26 – 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΦΕΤΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Με κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί φέτος η Γιορτή Κρασιού στον Αμπελώνα ως συνδιοργάνωση του δήμου, της ΚΕΔΗΤ και της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης η απόφαση έχει ως εξής:

Το δ.σ. αποφασίζει κατά πλειοψηφία τα εξής:

1. Εγκρίνει τη συνδιοργάνωση της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα 2021 από το Δήμο Τυρνάβου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Λάρισας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Τυρνάβου (Κ.Ε.ΔΗ.Τ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Αμπελώνα και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 26 έως και 29 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο ιστορικό της παρούσης.

2. Εγκρίνει τη διάθεση του εκθεσιακού χώρου που βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα 2021, στην Κ.Ε.ΔΗ.Τ. για την πραγματοποίηση συνοδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων.

3. Εγκρίνει την διάθεση θέσεων χαλβαδοπωλείων, μικροπωλητών και Λούνα Παρκ στους ενδιαφερόμενους που θα προκύψουν μετά την υποβολή αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τυρνάβου.

Οι τέσσερις (4) Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε», ήτοι οι κ.κ. Αμάρι-Σάμερ Αθανάσιος, Γκανάτσιος Απόστολος, Ζώης Δημήτριος και Κόμπος Θωμάς, συμφωνούν με την συνδιοργάνωση της Γιορτής Κρασιού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τυρνάβου, διαφωνούν όμως με την διαδικασία που ήρθε το θέμα της υπεκμίσθωσης του συνεδριακού χώρου απ’ τους αθλητικούς συλλόγους, διότι δεν αναφέρονται οι προϋποθέσεις και δεν υπάρχει κάποιο πλάνο, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο ιστορικό της παρούσης.

Οι τρεις (3) Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου» δήλωσαν παρών στο συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο ιστορικό της παρούσης, όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 παρ. 10 του Ν. 4555/2018 «Αν κάποιο μέλος της επιτροπής αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση, μόνο για το σχηματισμό της απαρτίας. Τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων».

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Στη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του δ.σ. αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Χρ. Κατσαρός εισηγήθηκε τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο άλσος του Αγ. Γ εωργίου Αμπελώνα με στόχο την προβολή του τοπικού κρασιού, την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών και γενικότερα την προβολή της περιοχής μας.

Φέτος η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 ως 29 Αυγούστου 2021 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Τυρνάβου (Κ.Ε.ΔΗ.Τ.), οι οποίοι αναλαμβάνουν την κάλυψη ορισμένων δαπανών των εκδηλώσεων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο προτείνεται η διάθεση του εκθεσιακού χώρου, που βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου της Γιορτής Κρασιού, στην Κ.Ε.ΔΗ.Τ. για την πραγματοποίηση των συνοδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων. Επίσης προτείνεται η διάθεση θέσεων χαλβαδοπωλείων, μικροπωλητών και Λούνα Παρκ στους ενδιαφερόμενους που θα προκύψουν μετά την υποβολή αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τυρνάβου.

Τέλος, κατόπιν της αίτησης των Προέδρων των αθλητικών Συλλόγων «Α.Ο. Αμπελωνιακός» και «Γ.Σ. Αμπελώνα», προτείνεται η δωρεάν παραχώρηση του συναυλιακού χώρου στους ανωτέρω με δυνατότητα υπεκμίσθωσης για την πραγματοποίηση συναυλιών από τις 26 ως 29 Αυγούστου 2021. Αυτό το αίτημα θα συζητηθεί στο επόμενο 6ο θέμα ΕΗΔ.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δ.Σ. κ. Αμάρι – Σάμερ Αθανάσιος, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε», ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Θεωρώ ότι δεν είναι εισήγηση αυτή, ενός Αντιδημάρχου για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, ο οποίος θέλει να μας πείσει να γίνει η συνδιοργάνωση της Γιορτής Κρασιού πέραν της ΚΕΔΗΤ που είναι αναμενόμενο, αλλά και με δύο συλλόγους του Αμπελώνα. Διαφωνούμε με την διαδικασία όπως έρχεται σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σαν εισήγηση του Αντιδημάρχου.

Ερχόμαστε να πάρουμε μια απόφαση για ένα σοβαρό θέμα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πλάνο, κάποιες λεπτομέρειες και με ποιες προϋποθέσεις. Η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα έχει την ιστορία της και λόγω του κορωνοϊού έχει πολύ καιρό να γίνει κάποιο πολιτιστικό δρώμενο, οπότε ερχόμαστε αυτή τη στιγμή να αποφασίσουμε εμείς για να γίνει με δυο συλλόγους. Λοιπόν, υπό ποιες προϋποθέσεις όμως; Γιατί να μην είναι και άλλοι σύλλογοι μέσα; Επιπλέον έρχεται ένα θέμα να το συζητήσουμε και δεν υπάρχει καν η ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου. Δηλαδή τους ανθρώπους εκεί πέρα δεν τους ενδιαφέρει αυτό το θέμα που μας φέρνετε να το συζητήσουμε; Δηλαδή ερχόμαστε να συζητήσουμε εμείς πριν απ ’ αυτούς;

Δεν διαφωνούμε στο κομμάτι αυτό, να γίνει συνδιοργάνωση ναι αλλά όχι έτσι. Δηλαδή αύριο, μεθαύριο θα έρθει κάποιος Σύλλογος του Τυρνάβου και θα μας ζητήσει να συνδιοργανώσουμε το καρναβάλι. Θα το δώσετε το καρναβάλι σε κάποιον Σύλλογο; Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι να γίνει κάτι τέτοιο. Λοιπόν συνοψίζοντας συμφωνούμε με την συνδιοργάνωση της Γιορτής Κρασιού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τυρνάβου, όπως εξάλλου γίνεται και το Καρναβάλι και πολλά άλλα δρώμενα όλα αυτά τα χρόνια. Διαφωνώ όμως με την τελευταία παράγραφο του 5ου, είμαι συγκεκριμένος, διαφωνούμε όμως με την υπεκμίσθωση του συνεδριακού χώρου απ ’ τους Συλλόγους, δεν έχουμε κάτι με τους συγκεκριμένους συλλόγους, αλλά διαφωνούμε όπως έχει έρθει το θέμα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πλάνο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά μόνο την συνδιοργάνωση της Γιορτής Κρασιού με την ΚΕΔΗΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η διάθεση του συγκεκριμένου χώρου στις ομάδες αφορά το επόμενο θέμα το 6ο ΕΗΔ.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Δ.Σ. της παράταξη «Συν Πολιτεία» η κ. Σουρλαντζή -Ζαχαράκη Χαρίκλεια, η οποία ανέφερε ότι συμφωνεί με την συνδιοργάνωση της Γ ιορτής Κρασιού.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δ.Σ. κ. Χατζηκράχτης Αστέριος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου», οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε ακόμα κι εσείς οι ίδιοι είστε απροετοίμαστοι να κουβεντιάσετε το θέμα αυτό, γιατί μέσα στον φάκελο δεν υπάρχει απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου του Αμπελώνα που είναι και το αρμόδιο όργανο. Δηλαδή αν έχει να πει κάτι ένα Τοπικό Συμβούλιο είναι τα πολιτιστικά δρώμενα που γίνονται στον χώρο αυτόν, σε όλα τα άλλα τα θέματα με βάση τον νόμο του Κλεισθένη είναι βουβός κινηματογράφος.

Και τώρα εσείς δεν έχετε ούτε καν προτάσεις ή γνωμοδοτήσεις ή αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου. Εμείς, η άποψη η δικιά μας εξαρχής ήταν το θέμα της διοργάνωσης της Γιορτής Κρασιού να μπει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, άμεσα, σε μια βδομάδα, ώστε και το Τοπικό Συμβούλιο να ερωτηθεί, άμα θέλετε να είστε όσο γίνεται πιο πλήρεις κι εμείς να προετοιμαστούμε και να σας φέρουμε και την δική μας εισήγηση, ποια θα είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Γιορτή Κρασιού. Γιατί ούτε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ούτε και η παρά προηγούμενη την διοργάνωναν με βάση τις λαϊκές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με εισιτήρια εκδηλώσεων πανάκριβα, με κρασιά, με σουβλάκια και τα λοιπά και ο τοπικός κόσμος, ο φτωχός απέφευγε να πάει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και ποντάρατε στον Δήμο. Εμείς για τα λαϊκά δρώμενα έχουμε άλλες απόψεις.

Οι εκδηλώσεις να γίνονται κατά κύριο λόγο για τους συντοπίτες και μετά για τους υπόλοιπους, να έχουν φθηνό εισιτήριο, καλή πολιτιστική παρέμβαση ειδικά για την νεολαία. Άρα δηλαδή πρόταση μας είναι όπως και πριν να συζητηθεί άμεσα, επειδή επείγει το θέμα, το σέβομαι αυτό, σε μια βδομάδα και να κατεβάσουμε και εμείς την πρόταση μας κι εσείς να έχετε πιο πλήρη ενημέρωση και διαβούλευση με το Τοπικό Συμβούλιο. Αυτά, απλά πράγματα. Άρα εμείς δεν συμμετέχουμε σ’ αυτή την διαδικασία. Συνοψίζοντας να πω δεν είμαστε κατά της συνδιοργάνωσης της γιορτής Κρασιού. Και εμείς διοργανώναμε παλιά την γιορτή και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ψηφίζαμε το συγκριμένο θέμα. Άρα απέχουμε της διαδιακσίας ώστε να συζητηθεί το θέμα άμεσα, σε μια βδομάδα με τις ανωτέρω προϋποθέσεις (γνώμη Τοπικού Συμβουλίου κ.λ.π.)».

Στη συνέχεια ακολούθησε εκτενέστατη διαλογική συζήτηση αναφορικά με το ανωτέρω θέμα, στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους οι συμμετέχοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com