Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Ομιλία του Χρ. Κέλλα στη Βουλή

«Στην Ελλάδα θάβεται το 80% των απορριμμάτων, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος υγειονομικής ταφής βρίσκεται στο 20%. Ήσαστε κυβέρνηση 4,5 χρόνια, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν κάνατε τίποτα για αυτό.

Η κατάσταση αυτή δεν μας εκπροσωπεί ως έθνος και ως κουλτούρα, γι’ αυτό και την αλλάζουμε!»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας:

«Διαμορφώνουμε ένα υποσύστημα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης για τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, που εδράζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΟΤΑ, στην κινητοποίηση των πολιτών και της επιχειρηματικής  κοινότητας».

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέλυσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την προστασία του περιβάλλοντος, που προβλέπουν:

Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΑΥ) στους δήμους, όπου οι πολίτες θα διοχετεύουν προς επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικό εξοπλισμό, ρούχα, έπιπλα και άλλα είδη.

Έως το 2028, λειτουργία του συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”, βάσει του οποίου τα δημοτικά τέλη θα καθορίζονται ανάλογα με την παραγωγή και την ανακύκλωση αποβλήτων και όχι βάσει τετραγωνικών.

Έως το 2030, μείωση αποβλήτων τροφίμων κατά 30% μέσω της καταγραφής και αναδιανομής των αδιάθετων πλεονασμάτων, που δημιουργούνται σε ξενοδοχεία, υπεραγορές τροφίμων και μονάδες μεταποίησης.

Έως το 2024, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς υποχρεούνται να λειτουργήσουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) αποβλήτων (θερμοκηπιακά πλαστικά, οι σωλήνες άρδευσης, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα στρώματα, τα έπιπλα, τα ηλεκτρικά πατίνια κ.α.).

Διοχέτευση αποβλήτων των μονάδων εντατικής εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε μονάδες κομποστοποίησης και απλοποίηση αδειοδότησης των τελευταίων.

Έως το 2030, ανακύκλωση πλαστικών, ξύλου, μετάλλων, αλουμινίου, γυαλιού, χαρτιού και χαρτονιού των συσκευασιών των αποβλήτων σε ποσοστά που φτάνουν ακόμη και στο 85%.

Από 1/1/2022, εισαγωγή υποχρεωτικής συλλογής χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων στα σχολεία.

Μονάδες μπάζων, αποτέφρωσης, τεμαχισμού ελαστικών και σκραπ να διαθέτουν σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001 ή EMAS.

Ο κ. Κέλλας εστίασε, επίσης, στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ενέργεια, σημειώνοντας:

«Η πρόβλεψη εγκατάστασης υπόγειων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασικές περιοχές θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιπυρική προστασία. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ανανέωση στο πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ καθώς και έμπειρο προσωπικό, ώστε να αποφεύγονται οι πολλές διακοπές ρεύματος, που προκαλούν καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή και, ασφαλώς, στον τουρισμό, ειδικά τους θερινούς μήνες».

Ακόμη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε στις πολεοδομικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας:

«Η παράταση ισχύος έως 30/9/2021 των βεβαιώσεων μηχανικού, χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτιρίου, είναι απαραίτητη για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση που υπήρξε κατά την πανδημία, προτείνω να την επεκτείνετε έως τέλος του έτους».

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος εθνική προτεραιότητα και οδηγεί δυναμικά τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ