ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ

Χωροθετούνται 88 θέσεις στάθμευσης δίκυκλων περιμετρικά του λόφου του Φρουρίου – Μικρή επέκταση στο μεσημβρινό ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων – Συνεχής η διαβούλευση του Δήμου με φορείς, επαγγελματίες και κατοίκους

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες αποτιμήσεις από την πρώτη εβδομάδα δοκιμαστικής λειτουργίας του ελεγχόμενου συστήματος πρόσβασης στους πεζοδρόμους. Ως γνωστόν από την περασμένη Κυριακή οι μπάρες έχουν σηκωθεί στην βόρεια ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης και ειδικότερα περιμετρικά του λόφου του Φρουρίου, στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου.

Στο Δήμο Λαρισαίων αξιολογούν με θετικό πρόσημο αυτή την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος.  Παράλληλα, τα αρμόδια επιφορτισμένα στελέχη με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας– Ψηφιακής Πολιτικής Ντίνο Διαμάντο, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων προκειμένου να επιλύονται μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλεί η,  ούτως ή άλλως,  τεράστια παρέμβαση και αλλαγή που συντελείται στην λειτουργία των πεζοδρόμων της Λάρισας.

Ωστόσο, τα στελέχη του Δήμου τονίζουν ότι υπάρχει σημαντικό βαθμός προσαρμοστικότητας από όλους τους εμπλεκόμενους στη νέα πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα πάντως, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδριασε αυτή την εβδομάδα, μετά από εισήγηση του προέδρου της αντιδημάρχου Ντ. Διαμάντου, έλαβε ομόφωνες αποφάσεις που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία του συστήματος.

Θέσεις δικύκλων

Ειδικότερα,  εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η Χωροθέτηση χώρων στάθμευσης δικύκλων περιμετρικά της Ζώνης Ελέγχου του Βόρειο Τομέα αυτής με τη δεδομένη χωρητικότητα θέσεων δηλαδή στις οδούς.

Ειδικότερα, τα σημεία που χωροθετούνται σημεία στάθμευσης δικύκλων (συνολικά 88 θέσεων) είναι τα εξής:

ΜΑΝΩΛΑΚΗ (σε 2 σημεία)  > 25Θ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ (σε 1 σημείο) > 15Θ

ΕΡ.ΣΤΑΥΡΟΥ (σε 1 σημείο) > 11Θ

ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ        (σε 1 σημείο) > 10Θ

ΒΥΡΩΝΟΣ (σε 1 σημείο)  > 10Θ

ΟΛΥΜΠΟΥ (σε 4 σημεία) > 17Θ

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο Δημόσιος χώρος των πεζοδρόμων για την κίνηση των πολιτών και δίνεται τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που παρέχουν delivery υπηρεσίες να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα καθώς και στους εργαζόμενους διανομείς ασφάλεια και νομιμότητα χωρίς να διακινδυνεύουν με την πρόκληση ατυχήματος ή/και με πρόστιμο παράνομης διέλευσης.

Αυτό αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων (ΕΟΔ) μετά από συνάντηση του Προέδρου τους κου Καψιμάλη με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΕΠΖ Κωνσταντίνο Διαμάντο. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΟΔ άλλοι δύο χώροι για στάθμευση δικύκλων delivery που εξετάζονται περαιτέρω από τη Δημοτική αρχή για να αμβλύνουν το πρόβλημα λειτουργίας της διανομής από και προς την Ζώνη Ελέγχου του Βόρειου Τομέα.

Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί στις επόμενες μέρες.

Ωράριο τροφοδοσίας

Επίσης, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τροποποιήθηκε το μεσημεριανό ωράριο της τροφοδοσίας αποκλειστικά για το Βόρειο Τομέα της Ζώνης Ελέγχου σε :

“Δευτέρα – Σάββατο από 14:30 – 19:00”. Αυτό θα ισχύει μέχρι 31/12/2021.

Ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα ενημερώθηκε και για τα δηλωμένα οχήματα εταιριών τροφοδοσίας και διανομής θα αναγνωρίζονται οι πινακίδες σύμφωνα με το νέο ωράριο.

Ήταν ένα αίτημα του ΣΙΚΑΕΛ από την περίοδο της διαβούλευσης του νέου Κανονισμού το οποίο τότε είχε ληφθεί υπ’ όψιν να εξεταστεί κατά την πιλοτική έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

Έτσι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τις ιδιαίτερες μορφολογικές συνθήκες του Λόφου του Φρουρίου (Ζώνη Ελέγχου), την λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στην εν λόγω περιοχή με απογευματινό και βραδινό ωράριο και με δεδομένη την εμπειρία της εκκίνησης του συστήματος στο Βόρειο Τομέα από 25/07/2021 και,  μετά από την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΙΚΑΕΛ και επιχειρηματίες του λόφου που συμφώνησαν ότι είναι ένα μέτρο- αίτημά τους σε σωστή κατεύθυνση, εγκρίθηκε η τροποποίηση του μεσημεριανού ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Θέσεις στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους λόφου Φρουρίου

Με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος δεν  ισχύει πλέον ο χώρος στάθμευσης στην πλατεία Λαμπρούλη. Ετσι αποφασίστηκε να δοθούν ατελώς ατομικές θέσεις στάθμευσης (συγκεκριμένες ανά πινακίδα αυτοκινήτου) στο χώρο στάθμευσης της οδού Γεωργιάδου με ετήσια ισχύ ΜΟΝΟ για τους μόνιμους κατοίκους του Λόφου λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας και του πεζοδρομημένου καθεστώτος στο σύνολο της περιοχής.

Οι δικαιούχοι “μόνιμοι κάτοικοι χωρίς χώρο στάθμευσης” μπορούν να αποστείλουν στο mail bares-polites@larissa-dimos.gr :

– Αίτηση μονίμου κατοίκου και κατόχου

– Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης

– άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

– Υπεύθυνη Δήλωση (με βεβαίωση γνησίου υπογραφής ή από το Gov) ότι “το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας (………..) δεν χρησιμοποιεί χώρο στάθμευσης ενός της Ζώνης Ελέγχου”

Βασικές οδηγίες χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος

Από τον Δήμο Λαρισαίων επαναλαμβάνονται οι βασικές οδηγίες χρήσης του συστήματος.

Πλησιάζουμε “σιγά σιγά” και “σωστά” το σημείο της κίτρινης σήμανσης (ΚΙΤΡΙΝΟ Π) ώστε, “εν κινήσει” να γίνει η αναγνώριση της πινακίδας και να δούμε τις μπάρες να κατεβαίνουν.

Περνάμε ΜΟΝΟ εφόσον οι μπάρες κατέλθουν εντελώς

Προσέχουμε μην περάσει αντί για μας άλλο αυτοκίνητο (ή δίκυκλο). Στην περίπτωση αυτή αναμένουμε 10’’ και αν δούμε ότι οι μπάρες σηκώνονται τότε, κάνουμε λίγο όπισθεν προσεκτικά και επανερχόμαστε “σιγά σιγά εν κινήσει” ώστε να γίνει επαναγνώριση της πινακίδας μας.

Σε κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας και έκτακτης ανάγκης ζητήματος υγείας/ΑΜΕΑ τηλεφωνούμε στο ΚΕΛ (2413500224-2413500307) που λειτουργεί αδιαλείπτως.

Επίσης, από το Δήμο χαρακτηρίζουν ως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την συμβολή ΟΛΩΝ στην επιτυχία ενός “έξυπνου” συστήματος για τη χρήση του πεζοδρομημένου δημόσιου χώρου.

Αυτό σημαίνει ότι, η ενημέρωση πέρα από το Δήμο πρέπει να γίνει και από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή :

Οι Θεσμικοί Φορείς να ενημερώσουν τα μέλη τους (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήρια, Σύλλογος Ξενοδόχων και Τουριστικών Γραφείων, ΣΙΑΚΑΕΛ, ΕΟΔ, Προμηθευτών – Διανομέων κά).

Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους (Προμηθευτές – Διανομείς)

Συγκεκριμένοι εμπλεκόμενοι ανέλαβαν την ευθύνη να ενημερώνουν και να εξυπηρετούν (με εναλλακτικούς και άμεσους τρόπους μάλιστα σε κάθε περίπτωση) για λογαριασμό τους τους πελάτες τους (Ξενοδοχεία, Χώροι Στάθμευσης)

ΟΛΟΙ οι παραπάνω μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν την ιστοσελίδα τους και να βάλουν link την πλατφόρμα του “έξυπνου συστήματος” :

https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa

καθώς και, την εφαρμογή (application) που μπορούν να “κατεβάσουν” σε κινητά (ios & android) και tablet :

Larissa Smart Access

Μέσα από τις δύο αυτές εφαρμογές μπορεί κάποιος να κάνει μία απλή “Εγγραφή” (με email και κωδικό που θα επιλέξει) και έτσι να έχει τη δυνατότητα να εισάγει “Αίτημα” (ετήσιας ή προσωρινής εισόδου).

Λειτουργία “Γραφείου Βοήθειας” (Help Desk)

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα λειτουργήσει “Γραφείο Βοήθειας” (Help Desk) για τη λειτουργία και την εγγραφή στο “έξυπνο” σύστημα.

Θα περιλαμβάνει :

Τηλεφωνική ενημέρωση (σε άλλο νούμερο διαφορετικό από αυτά του ΚΕΛ)

Δυνατότητα ραντεβού για διά ζώσης βοήθεια επί της χρήσης της Πλατφόρμας και της Εφαρμογής για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολία αρχικής εγγραφής και χρήσης με την νέα “έξυπνη” τεχνολογία.

Θα ανακοινωθεί τόσο το ειδικό τηλέφωνο όσο και το ωράριο εντός των επόμενων ημερών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ