ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Έγινε η 2η διαβούλευση

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Φαρσάλων αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στην πόλη προς βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η ομάδα εργασίας του ΣΒΑΚ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση σχεδιασμού όπου αποτιμήθηκε λεπτομερώς η υφιστάμενη κατάσταση κινητικότητας στον Δήμο.

Στο δεύτερο στάδιο εκπόνησης του ΣΒΑΚ, βάσει της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης, η ομάδα εργασίας σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης του αναδόχου, προχώρησε στην διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και την διατύπωση ενός πρωταρχικού οράματος για την κινητικότητα. Επίσης, προς διερεύνηση της κατεύθυνσης / έμφασης που πρέπει να δοθεί στον σχεδιασμό, αναπτύχθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια προς διαβούλευση μαζί με τον οραματικό στόχο και τις προτεραιότητες που θα εξυπηρετήσει το ΣΒΑΚ στην τελική του μορφή.

Οι φορείς, καλούνται μέσα από συζήτηση να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ανάμεσα στα σενάρια κινητικότητας που παρουσιάζονται, όπως επίσης και να τοποθετηθούν επί του οράματος και των προτεραιοτήτων του ΣΒΑΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία συμβούλων LEVER A.E., διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη 22 Ιουλίου, τη 2η Διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες, ακολουθώντας το πλάνο συμμετοχικού σχεδιασμού που καθορίστηκε στην αρχή της εκπόνησης του έργου.

Στην εν λόγω συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων, έγινε εκτενής παρουσίαση από εκπροσώπους της LEVER A.E. σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία ενός ΣΒΑΚ, και έλαβαν χώρα παρουσιάσεις με στοιχεία από τις μετρήσεις για την υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος μεταφορών στην πόλη.

Ακολούθησε τρίτη παρουσίαση που αφορούσε την ανάλυση των προτεινόμενων σεναρίων καθώς και το πρωταρχικό όραμα του ΣΒΑΚ. Στην συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν μέσα από συζήτηση να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ανάμεσα στα σενάρια κινητικότητας που παρουσιάστηκαν όπως επίσης και να τοποθετηθούν επί του οράματος και των προτεραιοτήτων του ΣΒΑΚ. Η διαβούλευση κράτησε συνολικά λίγο παραπάνω από δύο ώρες.

Το συντονισμό της διαβούλευσης στο πλαίσιο της Β’ φάσης του ΣΒΑΚ ανέλαβε ο υπεύθυνος της Ομάδας Έργου ΣΒΑΚ, κ. Λιαπής Αναστάσιος, προϊστάμενος διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στα επόμενα βήματα και με προτροπή από την ομάδα εργασίας του ΣΒΑΚ προς τους φορείς για διάδοση της διαδικτυακής δημοσκόπησης επιλογής σεναρίου, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου και είναι ανηρτημένη και στην ιστοσελίδα ΣΒΑΚ Δήμου Φαρσάλων.

https://forms.gle/Nny46tsrEDLrL8jGA

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ