ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ 45ΑΡΙΑ…

Στη δίνη παρατεταμένου αφρικανικού καύσωνα μπαίνει η η χώρα με τους μετεωρολόγους να βλέπουν ακόμη και θερμοκρασίες 44 – 45° C στις ευπαθείς περιοχές. Δύο γνωστοί μετεωρολόγοι ο Γ. Καλλιάνος και ο Σ. Αρναούτογλου προειδοποιούν για τον καιρό και τον καύσωνα που έρχεται από την Τρίτη.

Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός και παρατεταμένος καύσωνας

«Θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκεια του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9-10 ημέρες» γράφει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Για την Αττική αναφέρει:

«Στην Αθήνα από την Παρασκευή και έπειτα ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπερνά και τους 40°C και να φτάνει και τους 41-42°C και τοπικά ακόμη και παραπάνω. Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις αφού ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C».

Η αρχή θα γίνει από τα Δυτικά τη Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.

Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :

Αττική : 40°C
Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C
Θεσσαλία : 41-42°C
Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C
Ιόνιο : 40°C
Κρήτη : 36°C
Κυκλάδες : 35°C
Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΗΜΕΡΕΣ

Εκτιμάται, ότι από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια (και κατά τη διάρκεια του προσεχούς ΣΚ), μπορεί να δούμε θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν ακόμη και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά ίσως και τους 45°C.

Σάκης Αρναούτογλου, “Στη δίνη παρατεταμένης αφρικανικής ζέστης εισέρχεται η χώρα

Νέο κύμα καύσωνα έρχεται από την Τρίτη στη χώρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ξανά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρνούτογλου, “εντονότερο αλλά και παρατεταμένο φαίνεται να είναι το κύμα ζέστης (όπου τοπικά θα έχει και τα χαρακτηριστικά καύσωνα) από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας!”.

“Στη δίνη παρατεταμένης αφρικανικής ζέστης εισέρχεται η χώρα!!!

Προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας!

– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν

– Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

– Δεν αφήνουμε ποτέ τα ζωάκια μας μέσα σε αυτοκίνητο, έστω κι αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά καθώς αυτό πολύ γρήγορα θα έχει μετατραπεί σε φούρνο. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες της ζέστης”, αναφέρει ο μετεωρολόγος.

ΕΜΥ: Ανεβαίνει η θερμοκρασία από την Τρίτη

Την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στην εβδομάδα που έρχεται επιβεβαιώνει και η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα για την Τρίτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 και τοπικά στα δυτικά τους 40 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37, όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ίδιο σκηνικό και την Πέμπτη, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και
κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.

dikaiologitika.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ