ΚΕΪΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ

Δυο γυναίκες στον Τύρναβο η Στέλλα Πέρρου και η Μάρθα Μπαλάφα συνεχίζουν την οικογενειακή παρουσία ενός αιώνα  στην καλλιέργεια, τυποποίηση και διάθεση στην αγορά αγροτικών προϊόντων, διαφυλάσσοντας την παράδοση που ενισχύουν με νέες τεχνολογίες και με όλες τις απαραίτητες καινοτόμες δράσεις.

Οπως υποστηρίζουν εργάζονται και παράγουν με γνώμονα το σεβασμό στην υγεία των καταναλωτών και στην εξασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων γι’ αυτό μπορούν να πουν ότι σήμερα παράγουν εγγυημένα αγνά αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας σε συνδυασμό με τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και είναι σε διαρκή μελέτη των απαιτήσεων των διατροφικών αναγκών της Ελληνικής και Διεθνούς αγοράς γι’ αυτό και παράγουν Φυσικά και Φρέσκα αγροτικά προϊόντα αναδεικνύοντας την εύφορη Γη του Τυρνάβου.

Στο πλαίσιο αυτών των αναζητήσεων και της συνεχούς προσπάθειας για καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα το τελευταίο διάστημα έχουν στραφεί στην καλλιέργεια και διάθεση στην αγορά του Kale (κέιλ) Τυρνάβου που είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K και έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα λαχανικά.

Περιέχει επίσης διπλάσιο ασβέστιο από το πλήρες γάλα όπως επίσης Ω3 και Ω6.
Διατίθεται στις λαϊκές της Λάρισας (Δευτέρα και Τετάρτη)και σε επιλεγμένα τοπικά καταστήματα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΪΛ

To Κέιλ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K και έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα λαχανικά. Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας, ενδυναμώνει το νευρικό και το σκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ανάπλαση των κυττάρων.
•  Έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντι-αλλεργική δράση. Διαθέτει αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε μολύνσεις και αλλεργίες. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση Κέιλ λειτουργεί καταπραϋντικά στις χρόνιες ενοχλήσεις του στομάχου.
•  Το Κέιλ περιέχει διπλάσιο ασβέστιο από το πλήρες γάλα. Επίσης, είναι πλήρες σε μεταλλικά στοιχεία και χτίζει γερό σκελετικό και μυϊκό σύστημα και βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς.
•  Το κάλιο που περιέχεται στο Κέιλ προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον περιέχει ουσίες όπως οι ηλεκτρολύτες, που ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και μας προστατεύουν από καρδιακές ασθένειες.
•  Είναι γεμάτο πρωτεΐνη, γεγονός που το κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της χορτοφαγικής δίαιτας.
•  Είναι σημαντικό στον μεταβολισμό. Οι φυτικές ίνες του Κέιλ ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες στην ημερήσια διατροφή.

Η διατροφική ταυτότητα του Κέιλ, για ποσότητα 100 γραμμαρίων

Θερμίδες 50
Πρωτεΐνες 3 γραμ.
Υδατάνθρακες 10 γραμ.
Λιπαρά 0,7 γραμ.
Φυτικές ίνες 2 γραμ. (8%)
Νερό 84,5 γραμ.
Βιταμίνη Α 15,376 IU (308%)
Βιταμίνη C 120 mg. (200%)
Βιταμίνη K 817 mcg (1.021%)
Βιταμίνη B6 0,3 mg. (14%)
Μαγγάνιο 0,8 mg. (39%)
Ασβέστιο 135 mg. (14%)
Χαλκός 0,3 mg. (14%)
Κάλιο 447 mg. (13%)
Σίδηρος 1,7 mg. (9%)
Μαγνήσιο 34 mg. (8%)
Φώσφορος 56 mg. (6%)
Ω3 λιπαρά οξέα 180 mg.
Ω6 λιπαρά οξέα 138 mg.


(Το % αφορά στο ποσοστό που αντιστοιχεί στη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων)

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ KEIL:

Αντιφλεγμονώδη δράση

Αναμφισβήτητα η πιο ευεργετική ιδιότητα του λαχανικού αυτού είναι η αντιφλεγμονώδη δράση του.

Οι δυτικές δίαιτες είναι ανεπαρκείς σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έχουν υπερβολικές ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων σε σύγκριση με τη διατροφή στην οποία εξελίχθηκαν τα ανθρώπινα όντα και δημιουργήθηκαν τα γενετικά τους πρότυπα.

Καταναλώνοντας τα πλούσια σε ωμέγα-6 επεξεργασμένα τρόφιμα πολλοί άνθρωποι προκαλούν μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση σε μια ευρεία κλίμακα, η οποία έχει συνδεθεί με σχεδόν κάθε ασθένεια γνωστή στον άνθρωπο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ο καρκίνος.

Το Kale, προάγει φυσικά την προ-φλεγμονώδη ωμέγα-6 και την αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 σε ισορροπία, σχεδόν σε αναλογία 1: 1. Το kale περιέχει ελαφρώς περισσότερα ωμέγα-3, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν τρώνε ωμέγα-6 πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αντιοξειδωτικό

Μια άλλη δράση του λαχανικού αυτού που πηγαίνει χέρι-χέρι με την αντιφλεγμονώδη ισχύ του είναι πως το kale είναι μια θαυμάσια αντιοξειδωτική τροφή. Από τις τρεις κύριες αντιοξειδωτικές βιταμίνες στον κόσμο. Το kale είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και β-καροτένιο.

Το σώμα μας εκτίθεται καθημερινά σε βλαβερούς παράγοντες όπως είναι ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, οι τοξίνες στα τρόφιμα και οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό που πίνουμε. Αυτά προκαλούν “οξειδωτικό στρες”, μια διαδικασία που προκαλεί βλάβη κυττάρων και έχει συνδεθεί με τα πάντα, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως καρκίνο έως καταρράκτη. Το οξειδωτικό στρες είναι επίσης γνωστό ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στις νευρογνωστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και η νόσος του Alzheimer.

Συμβάλλει στην αποτοξίνωση

Ένα από τα κορυφαία οφέλη για την υγεία του kale είναι ότι είναι μια φυσική αποτοξινωτική ουσία. Δεν βοηθά μόνο στην αφαίρεση των τοξινών, αλλά βοηθά επίσης στην εξάλειψή τους από το σώμα. Αυτό οφείλεται σε ένα συστατικό του kale που ονομάζεται ισοθειοκυανικά (ITCs), το οποίο κατασκευάζεται από γλυκοσινολικές ενώσεις. Έχουν αναφερθεί ότι βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματός σε κυτταρικό επίπεδο.  Οι τοξίνες στο περιβάλλον μας, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι ρύποι, τα φυτοφάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αυξάνουν το τοξικό επίπεδο του σώματος και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Η αφαίρεση των τοξινών από το σώμα είναι επιβεβλημένη.  Οι τοξίνες καταστρέφονται πρώτα με αντιοξειδωτικά και στη συνέχεια απομακρύνονται με γλυκοσινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις παραμένουν άθικτες εκτός και αν έρθουν σε επαφή με το ένζυμο μυροσινάση που προέρχεται από την επεξεργασία τροφίμων. Τα γλυκοσινολικά μπορούν να παραμείνουν ή να χαθούν από τα λαχανικά κατά την συντήρησή τους, την αποθήκευση ή την επεξεργασία.

Υποστηρίζει την καρδιά

Οποιοδήποτε λαχανικό που έχει πολύ βαθύ χρώμα για παράδειγμα σαν το kale, σημαίνει ότι έχει υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών και αυτό μεταφράζεται σε μια σειρά αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων στο σώμα. Αυτό το ισχυρό δίδυμο καθιστά το kale  ιδανικό για την υγεία της καρδιάς.  Τα λαχανικά από την οικογένεια που προέρχεται και το kale (Brassica oleracea) είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην γενικότερη υγεία του ανθρώπου, σ τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το kale έχει μια πολύ ισχυρή γκάμα αντιοξειδωτικών καθώς και σημαντικά επίπεδα βιταμίνης Κ και έναν τύπο βιταμίνης Ε που ωφελούν πολύ την καρδιά.  Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι μειώνει τη χοληστερόλη και αυξάνει τη χοληστερίνη HDL σε αναλογία LDL χοληστερόλης έως και 27 τοις εκατό.

Ανάπτυξη εγκεφάλου στα βρέφη

Ένα άλλο από τα βασικά οφέλη για την υγεία του kale είναι η ικανότητά του να βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού στη μήτρα. Το Kale είναι μια πολύτιμη πηγή φυλλικού οξέος, κι όταν το τρώει κανείς τακτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αρκετών γενετικών ελαττωμάτων. Ταυτόχρονα βοηθάει στο να γεννηθεί ένα μωρό με επαρκές βάρος,  στον υγιή σχηματισμό των νευρικών σωλήνων και στη σωστή ανάπτυξη του προσώπου και της καρδιάς.

Πρόληψη του καρκίνου

Όπως όλα τα σταυροειδή λαχανικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, το kale έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει και αυτό προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το μυστικό πίσω από την ικανότητα που έχουν αυτά τα λαχανικά να καταπολεμούν τον καρκίνο είναι ότι είναι πλούσια σε γλυκοσινολάτες – μια μεγάλη ομάδα ενώσεων που περιέχουν θείο.  Αυτά τα χημικά είναι γνωστό ότι διασπώνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάσησης και πέψης σε βιολογικώς δραστικές ενώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, οι οποίες αναφέρονται ως ινδόλες, θειοκυανικά και ισοθειοκυανικά. Έχει ανακαλυφθεί ότι προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκίνου σε αρουραίους και ποντίκια και προστατεύουν από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του πνεύμονα και του στομάχου. Οι τρόποι με τους οποίους οι ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά σταματούν την εξάπλωση του καρκίνου είναι οι εξής:

Αδρανοποιούν τους καρκινογόνους παράγοντες.

Περιέχουν αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη του DNA.

Προκαλούν κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).

Αναστέλλουν το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων.

Αναστέλλουν τη μετάσταση καρκινικών κυττάρων.

Συμβάλλει στην υγιή όραση

Ένα άλλο από τα καταπληκτικά οφέλη για την υγεία του kale είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας. Δύο θρεπτικά συστατικά που προσδίδουν σκούρο πράσινο χρώμα, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Τόσο η λουτεΐνη όσο και η ζεαξανθίνη δρουν ως αντιοξειδωτικά στο μάτι και φιλτράρουν τα επιβλαβή μπλε κύματα φωτός υψηλής ενέργειας. Κυριολεκτικά βοηθούν στην προστασία και διατήρηση υγιών κυττάρων.

Για περισσοτερες πληροφορίες:

https://proionta-ges-tyrnabou.webnode.gr/

freskafysika2f@yahoo.com

τηλ.: 6947 153043.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ