ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΗΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να γίνουν αποτελεσματικότεροι και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα νόθευσης της φέτας;». Τo παραπάνω ερώτημα θέτει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, με αφορμή τις αποκαλύψεις για νέο κρούσμα νοθευμένης φέτας στο εξωτερικό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε γνωστό σοβαρό κρούσμα νοθευμένης φέτας στη Γερμανία και έχοντας ενημερωθεί σχετικά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, κατέθεσα ερώτηση, με την οποία ζητούσα να πληροφορηθώ αν υπήρξε ολιγωρία ή ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και, τελικώς, ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα και για ποια στοιχεία ελέγχονται οι εξαγωγείς. Επίσης, είχα αναφερθεί στη μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στους κτηνοτρόφους από τα φαινόμενα νοθείας στην φέτα, ένα προϊόν που κατακτήσαμε ως ΠΟΠ μετά από μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια, τα οποία απειλούν ολόκληρο τον ζωτικό για την οικονομία μας κλάδο. Το εύλογο ερώτημα που έθεταν οι παραγωγοί ήταν για ποιο λόγο το νοθευμένο προϊόν έχει την δυνατότητα να εξάγεται και να πωλείται, ενώ υποτίθεται ότι γίνονται εντατικοί και επισταμένοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς.

Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, πριν από λίγες ημέρες από Μ.Μ.Ε., σημειώθηκε νέο σοβαρό κρούσμα νοθείας με “φέτα” από ελληνική γαλακτοβιομηχανία, αυτή την φορά, στη Σουηδία. Στη συγκεκριμένη “φέτα”, όμως, μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, δεν εντοπίσθηκε ίχνος αιγοπρόβειου γάλακτος! Συγκεκριμένα, ενώ η φέτα παράγεται από γάλα πρόβειο ή μείγμα αυτού με αίγειο, σε αναλογία μέχρι 30%, το οποίο πρέπει να προέρχεται από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, να συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες, η “φέτα” της Σουηδίας δεν είχε τίποτε από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, απλά ήταν λευκό τυρί.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το σκάνδαλο είναι εις γνώση των αρμόδιων οργάνων της ελληνικής πολιτείας εδώ και πάνω από 1,5 μήνα, αλλά δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, ενώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν συνολικά 103 φάκελοι εταιρειών που έχουν κατ’ επανάληψη πουλήσει νοθευμένο προϊόν ως φέτα.

Φαίνεται, ωστόσο, από επίσημες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” το τελευταίο διάστημα εντοπίζουν περιπτώσεις παραβατικότητας».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Αληθεύει ότι στο υπουργείο σας εκκρεμούν 103 φάκελοι εταιρειών που έχουν πουλήσει επανειλημμένως νοθευμένη φέτα; Αν ναι, που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Αν όχι, ποιες είναι οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί;
  2. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να γίνουν αποτελεσματικότεροι και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα νόθευσης της φέτας;
  3. Υπάρχουν προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο που δυσχεραίνουν την ελεγκτική διαδικασία ή την επιβολή κυρώσεων και τι προτίθεστε να πράξετε;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ