ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΔΕΝΔΡΩΝ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Κλιμάκιο, με τους επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και Τυρνάβου Τάσο Τσιαπλέ και Στέλιο Χατζηκράχτη καθώς και με δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, επισκέφθηκε πρόσφατα τα Πλατανούλια και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας Δένδρων – Πλατανουλίων και Αγιάς Σοφιάς κ. Δημήτρη Ρίζο για τα διογκωμένα προβλήματα από τον σεισμό της 3ης Μάρτη όπως και για τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, από τους συνεχείς παγετούς που έχουν πλήξει φέτος όλη την περιοχή του Δήμου Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, αν κάνουμε μια περιοδεία ιδιαίτερα στα Πλατανούλια για να διαπιστώσουμε τι έχει βελτιωθεί από τις καταστροφές του σεισμού πριν 5 μήνες, θα δούμε πάλι τα ίδια και απαράλλακτα. Σπίτια με σοβαρές ρωγμές και εγκαταλειμμένα, σχολεία απλησίαστα λόγω των ανεπανόρθωτων ζημιών που έχουν υποστεί, με τις γνωστές κόκκινες κορδέλες ασφαλείας που τα περιβάλλουν όπως και την εκκλησία του χωριού.

Έχουν ελεγχθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και τοπικοί παράγοντες, 62 σπίτια στα Πλατανούλια, με τα 6 κόκκινα και 25 στα Δένδρα με 1 κόκκινο. 45 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δομημένα με ευτελή υλικά (πλινθόκτιστα). Εδώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους πληγέντες, πως θα επισκευαστούν και με τι είδους υλικά, τα πλινθόκτιστα κίτρινα σπίτια, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους.

Ζητούν ακόμη 2 τροχόσπιτα, πέραν των 5 που ήδη υπάρχουν καθώς και το βοήθημα των 600€, που πολλές οικογένειες δεν το πήραν αν και έκαναν αιτήσεις.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή  για το “τι μέλλει γενέσθαι” με το βοήθημα των οικοσυσκευών, για τις 3 αποθήκες που βγήκαν κόκκινες καθώς και τι θα γίνει για κάποια σπίτια με σοβαρές ζημιές που δεν έχουν ελεγχθεί.

Το πιο σοβαρό ερώτημα που θέτουν σε όποιες υπηρεσίες και αν βρεθούν είναι, τι θα γίνει με την ανέγερση των νέων σχολείων μιας και τα παλιά είναι ακατάλληλα για λειτουργία. Οι περισσότεροι είναι νέοι, αγρότες που έχουν επενδύσει στον τόπο τους, δημιούργησαν οικογένειες και ζητούν από το κράτος τα αυτονόητα για την μόρφωση των παιδιών τους. Το ίδιο και οι εργάτες γης που εδώ και πολλά χρόνια μένουν στα χωριά αυτά με τις οικογένειές τους και τώρα κάμποσοι έχουν νοικιάσει σπίτια σε γειτονικούς δήμους, μιας και αυτά που έμειναν κρίθηκαν ακατάλληλα, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται καθημερινά στο πήγαινε – έλα.

Απαιτούν, να δοθεί τώρα μια απάντηση σε όλους τους πληγέντες από τους αρμόδιους του Δήμου.

έλος, μέσα σε όλα τα άλλα, ήρθαν και οι ανεπανόρθωτες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες για να τους αποτελειώσουν. Από τους παγετούς φέτος, η αγροτική παραγωγή έχει καταστραφεί και ιδιαίτερα το βιομηχανικό αχλάδι καθώς και οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα τους δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

Ζητούν αποζημίωση στο 100% και να δοθούν ικανοποιητικές προκαταβολές για να συνεχίσουν να καλλιεργούν αξιοπρεπώς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με τους πληγέντες διεκδικούν:

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο και για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και απομάκρυνσης των μπάζων με ευθύνη του Δήμου και με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Γρήγορη κατασκευή των νέων σχολείων στα Πλατανούλια και Δένδρα.

Να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Από την μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και Τυρνάβου τονίστηκε ότι θα αναδείξουν τα θέματα στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στη Βουλή με τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ