ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟ… ΑΛΑΛΟΥΜ!

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αννας Βαγενά

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την ανακοίνωση «κύκλων της κυβέρνησης», που κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό, επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε να κηρυχθούν ως αργία οι ημέρες κορύφωσης του καύσωνα – ειδικά η Δευτέρα 02/08/21 – και η κυβέρνηση ανακοίνωσε κακήν-κακώς συστάσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα. Μέχρι και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επικοινωνιακό “βατερλό” της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη 29/07/21, ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε προτείνει να κηρυχθεί αργία τις ημέρες της κορύφωσης του καύσωνα και ιδιαίτερα την Δευτέρα 02/08/21. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε αναφέρει πως «η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός».

Αμέσως μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές, με non paper που διακινήθηκε από όλα τα ΜΜΕ, ειρωνεύτηκαν και λοιδόρησαν την πρόταση αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο καύσωνας αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι».

Ούτε 24 ώρες αργότερα, η κυβέρνηση έσπευσε με δύο εγκυκλίους, να ανακοινώσει κάποια μέτρα, επί της ουσίας συστάσεις, για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για ορισμένες ώρες της ημέρας. Το υπουργείο Εργασίας συστήνει τη μείωση ή και παύση εργασιών μεταξύ 12:00 με 16:00, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει για τους δημοσίους υπαλλήλους πως για τις ημέρες του καύσωνα θα θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Αυτοί που έκλεισαν τη χώρα οκτώ μήνες στο πιο αναποτελεσματικό και μακροχρόνιο λοκντάουν της Ευρώπης έτρεξαν να ειρωνευτούν την πρόταση των ειδικών, όπως ο κ. Πλειώνης και ο κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για αργία μίας ημέρας, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγκαστούν να κυκλοφορούν μέσα στον πρωτοφανή καύσωνα. Και τώρα, μετά τις ειρωνείες για την πρόταση που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας, σπεύδουν να ανακοινώσουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους. Κάποιος ίσως να ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτημένοι από το μισθό τους, που δεν μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους και δουλεύουν εκτός γραφείου, χωρίς κλιματισμό. Αν δεν ήταν επικίνδυνοι, θα ήταν απλά ανεύθυνοι και αλαζόνες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ