ΤΟ ΔΟΓΜΑ «ΟΛΑ ΛΥΜΕΝΑ ΑΛΛΙΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΛΥΜΕΝΟ» ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Σκληρή κριτική άσκησε ο Β. Κόκκαλης στη συζήτηση για το κτηματολόγιο στη Βουλή 

Σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες κτηματογράφησης στη χώρα, άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως «η νομοθέτηση της Κυβέρνησης με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, τροπολογίες αποτελούμενες από δέκα και δώδεκα άρθρα, προσβάλλουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Εν συνεχεία μίλησε για ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά απομακρύνει κάθε έννοια εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, αφού επί του πρακτέου αν κάποιος πολίτης – ιδιοκτήτης ακινήτου υποβάλει ένσταση, τότε δε μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή, όπως για παράδειγμα να το πουλήσει.

Το δόγμα «όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο» της κυβέρνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης, καταργεί βασικά δικαιώματα του ίδιου του πολίτη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε στη ομιλία του: «Συζητάμε ένα νομοσχέδιο σήμερα το οποίο έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, έχει να κάνει με την περιουσία των συμπολιτών μας, είτε αυτή είναι μικρή είτε είναι μεγάλη. Η κρίσιμη λέξη που χαρακτηρίζει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και χαρακτηρίζει και μια κυβέρνηση, εάν πραγματικά σέβεται τους πολίτες, είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Δεν είναι τυχαίο που στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου νόμου αναφέρεται ρητώς ότι σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τους πολίτες.

Κατ’ αρχήν, να πω ότι όλοι μας έχουμε χρέος να στηρίξουμε το θεσμό του Κτηματολογίου, που είναι ένας θεσμός ο οποίος είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν. Πολλά λύθηκαν, πολλά δεν λύθηκαν.

Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: Τι ήθελαν και τι θέλουν οι πολίτες από το Κτηματολόγιο. Γιατί κάποιοι δεν γνωρίζουν. Ήθελαν και θέλουν γρήγορη καταχώρηση του δικαιώματός τους στην κτηματογράφηση, αλλά και γρήγορη και ταχεία εγγραφή στο Κτηματολόγιο. Επίσης, ταχεία εκδίκαση  τυχόν ένστασης. Ερώτηση ρητορική: Το απολαμβάνουν αυτό οι πολίτες; Δυστυχώς, όχι. Ακούσαμε ότι εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις κτηματογράφησης.

Τι λέει τώρα η Κυβέρνηση και θα χρησιμοποιήσω την επιχειρηματολογία του κυρίου Πιερρακάκη: «Για λίγες εκκρεμότητες εμείς το έργο της κτηματογράφησης θα το προχωρήσουμε.». Η ουσία είναι, βέβαια, ότι αυτό γίνεται, προκειμένου οι οίκοι αξιολόγησης στο εξωτερικό να δουν ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κτηματογράφησης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Για λίγες εκκρεμότητες θα περάσουμε κατευθείαν στην πρώτη εγγραφή. Είναι ενδεικτική η κουβέντα που είπε. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. «Όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο». Θα την επαναλάβω και θα δώσω τη δέουσα –νομίζω- απάντηση.

Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται; Άκουσα πολλούς συναδέλφους να λένε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών. Τι σημαίνει «πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Να το πούμε έτσι απλά, όχι νομικίστικα. Θα τεθούν εκτός συναλλαγής τα ακίνητα, για τα οποία υπάρχουν αμφισβητήσεις, όπερ σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πουληθούν. Θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να πουληθούν, δύσκολο έως αδύνατον να δανειοδοτηθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Γιατί;

Το ερώτημα είναι: Χτίζετε και χτίζεται η εμπιστοσύνη προς τους πολίτες με αυτό το νομοθέτημα, όταν τους λέτε «Ξέρεις, αν κάνεις ένσταση για οποιοδήποτε λόγο, θα φαίνεται η ένσταση και δεν θα μπορείς ούτε να το πουλήσεις ούτε να το αξιοποιήσεις ούτε οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να κάνει ο πολίτης στην περιουσία του»; Έτσι θέλετε να χτίσετε την εμπιστοσύνη του κράτους προς τον πολίτη; Διότι αυτή η σχέση λησμονείτε ότι είναι αμφίδρομη. Δεν αρκεί μόνο ο πολίτης να επιδεικνύει την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Πρέπει και το κράτος από την πλευρά του με συγκεκριμένα μέτρα να χτίζει την εμπιστοσύνη προς τον πολίτη. Χτίζεται αυτή η σχέση με αυτό το νομοθέτημα, με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται βασικά δικαιώματα;

Η απάντηση είναι αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός -απουσιάζει ο κύριος Υπουργός-, «όλα λυμένα, τίποτα λυμένο». Αρκεί όλα να φαίνονται λυμένα κι ας μην είναι λυμένα. Αυτό κάνετε.

Αρκεί να δείξετε ότι έχει επιλυθεί η κτηματογράφηση. Και δεν σας ενδιαφέρει αν στην ουσία θα έχει λυθεί. Αυτή είναι σχέση εμπιστοσύνης που θέλετε να χτίσετε με τον πολίτη; Με το άρθρο 17, σύμφωνα με το οποίο θα διορίζετε; Μου θυμίζει τους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων. Όταν κάποιος έχει πενταετή θητεία σε ένα κτηματολογικό γραφείο, δεν είναι λογικό σε κάποιον -να μιλήσουμε ειλικρινά- να έχει υποψίες ότι πιθανόν και να μην κάνει σωστά τη δουλειά του, διότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, μπορεί να φύγει;

Γιατί να μη διορίζεται με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, με τα κατάλληλα προσόντα; Έτσι, επαναλαμβάνω, θα χτιστεί η εμπιστοσύνη;

Με το άρθρο 24 για ποιο λόγο έχετε εκτός τους τοπογράφους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης, τους τοπογράφος μηχανικούς και τους τοπογράφους γεωπληροφορικής; Δεν έχουν και αυτοί τα ίδια προσόντα με τους άλλους μηχανικούς; Για ποιο λόγο δεν μπορούν και αυτοί να κάνουν αυτό το έργο που αναφέρεται στο άρθρο 24;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ