ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Την Κυριακή 25 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Μανιαρείου Σχολής, Συνέδριο με τίτλο “η συμβολή των Αμπελακίων στην εκπαιδευτική προσπάθεια των υπόδουλων Ελλήνων”.

Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο συνέδριο μίλησαν:  ο κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού του Α.Π.Θ., με θέμα: «Κοινωνιολογική θεώρηση της Συντεχνίας των Αμπελακίων»,  η κα Βάσα Ξανθάκη, Συγγραφέας, με θέμα: «Τα Αμπελάκια πριν και μετά από τη μεγάλη ακμή τους», η κα Ματίνα Παπαναστασούλη, Αρχαιολόγος, με θέμα: «Η συλλογή Κειμηλίων των Εκκλησιών των Αμπελακίων» και ο κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Ιατρός και Ιστοριοδίφης, με θέμα: «Ο Αμβρόσιος Κασσάρας ως Επίσκοπος Πλαταμώνος».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Χάϊδω Πανταζή, Βιβλιοθηκονόμος του δήμου Τεμπών.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Βαγενά , ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Κυρίτσης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, κ. Κώστας Ζαρδούκας, κ. Αθανάσιος Καραναστάσης, κ. Νίκος Μητσογιάννης και κ. Γιώργος Νικολάου, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Νίκος Κανέλλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κολλάτος, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ και δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κρικώνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τσεργάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής, οι τοπικοί σύμβουλοι Αμπελακίων κ. Γιάννης  Περσάκης και κ. Σωτήρης Μιχαλάκης, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων κ.Γιώργος Σολωμός, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου, η Άννα Βαγενά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά βρέθηκα σήμερα στα πανέμορφα Αμπελάκια, με τα οποία με συνδέουν ιδιαίτεροι συναισθηματικοί δεσμοί, μιας και εκεί παντρεύτηκα με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στις 5 Μαΐου 1977.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και τον Δήμαρχο Τεμπών, κ. Γεώργιο Μανώλη. Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ομιλητές του συνεδρίου, οι οποίοι ανέδειξαν με τις ομιλίες τους τη μεγάλη συμβολή των Αμπελακίων στη νεότερη ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα στο συνεταιριστικό κίνημα. Νομίζω ότι τα δύο καταστατικά του συνεταιρισμού των Αμπελακίων, του 1780 και του 1795, του πρώτου συνεταιρισμού που ιδρύθηκε στον κόσμο, είναι μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και υποδείγματα οργάνωσης μιας κοινότητας αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Πιστεύω ότι έχουμε να διδαχθούμε πάρα πολλά σήμερα στην εποχή μας, όπου το νεοφιλελεύθερο δόγμα ισοπεδώνει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ