«Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΛΙΚΑΣ

Οι Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοπωλείο «Άνεμος», με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας (ΠΟΚΕΛ), παρουσιάζουν το βιβλίο της Ζαφειρίας Κοτζαμάνογλου «Η σπηλιά του Φιλοκτήτη», την Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021, στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Θάλασσας, στην Πλατανιά Βελίκας, με ελεύθερη είσοδο κι εφαρμόζοντας τα μέτρα για την πανδημία και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Ευδοκία Ποιμενίδου (νηπιαγωγός, αντιπρόεδρος του ΠΟΚΕΛ), αποσπάσματα του βιβλίου θα αποδώσουν η Βίκυ Τασιοπούλου (φιλόλογος) και η Ολυμπία Καλαμπαλίκη με τη Χρύσα Φράγκου (ψυχολόγοι), ενώ η βραδιά θα κλείσει με την ίδια τη συγγραφέα, τη Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου. Την εκδήλωση συντονίζει ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ, Αργύρης Γιουρούκης.

Ο 15χρονος Γεράσιμος ζει με την οικογένειά του στη Λήμνο και μετά από μια εκπαιδευτική εκδρομή στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, η περιέργειά του θα τον οδηγήσει να μπει στη σπηλιά του Φιλοκτήτη όπου, εντελώς απρόσμενα, θα συναντήσει έναν ρακένδυτο ηλικιωμένο άντρα, που ισχυρίζεται πως είναι ο ίδιος ο μυθικός ήρωας, που οι Αχαιοί εγκατέλειψαν στο νησί, όταν εκστράτευσαν κατά της Τροίας. Εξαιτίας μιας σειράς παράξενων γεγονότων αναγκάζεται να συνυπάρξει μαζί του για ένα διάστημα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού και να τον ακολουθήσει στις καθημερινές του συνήθειες.

Κοιμούνται στη σπηλιά, περπατούν στην παραλία και στον λόφο, συζητούν, τρώνε, ονειρεύονται, διαφωνούν, τσακώνονται, συμφιλιώνονται και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία συνυπάρχουν, παρά τις μεγάλες τους διαφορές, γνωρίζουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον, μέχρι που φτάνει η στιγμή οι δρόμοι τους να χωρίσουν και να συνεχίσουν ο καθένας, στη δική του εποχή, την προσωπική του πορεία.

Ποιος είναι ο μυστηριώδης κάτοικος της σπηλιάς και γιατί συνάντησε τον Γεράσιμο; Πώς συνυπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι; Μήπως κάτι έπρεπε να μάθει ο Γεράσιμος απ’ αυτόν τον παράξενο άντρα; Ή ήταν όλα στη φαντασία του έφηβου αγοριού;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ