοινή πολιτική με ημίμετρα και δράσης βιτρίνας και επι της ουσίας άτυπη ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων σε αναρμόδιους ιδιώτες (ΜΚΟ) χρησιμοποιώντας δημοτικούς πόρους χωρίς καμία επίβλεψη και έλεγχο από τους υπεύθυνους φορείς. Ενδεικτικό  του επιφανειακού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουνε το θέμα των αδέσποτων , είναι ότι  το 2019 δεν υπέβαλαν καν αίτηση για ετήσια χρηματοδότηση στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στο Δήμο μας , πάρα τα επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα προς τους δήμους όπως «Φιλόδημος»  στο οποίο δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να καταθέσουν αίτημα για χρηματοδότηση.

Μόνο μετά από δίκες μας ενέργειες της Λαϊκής Συσπείρωσης Τυρνάβου αναγκάστηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή να καταθέσει αίτημα στην κτηνιατρική διεύθυνση για την διαμόρφωση Δημοτικής Κτηνιατρικής Κλινικής, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει στα χαρτιά.

Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας. Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητη την ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος πανελλαδικά με κριτήρια επιστημονικά και προστασίας των ζώων, με κρατική ευθύνη, δαπάνη και σχεδιασμό σε δύο βασικές κατευθύνσεις : πρώτον, την αποτροπή εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων και δεύτερον , την προστασία των αδέσποτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τύρναβου διεκδικεί : 

  • Την άμεση διαμόρφωση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα ώστε να μετατραπούν σε σύγχρονη Δημοτική Κτηνιατρική Κλινική , πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, όπως ορίζεται στις διατάξεις ν.604/1977 και του π.δ. 463/1978, ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται για να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας .
  • Πλήρη κρατική μέριμνα στα πλαίσια της οποίας να αποδοθούν στους δήμους όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πρόβλημα των αδέσποτων (περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικός-εργαστηριακός έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων)
  • Επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτές κ.α.).
  • Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλα τα ζώα.
  • Τοποθέτηση ειδικών δοχείων σίτισης και νερού σε κεντρικά σημεία σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Τύρναβου.
  • Ενημερωτική καμπάνια για τα αδέσποτα, την ανάγκη υιοθεσίας και γενικότερα καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου «ιδιοκτήτη» ζώων συντροφιάς. Και συνεχείς ενημέρωση για την αναγκαιότητα της σήμανσης (τσιπ) & καταγραφής όλων των ζώων του Δήμου, διατηρώντας  ενημερωμένο το σχετικό  μητρώο του Δήμου Τυρνάβου.
  • Άμεση καταδίκη των περιστατικών δολοφονίας και κακοποίησης αδέσποτων ζωών είτε πρόκειται για ενεργητική αλλά εξίσου και για παθητική κακοποίηση τους (π.χ. ακατάλληλοι χώροι, στενά κλουβιά, έλλειψη καθημερινής άσκησης , περιπάτου, ) και καμία συγκάλυψη ευθυνών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ